Майстер вирощує японську редьку

у номері / суспільство
1 376
0
Яких лише овочів не побачиш на різних агроярмарках чи сільгоспвиставках. Однак японську редьку – дайкон – ще донедавна можна було придбати лише у супермаркетах. Нині цей овоч вдало вирощує на своїй присадибній ділянці Віктор Колісник, який мешкає у Лужанах. Редька у нього справжій рекордсмен – понад півметра завдовжки.

– Це екологічно чистий продукт, завдяки якому японці покращували своє здоров’я після ядерних бомбардувань, – розповідає аграрій. – Дайкон і нині входить до щоденного меню мешканців цієї країни. Є сорти метр задовжки і вагою 40 кілограмів. Висаджую редьку на тій ділянці, де попередньо росла картопля.

Щороку Віктор Колісник – чи не єдиний на Буковині – вирощує до тонни японської редьки. Збуває, де може, купують її у нього й односельчани.

– У супермаркетах кілограм дайкону коштує 22 гривні, причому завозять редьку із-за кордону сумнівної якості, – продовжує Віктор Олексійович. – Мій же продукт екологічний, без хімії, реалізаційна ціна – шість гривень. Однак "пробитися" до супер­маркетів не можу. Вважаю, що дайкон варто давати дітям у школах: він солодкуватий, а не гіркуватий, як імпортний. Його можна вживати свіжим, вареним і соленим. Містить багато солей кальцію, вітамін С, ферменти, глікозиди, пектинові речовини. М’якуш редьки розчиняє каміння у нирках і печінці, допомагає при лікуванні променевої хвороби та діабету, а сік дайкону зміцнює корені волосся. Вдома ми готуємо з нього салат, подрібнюючи на терці й не додаючи інших компонентів. Смачний він у поєднанні з цибулею, морквою, яблуками, столовими буряками і червоною капустою. З дайкону можна зварити і суп. Особливо ж смакує салат із цієї редьки у поєднанні з м’ясом. (В. Гринюк) 
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують