RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанка Алла Влайко працює рієлтером уже три роки.
Пані Алла розповідає про особливості своєї професії читачам "МБ".

Ця робота – не для флегматиків
– Хто може працювати рієлтером?

– Ця робота хороша тим, що у неї немає обмежень у віці. Можуть працювати як молоді спеціалісти, так і люди старшого віку. Головне – прагнення працювати, хотіти навчатися. Також потрібно мати вищу освіту. А серед спеціальностей перевагу надають економістам та юристам.

Робота не монотонна, тому тут важко працювати людям флегматичним, які люблять спокійну роботу. Ми ніколи не сидимо на одному місці. Тому для цієї професії більше підходять люди із характером холериків. Робота цікава, постійно дізнаєшся щось нове, знайомишся з людьми, з якими за звичайних обставин ніколи би не познайомився.

– Які знання та навички потрібно мати?

– Треба навчитися розуміти, чого бажає клієнт, навіть якщо він не може це правильно сформулювати. Людина не приходить просто купувати, продавати чи орендувати нерухомість. Вона приходить вирішувати свої проблеми. Від того, наскільки ви це зрозумієте, наскільки правильно зможете вирішити проблему, залежить якість вашої роботи. Треба бути кваліфікованим спеціалістом у багатьох сферах – розумітися у психології, вміти правильно оформляти документи, добре знати земельне законодавство. Також треба знати історію міста, багатьох будинків, вулиць, як їх будували, які комунікації там прокладені, адже люди купують не просто стіни.

Трапляється, що клієнти ходять квартирою із компасом за фен-шуєм, дивляться чи все правильно розташоване. Для них це важливо. Тому вже і ми повинні розбиратися у фен-шуї. У когось з них є щасливі і не щасливі числа. Ми також повинні це враховувати.

– Чи є зараз попит на молодих спеціалістів?

– Ми постійно набираємо новий персонал. У цій сфері потрібні хороші спеціалісти. Коли набираємо нових працівників, даємо їм заповнити анкету, щоби бачити, наскільки правильно людина уявляє собі цю професію. Ми відправляємо працівників на курси, навчаємо. Але якщо людина у певний момент розуміє, що це не її, то краще цим не займатися. У моїй практиці були випадки, коли під час навчання у Києві люди підходили до лектора і казали: "Дякую, адже я зрозумів, що працювати в цій сфері не можу".

Якщо людина хоче працювати, їй надають всі можливості, в тому числі і юридичну підтримку, консультації. Ми співпрацюємо з адвокатськими конторами, адже з більшістю питань доводиться звертатися до них, а також до нотаріусів.

Коли людина приходить в агентство, вона одразу може почати працювати. Якщо не вистачає знань, то може звернутись до колег. Адже агентство – це структура, яка працює роками. І це не лише досвід, знання, це і репутація. Ми хочемо, щоби нова людина більше знала, щоби правильно укладала усі угоди.

"У правильній роботі рієлтерів має бути співпраця агентств"

– Що входить до обов’язків рієлтера?

– Потрібно завжди бути в курсі ринку нерухомості – щодня відстежувати зміни на ринку: що з’являється нового, що продали, за якими цінами. Треба читати ЗМІ, Інтернет, знайомитися з роботою інших агентств, яким ми телефонуємо щодня. У правильній роботі рієлтерів має бути співпраця агентств. Ми допомагаємо одне одному швидко і якісно укласти угоди. Без співпраці дуже важко, тому що дуже багато з’являється нового.

Якщо рієлтер вже деякий час працює, то у нього є своя база клієнтів. Він відстежує всі зміни, телефонує клієнтам тощо.

– Які особливості враховуєте, підбираючи житло?

– Кожна людина – індивідуальна. Треба вміти відчути її потреби, пояснити свої обов’язки, допомогти визначитися, порадити.

Коли людина хоче щось продати, треба дізнатися чому – можливо у неї матеріальні проблеми. Ми просто продаємо чи купуємо, а шукаємо найкращий варіант. Тому, якщо приходить молода сім’я, ми повинні шукати житло, щоби там поруч були і дитячий садок, і школа. Щоби це був тихий район і діти могли погуляти. Якщо це літні люди, то їм треба підбирати житло ближче до родичів, десь на першому-другому поверсі. Якщо це просто вкладення грошей, то це має бути ліквідний варіант, який потім можна вигідно продати.

– Чи є перспектива кар’єрного зростання?

– Якщо починаєте з рієлтера, в подальшому можете мати своє агентство. Головне мати бажання. Вас не обмежують ні в чому, це не державна структура. Головне – бути кваліфікованим спеціалістом, організувати колектив та знайти свою клієнтуру.

– Під час кризи стався обвал ринку нерухомості. Що сталося з агентствами нерухомості, рієлтерами?

– Закрилися агентства, які не мали великого досвіду або працювали задля отримання швидкого прибутку. Кризи трапляються не вперше. Але у цій сфері завжди є робота. Одна справа, коли приходять одноденні фірми, які намагаються швидко заробити гроші. Інша – роками займатися цією справою і ставитися до неї відповідально. Такі фірми вижили. Життя з кризою не закінчується. Звичайно, знизилися ціни, змінилася конфігурація ринку. Якщо раніше більший попит був на комерційну нерухомість, вона була дорога, то зараз подешевшала. Але зріс попит на інші об’єкти.

Яна ЯЩЕНКО

Варто знати
· Де можна навчитись?
У Києві можна пройти курси, після закінчення яких видають сертифікат. Приблизно раз на квартал проводять різноманітні тренінги та семінари.
· Графік роботи:
Кожне агентство працює за своїм графіком. Переважно буває один вихідний на тиждень, але фактично деколи доводиться працювати і у вихідний.
· Скільки можна заробити?
Рієлтери не мають фіксованої ставки. Зарплата залежить від того, як вони працюють. Можна не заробити нічого або заробити багато. Така оплата є своєрідним стимулом.
20-04-2010, 14:04
Коментарів 0 Переглядів 2 675

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!