RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Галина МАРКІВ,
Микола КОБИЛЮК
Вибите скло в дверях, обшарпані стіни й оббиті сходи в під’їздах – усе це найбільше дошкуляє мешканцям холодної пори. Адже тоді і квартири обігріти важче, і спільними коридорами гуляють протяги, і від непроханих гостей сходовий майданчик не захистиш. Ми з’ясували, як чернівчани наводять лад у спільних коридорах і чи варто сподіватися на допомогу влади.

Колись під’їзд на вулиці Івана Франка, 11, виглядав не найкращим чином. Обшарпані стіни було обписано матюками, а покрівля протікала. Зрозумівши, що чекати на допомогу немає від кого, кілька мешканців самі взялися за впорядкування своєї половини під’їзду.

– Поштовхом стало весілля нашої сестри, – розповідає мешканка квартири №18 Оксана, яка стала однією з ініціаторів ремонту. – Не хотілося, щоби весільні гості бачили такі стіни. Тому ми домовилися з трьома сусідами, які мешкали в нашій частині під’їзду, що кожен скинеться по тисячі гривень. Гроші дав лише один сусід, інші дві тисячі гривень ми дали з власної кишені. За ці гроші розфарбували приємними голубими тонами стіни, відремонтували козирок і залатали покрівлю.

У ЖРЕПі №6 спочатку обіцяли, що за впорядкування під’їзду скасують нам квартплату хоча би за один місяць. Проте потім заявили, що ми неправильно їх зрозуміли.

Самотужки вирішили відремонтувати вхідні двері до під’їзду і мешканці будинку №11 на вулиці Драгоманова (на фото). Старі двері були дуже обшарпані, із вибитим склом, не зачинялися.

Ініціаторами ремонту стали мешканці будинку Олег та Віктор. Вони зібрали із сусідів по 200 гривень і взялися до роботи. Чоловіки самі відреставрували старовинні двері, замінили скло і встановили замок. Тепер і виглядає гарно, і в під’їзді тепліше, і ніхто сторонній не увійде.

Також мешканці будинку розробили графік чергування у під’їзді. Він висить на дверях, і тепер щотижня кожен по черзі прибирає сходи.

Що ж заважає мешканцям будинків із проблемними під’їздами навести лад? Про це ми поцікавилися у самих чернівчан. Як виявилося, багатьом городянам доводиться жити серед нечистот не лише через бездіяльність комунальних служб, а й через неспроможність домовитися між сусідами і бодай підмітати сходи чи зачиняти двері на замок. 

На сходах ночують бомжі

В одному з під’їздів будинку №6А на вулиці Ентузіастів стіни розписано, а скло у других вхідних дверях вибито. Мешканка квартири №1 Людмила ВИНТУ зізнається, що не задоволена станом під’їзду.

– Як можна бути задоволеною, коли за 30 років існування будинку тут лише один раз робили ремонт, – каже жінка. – Наш під’їзд зараз у жахливому стані. Зливові труби діряві, як решето, і коли йде дощ, нас заливає водою. Ми щороку замінюємо скло на вхідних дверях, але його все одно вибивають хулігани. Ми встановили кодовий замок, проте мешканці ніколи не зачиняють двері. Тому взимку часто у підїзді ночують безпритульні. Ніхто з мешканців не хоче прибирати свій сходовий майданчик. За те прибирання на декількох метрах розгортаються справжні бої! Люди виходять з будинку так модно одягнені, пахнуть дорогими парфумами, а прибрати за собою в підїзді не можуть! Найважче доводиться таким, як я, – тим, хто живе на першому поверсі. Приберу – а через півгодини вже недопалки розкидані.

Тут можна покалічитися

Чернівчанин Михайло, який мешкає в будинку на вулиці Текстильників, 17А, вважає свій під’їзд найгіршим у місті. Сходи, що ведуть до під’їзду, розбиті. Чоловік показує на плиту, відбиту від сходів:

– Вночі тут без ліхтарика не обійтися, – каже чернівчанин. – Якщо ненароком наступити на цю розбиту плиту, можна дуже покалічитися.

Перед під’їздом – каналізаційний люк, з якого тече. Кілька тижнів тому його відремонтували, проте з люка знову почали витікати нечистоти. Через це перед під’їздом утворилося величезне болото, яке протікає до вулиці Братерства.

– Мені вже соромно запрошувати до себе в гості друзів. Постійно хтось може вступити у калюжу. Стільки матюків уже наслухався від них! 

Від смороду не сховатися навіть у квартирі

Нарікають на стан свого під’їзду і мешканці будинку №9 на вулиці Івасюка.
– Наш будинок – це бомбосховище, – вважає мешканка квартири №39 Діна НИКОЛЕНКО. – Його не ремонтували вже десятки років. Плити на сходах перед під’їздом хитаються. Також десь пробита каналізація, і через це у підвалі дуже смердить. Я мешкаю на першому поверсі, тож сморід доходить до моєї квартири. І нічого не можна вдіяти.

Ремонт під’їздів до квартплати не входить

Віктор РАЄЦЬКИЙ, заступник начальника управління житлового господарства Шевченківської райради:

– На сьогодні ремонт сходових майданчиків не входить у складову чинного тарифу на послуги з утримання будинку. Тобто ремонтувати під’їзди мешканці повинні за власні кошти. Також працівники ЖРЕПів не зобов’язані прибирати у підвалах. Мешканці часто пишуть нам звернення, у яких нарікають на те, що у них захаращені підвали. Але коли починаємо розбиратися, виявляється, що це вони самі зносять туди будівельне сміття та старі меблі, які захаращують доступ до внутрішньобудинкових мереж.

Загалом стан під’їздів у місті задовільний. Тобто штукатурка на стінах не обсипається, під’їзд освітлений, покрівля не протікає, усі мережі справні. Усе залежить від мешканців. Найкраще роблять ті мешканці, які не нарікають на стан своїх під’їздів, а скидаються разом і роблять такі ремонти, що ще й перемагають у конкурсах на найкращий під’їзд.

Куди звертатися

 Якщо ваш будинок обслуговує ЖРЕП:
– За домовленістю ЖРЕП може надати допомогу в ремонті під’їзду у вигляді будівельних матеріалів або працівники ЖРЕПу зроблять самі ремонт, якщо мешканці нададуть їм матеріали. Проте це навряд чи буде суттєва допомога. Щоб у ЖРЕПі розглянули таке звернення, потрібно, щоб у вашому будинку не було більш ніж місячної заборгованості зі сплати комунальних послуг.

 Якщо у вашому будинку створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, будинковий комітет або ініціативну групу, ви можете написати звернення до районної ради про дольову участь у співфінансуванні робіт з ремонту сходових майданчиків із залученням міського або районного бюджету. Проте мешканці мають погодитися на співфінансування ремонту у вказаному розмірі. n

Ціна комфорту

Що оплачують ЖРЕПи:
 деякі ремонтні роботи;
 освітлення сходових майданчиків (тобто лампочки повинні замінювати працівники ЖРЕПу);
 засклення вікон у під’їзді та у підвальних приміщеннях (проте придбання нових дверей – за кошти мешканців), закриття продухів;
 утеплення мереж.

Що оплачують мешканці:
 кодовий замок – до 230 грн, встановлення – 150 грн;
 домофон разом із металевими двоярусними дверима та встановленням – 6400 грн;
 інші роботи.
Важливо: за рахунок квартплати мешканцям можуть відшкодувати витрати лише на ремонт козирків у під’їздах.
25-11-2010, 10:53
Коментарів 0 Переглядів 7 278

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.