«Виготовлення діжок – дуже важка праця»

у номері / суспільство
5 353
0
Неподалік Хотина є невеличке село Гордівці. У ньому кілька сотень мешканців і майже немає роботи. Проте 42-річний Петро Панівський знайшов своє покликання – він займається бондарством. Це ремесло зараз досить рідкісне. Тож Петро Васильович на сьогодні – єдиний бондар на все село та й на довколишні населені пункти також.

На подвір’ї нас першим зустрічає гавкотом собака. Виходить пан Василь – батько Петра.

"Усе вимірюється не в сантиметрах, а міліметрах"

Пан Василь пропонує поки що поспілкуватися з тим, хто навчив його сина виготовляти бочки, – 85-річним сусідом Андрієм ХАВИРЮКОМ. Саме він колись був першим бондарем у селі і передав своє вміння сусідському хлопцеві.
– Коли у 1950-х роках у Рашкові відкрили артіль бондарів, я пішов туди навчатися, – пригадує Андрій Миколайович. – Тоді виготовляти діжки було вигідно, люди їх охоче купували. На місяць робив 12-13 діжок. На створення столітрової діжки йшло три дні, п’ятдесятилітрової – півтора. Робота була важка, усе виготовляли вручну. Це зараз є різні інструменти. Для того, щоби навчитися робити діжки, не потрібно навіть закінчувати середню школу. Просто треба знати кілька правил. Найкращий матеріал для діжки – дуб. Можна використовувати й ялину, але вона швидко гниє. Щоби діжка не протікала, планки, які ще називають клепками, мають щільно прилягати одна до одної. Тут усе вимірюється не в сантиметрах, а в міліметрах.

Бочки –
зі столітнього дуба


Тим часом додому повернувся Петро Панівський. Чоловік заводить нас до своєї майстерні біля хати. На стінах – пилки, металеві обручі для діжок, молотки. До стін прихилені клепки різних розмірів – із них невдовзі зроблять діжки.

Пан Петро показує свої руки із побитими пальцями.

– Виготовлення діжок – дуже важка праця, – зітхає чоловік. – Постійно пальці то молотком вдарю, то циркуляркою втну. Від роботи з дубом шкіра на руках чорна і шорстка. Якщо чесно, зайнятися бондарством мене змусили нестатки. У селі роботи немає, а за кордон поїхати не можу – сім’я. А треба ж донечці до школи якусь копійку дати. Отож і вирішив навчитися у сусіда Андрія ремесла. Було це 14 років тому. Бував на виставках – на Петрівському ярмарку, в музеї архітектури і побуту в Чернівцях. Залишаю людям свої візитки, хто хоче, замовляє. Приїжджають люди з Івано-Франківська, Одеси, Кам’янця-Подільського, Хмельницького. Люди розуміють, що це нешкідливий і якісний виріб, який служитиме сто років, а то й більше. Головне – правильно їх виготовити і зберігати. Не можна тримати діжку в надмірно вологому місці та на сонці. Виготовляю діжки зі столітнього дуба.

Чоловік не надто охоче називає ціну діжки: "Усе залежить від сезону. Наприклад, восени вони дорожчі, взимку – дешевші, а навесні взагалі ніхто нічого не купує. Дехто на базарі продає столітрові джіки за тисячу гривень, але не знаю, чи хтось їх купує за такою ціною. Моя ціна за столітрову діжку – 800-850 гривень. Адже треба враховувати, що дуб зараз дуже дорогий і треба повернути гроші за матеріал".

– Тепер люди, в яких немає багато грошей, купують дешевший скляний та пластиковий посуд, – каже Петро Панівський. – А у торговельних центрах продають діжки, виготовлені на закордонних верстатах. Але я їх називаю муляжами. Там технології прості: склали, зліпили, надули всередину фольгу. Навіть не знаю, скільки часу така діжка прослужить. А нас, справжніх бондарів, залишилося дуже мало – по одному в кількох селах. Так мало, що нас можна заносити до Червоної книги...
Галина МАРКІВ
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Лікарка назвала популярний серед українців напій, який спричиняє випадіння волосся
01:45
Весняна обрізка дерев: не пропустіть ці дні, аби гілки гнулися від плодів
01:30
Що їсти перед місячними, щоб уникнути перепадів настрою
01:15
Який кетчуп не можна купувати в українських магазинах і чому
01:00
Чи можна постити вагітним, жінкам, які годують грудьми, і дітям
00:45
Названо вітаміни, які треба пити для відновлення здоров’я шкіри після зими
00:30
Як правильно витирати екрани телевізора та монітора, щоб з часом не пошкодувати
00:15
У багатьох вони є! Ось які навушники сильно шкодять слуху
24 лютого, 2025
23:58
Економія чи зайва робота: чи потрібно вимикати бойлер на ніч
23:43
2 знаки Зодіаку, для яких весна буде сповнена романтики та пристрасті
23:26
На фронті 92 бойових зіткнення, майже третина з них - на Покровському напрямку
23:05
«Досі пишу йому, що кохаю»: історія чернівчанки, чоловік якої зник безвісти
ексклюзив
22:45
Які продукти слід їсти навесні, щоб отримати більше вітаміну E
22:24
«Бійці повинні добре поїсти та зігрітися»: на Буковині п’ятикласниці виготовляють окопні свічки
22:06
Всесвіт подарує крила щастя лише цим знакам Зодіаку
21:43
"Окупанти хотіли розстріляти, але забрали в полон": історія звільненого військового Дмитра Чучка
21:22
Перевищив норму у майже 8 разів: у Чернівцях затримали п'яного водія
20:58
Як три роки повномасштабного вторгнення вплинули на життя чернівчан - відео
20:39
Шмигаль запропонував посилити інтеграцію України до ринку Європи
20:20
Генасамблея ООН проголосувала резолюцію з засудженням РФ
19:57
В Україні додали нову причину для встановлення інвалідності
19:36
Президент відзначив захисника з Буковини орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня
19:19
НБУ випустив пам’ятну монету «Тримаймо стрій!» до річниці вторгнення РФ
18:59
Чим замінити каву: п'ять бадьорливих напоїв, які підвищать вашу енергію
18:48
За три роки в Чернівецькому перинатальному центрі народилося понад 600 дітей від переселенців
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм