RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Марія Землянська,
бюро журналістських
розслідувань "Свідомо" для "МБ"

Ніжин: "Приблизно о 12.00 після чергового відловлювання тварин бригадою гицлів, яка приїхала на "Газелі" темного кольору з металевою кліткою, накритою брезентом, собаки, яких не зловили, почали битися у конвульсіях. Із рота у них текла кров, тварини кидалися із боку в бік, втрачаючи орієнтацію, билися об стіни та паркан. За півтори-дві години у страшних муках усі вони померли…"

Щодня громадські організації, які займаються захистом тварин, отримують подібні листи з усієї країни. Подробиці різні, але результат один: безпритульних тварин нещадно вбивають.

Вбивства за наші гроші

Загальнодержавної структури чи програми, яка вирішувала би проблему безпритульних тварин, в Україні немає.

– Ніхто не хоче допомагати, – каже Тамара ТАРНАВСЬКА, президент зоозахисної громадської організації SOS. 2005 року активісти переконали Раїсу Богатирьову з Партії регіонів та Бориса Беспалого з "Нашої України" подати до парламенту законопроект про захист тварин від жорстокості. 2006-го документ було ухвалено.

Але лише цього року було вперше винесено вирок за порушення цього закону. На Сумщині 37-річний чоловік відрубав своєму чотирилапому другові хвіст лопатою та накинувся на нього з ножем. Собака Тайсон розірвав ланцюг та вистрибнув у вікно. Цю картину побачила сусідка і привела захисників тварин, ті – міліцію. Зрештою, господаря собаки ув’язнили на чотири місяці.

В Польщі таких справ – 60 тисяч на рік.

Проблема безпритульних собак та кішок лягає на плечі місцевих рад. Вони створюють спеціальні комунальні підприємства, які фінансує міський бюджет.

Часто тварин відловлюють та везуть до місць, які офіційно називаються притулками.

Але чи не варто їх називати чесно – таборами смерті?

У Києві, де готуються до Євро-2012, комунальне підприємство з безпритульних тварин має майже наукову назву "Центр ідентифікації тварин". Як наголошують у Центрі, безпритульних тварин не вбивають, а піклуються про них у притулках.

"Свідомо" знадобилося півгодини, щоби знайти численні факти масових вбивств, і півтижня – щоби підтвердити їхню правдивість.

Опитані "Свідомо" ветеринари розповіли про десятки отруєнь домашніх собак впродовж останнього місяця у столиці. "Таких страждань я вже давно не бачила. У нашій клініці була просто навала собак з отруєннями. Одну таксу рятували годин вісім. Але собака помер. Одразу за ним привезли шестимісячну вівчарку, проте цуценя й години не протрималося. Ми з колегами припускаємо, що тварин убила якась нервово-паралітична отрута. У собак не згущувалася кров. Може, щурячу отруту використали чи щось подібної дії", – розповіла за умов анонімності ветеринар із десятилітнім досвідом.

Зрештою, ми отримали підтвердження, що собачий геноцид – не просто змова ЖЕКів та бездушність двірників. Це централізована політика підприємств, які мають піклуватися про собак.

"Свідомо" отримало видаткову накладну. Постачальник – товариство з обмеженою відповідальністю "Колтекагрохім". Одержувач – комунальне підприємство "Притулок для тварин". Сума – 263 тисячі 96 гривень 36 копійок. Усі ці гроші пішли на засіб для дератизації "Стрілець". 60 упаковок по 25 кілограмів.
На сайті виробника вказано, що препарат призначений для отруєння гризунів.

Мережа таборів смерті

Інші міста не поступаються столиці, а подекуди – випереджають. Офіційно інформацію про жорстоке поводження з тваринами ніхто не збирає. Але є спосіб оцінити масштаб проблеми – звернути увагу на звернення людей до зоозахисних організацій та небайдужих журналістів. Це мішки листів. Наприклад із Миколаєва: "У Миколаєві виявили новий тип "бізнесменів" – люди обіцяють прихистити тваринку в добрі руки і беруть за це з вас 20 гривень. Проте після цього собаку чи кота часто запихають у коробку і викидають просто на звалище. А потім йдуть за новою твариною". Або з Ужгорода: "Жахливу ситуацію спостерігала сьогодні зранку на території дитячого садочка ужгородка Тетяна: троє собак мертві, біля них конає четверта. Вона жадібно п’є воду, очі сльозяться, намагається підвестися, але лапи не тримають…"

Комунальники Лисичанська пішли далі за всіх. Вже два роки містом їздить маленький пересувний крематорій, який утилізує трупи собак та кішок. Між собою зоозахисники прозвали його "освенцім". Місцева влада ним відкрито пишається. Про ноу-хау зняли телесюжет, в якому головний ветеринар (!) міста Євген Сіренко виправдав "освенцім" загрозою сказу.

Лисичанські гицлі вигадали ще один винахід. На безпритульних тварин полюють із пневматичною рушницею, що стріляє шприцами. У шприцах, за версію комунальників, – присипляюче.

Як можна вирішити проблему

У Європі безпритульних тварин не вбивають, а стерилізують. У Варшаві є притулок для таких тварин і центр, звідки їх можна забрати додому. Присипляння безпритульних тварин заборонено.

Стерилізація – це не лише гуманно, але й ефективно. Вона вирішує проблему назавжди.

– Евтаназія однієї тварини зараз коштує 150-180 гривень. Стерилізація ж дорожча за евтаназію, коштує приблизно 200-250 гривень, ціна також залежить від розміру тварини. Але цей спосіб гуманний і розрахований на перспективу, – зазначає Ірина Терещенко з Молодіжної ліги захисту тварин.

Замисліться, чому всупереч масовим вбивствам популяція собак-безхатченків у містах швидко оновлюється?

– У їхньому повному знищенні зацікавлені, бо не хочуть втратити фінансування, – пояснює Тамара Тарнавська, яка сама має двох собак та десятеро котів. – За тим стоять серйозні кошти, непрозорий їхній розподіл. Тварина ж не може розповісти, що з нею відбувається…

У Чернівцях собак присипляють із пневматичних рушниць

У Чернівцях відловлюванням та знищенням безпритульних тварин займається комунальне підприємство "Чернівціспецкомунтранс". Зокрема відповідальний за це – головний інженер Анатолій МАЧАКА.

Проте, коли кореспондент "МБ" звернулася до пана Анатолія з проханням розповісти, як саме у нас вирішують проблему безпритульних собак, він навідріз відмовився від коментаря.

– Я категорично відмовляюся давати будь-які коментарі із цього приводу, – заявив Анатолій Мачака. – Преса вже замучила мене цими запитаннями. Таке враження, що у місті немає більше проблем, окрім безпритульних тварин. Нашим замовником є департамент житлово-комунального господарства, туди й зверніться.

Ми зателефонували до начальника виробничо-технічного відділу комунального обслуговування та благоустрою управління комунального господарства департаменту ЖКГ Сергія ПОГОРЕНОГО.

– Ми відстрілюємо лише агресивно налаштованих та хворих собак, які становлять загрозу для оточуючих, – запевнив Сергій Миколайович. – І робимо це разом із працівниками ЖРЕПів, адже саме вони можуть вказати нам на таких тварин. Собак, які постійно проживають у тому чи іншому дворі й охороняють його, ми не чіпаємо. Так само оминаємо цуценят і тварин в ошийниках. Працівники "Чернівціспецкомунтрансу" щодня об’їжджають місто, їздять на виклики мешканців. За кожного відловленого собаку міська рада виділяє "Чернівціспецкомунтрансу" кошти – точної суми не пам’ятаю, але вона менша ста гривень.

Собак присипляють за допомогою шприців, якими стріляють із пневматичної рушниці, повідомив Сергій Погорений. Присипляюча речовина починає діяти максимум через 10 хвилин.

– Потім тварин, уже мертвих, відвозять до скотомогильника, який знаходиться на вулиці Золочівській, і там закопують, – сказав Сергій Погорений. – Звісно, мені теж шкода тварин, але доки не створили притулок, немає іншого способу боротьби з ними.

Оптимальний варіант у цій ситуації – якомога швидше добудувати Центр стерилізації та притулку тимчасового утримання безпритульних тварин. Нагадаємо, для будівництва центру виділили ділянку площею один гектар на вулиці Південно-Кільцевій, 47.

За словами Сергія Погореного, зараз комунальне підприємство "Містопроект" займається розробкою проекту притулку для тварин. Його розробляють ще від початку літа і, можливо, завершать до нового року.

– Легше спроектувати житловий будинок, аніж притулок для тварин, – зізнається Сергій Погорений. – У нас немає досвіду створення таких притулків. Тому все так довго й тягнеться. Адже ми хочемо збудувати сучасний притулок з усіма необхідними умовами – водо– та газопостачанням, каналізацією, вольєрами, кімнатами для післяопераційного утримання тварин, з повним штатом працівників. Коли з’явиться проект, тоді й розпочнуть будівництво притулку. Фінансуватиме це міська рада.
Галина МАРКІВ
18-11-2010, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 2 224

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!