RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ввечері сьомого листопада до обласної дитячої лікарні №1 привезли школярку непритомною у важкому стані. За свідченням завідувача інфекційного відділення реанімації та інтенсивної терапії Юрія ЩАСЛИВОГО, дівчині надали необхідну допомогу, і вже вранці батьки забрали її додому.

Відомо лише про деякі подробиці цього випадку. Учениця 11 класу однієї зі шкіл міста відпочивала на дискотеці. Однокласниця запропонувала їй розслабитися і простягнула пігулки, які вільно продають в аптеках. Дівчата ковтнули кілька пігулок, запили алкоголем. Після цього одна зі школярок виблювала, а інша знепритомніла.

"Хто хоч раз був у реанімації, більше
до нас не потрапляє"


Як розповів головний лікар обласної дитячої лікарні №1 Роман АНДРІЙЧУК, з 500-600 дітей, які протягом року бувають у лікарні, третина потрапляє з отруєннями: таблетками, бензином, отрутою для щурів тощо.

– Спроби суїциду скоюють підлітки, які отримали психологічну травму, – пояснює головний лікар. – Ці діти не хочуть померти. У такий спосіб вони намагаються привернути до себе увагу. У реанімації їм промивають шлунок, роблять клізму… І часто дівчаткам, які приходять до тями і бачать себе голими на ліжку в лікарні в оточенні чоловіків-лікарів, стає соромно. Такі пацієнти, побувавши у реанімації, більше сюди не потрапляють.
Випадково отруюються переважно малі діти, які підбирають за старшими таблетки і кладуть їх до рота. Це можуть бути навіть мамині протизаплідні таблетки. Також буває, що батько наливає гальмівної рідини у пляшку з-під кока-коли і залишає у гаражі. А дитина візьме і вип’є. Також часто помилково п’ють отруту для щурів. На щастя, смертельних випадків у нас не було. Дорослим слід ховати усе це подалі від малюків.

"Причина – відсутність батьківської уваги"

– Ще одна категорія дітей, яка досить часто до нас потрапляє, це ті, хто не розрахував своїх сил, – продовжує Роман Андрійчук. – Насамперед це стосується алкоголю: першого вересня та у випускні ми завжди маємо роботу.
Не розрахувала своїх сил і школярка, яка випила "Баклофен", каже лікар. Дівчина відпочивала на дискотеці і хотіла створити собі відповідний настрій. А як наслідок – непритомною потрапила до лікарні. У такому стані часто западає язик. І якщо не надати негайну допомогу, можна задихнутися або може постраждати кора головного мозку, тоді людина залишиться неповноцінною.

Загалом, зазначає медик, підлітки дуже добре "підковані" і знають, які препарати допомагають отримати "кайф". Тим більше, що зараз ці препарати легкодоступні – їх пропонують на дискотеках, без рецепту в аптеках можна придбати майже все.

Сільські діти, до речі, зауважує пан Роман, рідше потрапляють до лікарні. У них більше роботи, ніж у їхніх ровесників з міста, і менше спокус.

Причина вживання різноманітних препаратів – відсутність уваги батьків, вважає головний лікар. Причому це не залежить від того, благополучна це сім’я чи ні.

– Трапляється, що такі випадки стаються у дуже пристойних родинах, – зазначає медик. – Просто батьки не приділяють дитині увагу, не розмовляють з нею. Вони дають їй гроші на одяг і стежать, щоби вона добре навчалася, а проблеми дитини та її коло спілкування їх не цікавлять. Часто спостерігаю, як батьки, чиє чадо вчинило спробу самогубства, плачуть під відділенням реанімації, мало не мліють. А коли повідомляю їм, що критичний стан минув, вони готові вбити дитину. У такі хвилини я кажу батькам: "Чого ви накинулися? Адже цей випадок – ваша провина. Тому живіть дружно і займайтеся своєю дитиною".

– Причини вживання наркотичних речовин або алкоголю можуть бути різні. Одна з них – підлітки це роблять за компанію, хочуть довести, що вони чогось вартують, – зазначає методист-психолог центру практичної психології і соціальної роботи міського управління освіти Ігор ОГДАНСЬКИЙ. – При цьому важливо пам’ятати, що належність до певної групи не варта здоров’я чи життя. Інша причина – підліток хоче за допомогою алкоголю і наркотичних речовин знизити рівень тривоги. Але жодною "хімією" не виправити відчуття життєвого незадоволення. У будь-якій проблемі треба шукати способи її вирішення, а не способи, як цю проблему перестати відчувати.
У цьому випадку найкраще діють вправи, пов’язані з умінням змінювати свій емоційний внутрішній стан. Також допомагають заняття спортом. В організмі від роботи м’язів виробляються гормони задоволення.

Важливо вміти розслаблятися і відчувати свій організм. Якщо ви хочете спати, а друзі кличуть вас на дискотеку, краще прислухайтеся до свого організму і не виснажуйте його.

Більшість препаратів продають в аптеках без рецепта

"Порившись" в Інтернеті, натрапила на чимало інформації про пігулки, які вживали підлітки. Зокрема "спеціалісти" радять, як отримати "кайф" від них, яку дозу краще не перевищувати тощо.

Вказано, що такі пігулки можна приймати лише за приписом лікаря. Проте в аптеках їх можна придбати без рецепта. Ми це перевірили, зателефонувавши до однієї з аптек міста.

– У нас зараз немає препарату, про який ви запитуєте, але його можна замовити, і він з’явиться наступного дня, – повідомила працівниця аптеки. – Лікарський рецепт не потрібен.
Галина МАРКІВ
25-11-2010, 10:24
Коментарів 0 Переглядів 2 004

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.