RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Неподалік Хотина є невеличке село Гордівці. У ньому кілька сотень мешканців і майже немає роботи. Проте 42-річний Петро Панівський знайшов своє покликання – він займається бондарством. Це ремесло зараз досить рідкісне. Тож Петро Васильович на сьогодні – єдиний бондар на все село та й на довколишні населені пункти також.

На подвір’ї нас першим зустрічає гавкотом собака. Виходить пан Василь – батько Петра.

"Усе вимірюється не в сантиметрах, а міліметрах"

Пан Василь пропонує поки що поспілкуватися з тим, хто навчив його сина виготовляти бочки, – 85-річним сусідом Андрієм ХАВИРЮКОМ. Саме він колись був першим бондарем у селі і передав своє вміння сусідському хлопцеві.
– Коли у 1950-х роках у Рашкові відкрили артіль бондарів, я пішов туди навчатися, – пригадує Андрій Миколайович. – Тоді виготовляти діжки було вигідно, люди їх охоче купували. На місяць робив 12-13 діжок. На створення столітрової діжки йшло три дні, п’ятдесятилітрової – півтора. Робота була важка, усе виготовляли вручну. Це зараз є різні інструменти. Для того, щоби навчитися робити діжки, не потрібно навіть закінчувати середню школу. Просто треба знати кілька правил. Найкращий матеріал для діжки – дуб. Можна використовувати й ялину, але вона швидко гниє. Щоби діжка не протікала, планки, які ще називають клепками, мають щільно прилягати одна до одної. Тут усе вимірюється не в сантиметрах, а в міліметрах.

Бочки –
зі столітнього дуба


Тим часом додому повернувся Петро Панівський. Чоловік заводить нас до своєї майстерні біля хати. На стінах – пилки, металеві обручі для діжок, молотки. До стін прихилені клепки різних розмірів – із них невдовзі зроблять діжки.

Пан Петро показує свої руки із побитими пальцями.

– Виготовлення діжок – дуже важка праця, – зітхає чоловік. – Постійно пальці то молотком вдарю, то циркуляркою втну. Від роботи з дубом шкіра на руках чорна і шорстка. Якщо чесно, зайнятися бондарством мене змусили нестатки. У селі роботи немає, а за кордон поїхати не можу – сім’я. А треба ж донечці до школи якусь копійку дати. Отож і вирішив навчитися у сусіда Андрія ремесла. Було це 14 років тому. Бував на виставках – на Петрівському ярмарку, в музеї архітектури і побуту в Чернівцях. Залишаю людям свої візитки, хто хоче, замовляє. Приїжджають люди з Івано-Франківська, Одеси, Кам’янця-Подільського, Хмельницького. Люди розуміють, що це нешкідливий і якісний виріб, який служитиме сто років, а то й більше. Головне – правильно їх виготовити і зберігати. Не можна тримати діжку в надмірно вологому місці та на сонці. Виготовляю діжки зі столітнього дуба.

Чоловік не надто охоче називає ціну діжки: "Усе залежить від сезону. Наприклад, восени вони дорожчі, взимку – дешевші, а навесні взагалі ніхто нічого не купує. Дехто на базарі продає столітрові джіки за тисячу гривень, але не знаю, чи хтось їх купує за такою ціною. Моя ціна за столітрову діжку – 800-850 гривень. Адже треба враховувати, що дуб зараз дуже дорогий і треба повернути гроші за матеріал".

– Тепер люди, в яких немає багато грошей, купують дешевший скляний та пластиковий посуд, – каже Петро Панівський. – А у торговельних центрах продають діжки, виготовлені на закордонних верстатах. Але я їх називаю муляжами. Там технології прості: склали, зліпили, надули всередину фольгу. Навіть не знаю, скільки часу така діжка прослужить. А нас, справжніх бондарів, залишилося дуже мало – по одному в кількох селах. Так мало, що нас можна заносити до Червоної книги...
Галина МАРКІВ
11-11-2010, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 5 347

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду" "Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.