Яких лише овочів не побачиш на різних агроярмарках чи сільгоспвиставках. Однак японську редьку – дайкон – ще донедавна можна було придбати лише у супермаркетах. Нині цей овоч вдало вирощує на своїй присадибній ділянці Віктор Колісник, який мешкає у Лужанах. Редька у нього справжій рекордсмен – понад півметра завдовжки.
– Це екологічно чистий продукт, завдяки якому японці покращували своє здоров’я після ядерних бомбардувань, – розповідає аграрій. – Дайкон і нині входить до щоденного меню мешканців цієї країни. Є сорти метр задовжки і вагою 40 кілограмів. Висаджую редьку на тій ділянці, де попередньо росла картопля.
Щороку Віктор Колісник – чи не єдиний на Буковині – вирощує до тонни японської редьки. Збуває, де може, купують її у нього й односельчани.
– У супермаркетах кілограм дайкону коштує 22 гривні, причому завозять редьку із-за кордону сумнівної якості, – продовжує Віктор Олексійович. – Мій же продукт екологічний, без хімії, реалізаційна ціна – шість гривень. Однак "пробитися" до супермаркетів не можу. Вважаю, що дайкон варто давати дітям у школах: він солодкуватий, а не гіркуватий, як імпортний. Його можна вживати свіжим, вареним і соленим. Містить багато солей кальцію, вітамін С, ферменти, глікозиди, пектинові речовини. М’якуш редьки розчиняє каміння у нирках і печінці, допомагає при лікуванні променевої хвороби та діабету, а сік дайкону зміцнює корені волосся. Вдома ми готуємо з нього салат, подрібнюючи на терці й не додаючи інших компонентів. Смачний він у поєднанні з цибулею, морквою, яблуками, столовими буряками і червоною капустою. З дайкону можна зварити і суп. Особливо ж смакує салат із цієї редьки у поєднанні з м’ясом. (В. Гринюк)
18-11-2010, 11:08
0
1 352