RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"МБ" продовжує серію нових досліджень з історії Хотина. У цьому номері ми розповідаємо про військовий корабель "Хотин", збудований за наказом імператриці Катерини ІІ. Він брав участь не в одній військовій операції. На кораблі плавало багато видатних російських моряків, зокрема й майбутній російський адмірал Дмитро Сенявін. А 1783 року саме "Хотин" вивіз із Криму останнього кримського хана Шагин-Гірея, який рятувався від гніву своїх колишніх підданих через перехід на бік Російської імперії.

Усе це дослідив і розповідає читачам "МБ" археолог, доктор історичних наук Сергій ПИВОВАРОВ.

В екіпажі було півтори сотні матросів
– Велична фортеця на Дністрі, здавалося б, нічого спільного не може мати із морем. Навіть від найближчого Чорного моря Хотинська фортеця віддалена на сотні кілометрів. Та виявляється, "Хотин" не раз прославився у морських битвах і вписав яскраву сторінку в історію російського військово-морського флоту, – інтригує Сергій Пивоваров. –
Після оволодіння Хотинською фортецею 1769 року (під час російсько-турецької війни 1768-1774 років) на знак славної перемоги один із кораблів назвали, як фортецю на Дністрі.

Корабель "Хотин" разом із декількома іншими військовими кораблями збудовано за наказом Катерини ІІ на верфі міста Новопавлівськ (зараз Павлівськ, – ред.). Корвет (плоскодонний військовий корабель, – ред.) споруджували під керівництвом кораблебудівника підполковника Афанасьєва. Гармати для нього виготовили на заводах братів Батишових у Володимирській губернії.

"Хотин" мав три щогли. Його загальна довжина становила 31,8 метра, ширина – 8,5 метра. На озброєнні корабля було 16 дванадцятифунтових гармат середнього калібру. Екіпаж корабля складався із 157 (за іншими даними 128) моряків.

– "Хотин" спустили на воду першого березня 1770 року, – розповідає далі Сергій Володимирович. – Він увійшов до складу флотилії російського флоту на Азовському та Чорному морях. Першим капітаном корабля був Мартин Петрович фон Дезін (1738-1827) – майбутній російський адмірал. 18 травня на кораблі було піднято прапор віце-адмірала О. Н. Сенявіна. Цей акт символізував відродження російського флоту на Азовському морі. Тоді ж корабель здійснив перше плавання до міста Таганрог.

Вдало обстріляли та відігнали турків
Згодом корабель "Хотин" у складі ескадри капітана ІІ рангу Сухотіна (1725-1790) разом із кораблями "Азов", "Новопавлівськ", "Таганрог", "Корон", "Журжа", "Модон", "Морея", "Бомбардирський І", "Бомбардирський ІІ" та "Ясси" брав участь у військово-морських операціях на морях. Так, у липні того ж року діями ескадри повністю очищено Азовське море від турецького флоту.

– 1771 року "Хотин" взяв участь у висадці військових десантів у Ялті та Балаклаві, – каже Сергій Пивоваров. – Наступного року в умовах російсько-турецького перемир’я корабель разом із іншими суднами здійснював крейсерство в Чорному морі, захищаючи Крим.

1773 року військово-морські сутички між російським і турецьким флотом поновилися. 22 липня кораблі "Хотин" і "Корон" виявили в морі неподалік Балаклави турецькі кораблі – три 52-гарматні фрегати і чотири менші судна – і атакували їх. Бій тривав шість годин і закінчився перемогою російських кораблів. Не витримавши прицільної стрільби з "Хотина", турки відпливли у бік південного побережжя Чорного моря. За цей бій багато моряків обох кораблів отримали нагороди.

На корветі плавали видатні моряки
Надалі "Хотин" продовжував входити до Чорноморської флотилії під керівництвом віце-адмірала Клокачева. Деякий час на кораблі плавали контр-адмірал Макензі та Козлянінов – майбутній російський адмірал. Корабель добре зарекомендував себе в Азовському морі, але в Чорному – поступався більш потужним турецьким суднам.

– Корвет "Хотин" був у числі перших російських суден, які другого травня 1783 року увійшли до Ахтіярської бухти на півдні Кримського півострова, – наголошує Сергій Володимирович. – Його екіпаж разом із іншими моряками неподалік руїн античного Херсонеса на території села Ахтіяр (Біла Скеля) спорудили укріплення – майстерні для ремонту кораблів і житло, фактично заснувавши місто Севастополь. "Хотин" був одним із перших кораблів, який ремонтували на новозбудованих верфях міста.

На кораблі "Хотин" плавало багато видатних російських моряків. Зокрема відомо, що 1782 року на ньому служив у чині мічмана Дмитро Сенявін (1763-1781), який згодом став відомим російським адміралом. А 1783 року саме "Хотин" вивіз із Криму останнього кримського хана Шагин-Гірея, який рятувався від гніву своїх колишніх підданих через перехід на бік Російської імперії.

I сьогодні є кораблі "Хотин"
– Морська епопея "Хотина" триває досі. І сьогодні є корабель із такою назвою.
Це великий риболовецький траулер, який є флагманом одного із найбільших рибопромислових підприємств Камчатки "Океанрибфлоту", – продовжує розмову Сергій Пивоваров. – Траулер "Хотин", порт прописки Петропавловськ-Камчатський, є одним із найпотужніших суден з виловлювання і переробки кальмарів, оселедця та минтая. Екіпаж траулера займається виловлюванням риби в Берінговому та Охотському морях.

Таку саму назву має і річкове судно, яке часто пропливає Дністром вздовж берегів біля Хотина. Це досить велика двопалубна річкова ракета, яка здійснює водні подорожі Дністровським водосховищем із 2004 року.

– Нині, в часи незалежної України, серед кораблів вітчизняного військово-морського флоту хотілося б також бачити судно "Хотин" як символ славних козацьких традицій, – зауважує Сергій Пивоваров.

У наступних числах "МБ" чекайте на нові дослідження історика Сергія Пивоварова. 
Валерія Чорней
18-03-2010, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 4 307


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!