RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанин Святослав ВІВЧАРИК – локсмайстер. За професією із такою незвичною назвою чоловік працює вже понад два роки. Як розповідає Святослав, його діяльність пов’язана з виробництвом, продажем, встановленням та обслуговуванням замків, дверей, сейфів, систем контролю доступу і відеоспостереження та аварійним розблокуванням цих систем, виготовленням ключів.

– Робота нескладна, – каже локсмайстер Святослав Вівчарик. – Ми дбаємо про безпеку громадян і захист їхнього майна.

У Чернівцях локсмайстерів небагато. Замкові засоби безпеки продає та виготовляє лише одне підприємство. Святослав каже, що локсмайстером став після кількох місяців навчання на спеціальних курсах. Курси локсмайстрів проводять у Києві.

Загалом за кілька останніх років в Україні з’явилося чимало нових спеціальностей. До нового Класифікатора професій, який у липні цього року затвердив Держспоживстандарт, внесли 272 нові види робіт. До переліку, наприклад, включили фітнес-тренерів та інструкторів з аеробіки. А якщо людина займається встановленням пластикових вікон, її тепер можна оформляти на роботу як монтажника-складальника металопластикових конструкцій. На ринку праці тепер також є оператори біо­енергетичних установок, дизайнери-виконавці, дизайнери мультимедійних об’єктів. І навіть інтерв’юер – нині окрема професія.

Крім того, 51 офіційну назву професій замінено на нові. Скажімо, "фахівець з організації захисту секретної інформації" став "фахівцем з організації захисту інформації з обмеженим доступом". У підсумку деякі спеціальності тепер називаються зовсім по-іншому.

– Наприклад, спеціаліст із просування товарів тепер називається мерчандайзером, – розповіла заступник директора обласного центру зайнятості Ольга ШЕВЧУК. – У Чернівцях таких спеціалістів є вже декілька.
Як зауважила Ольга Шевчук, найчастіше нові професії освоюють технічні спеціалісти та випускники у галузі прикладної математики. Адже з розвитком комунікаційних та цифрових технологій такі фахівці найбільш затребувані.

Також з’явилися досить цікаві професії, наприклад, віяльник чаю, гіпнотизер, лихвар, ворожка, калькулятор, консультант президента України, менеджер у слідчій діяльності, сушильник довготрубчатих макаронів, сушильник шкурок кролів, халвомісильник.

Але наразі такі професії не дуже розповсюджені у Чернівцях. За словами Ольги Шевчук, вакансій на так звані екзотичні та нові професії не так багато.

Хоча деякі нові спеціальності можна здобути і в Чернівцях. О. Шевчук каже, що наразі нових професій навчають у семи навчальних закладах міста. Це здебільшого професійно-технічні училища. Тут можна здобути спеціальності покоївки та чергового на поверсі в готелі. Як пояснюють в обласному управлінні освіти, нові професії запровадили відповідно до запитів роботодавців на ринку праці області.

Також нові спеціальності запроваджує ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Наприклад, цього року з’явилися нові напрямки на факультетах прикладної математики і біології, екології та біотехнології.

На факультеті прикладної математики відкрили напрямок системного аналізу. Декан факультету прикладної математики Ігор ЧЕРЕВКО розповів, що такий напрямок затребуваний сучасною економікою та виробництвом. Спеціалісти із системного аналізу аналізуватимуть перспективи розвитку підприємств, галузей, моделюватимуть можливі ситуації, моніторитимуть навколишнє середовище, екологічне середовище, фінансову систему, здійснюватимуть довготривалі прогнози.

На біологічному факультеті навчатимуться майбутні біотехнологи. Випускники цієї спеціальності працюватимуть у лабораторіях із визначення генномодифікованих організмів. 
Марина КОРПАН
26-10-2010, 09:08
Коментарів 0 Переглядів 2 182

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.