RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Робота дизайнера інтер’єру – сезонна, найбільше замовлень навесні та влітку, коли найактивніше роблять ремонти. І хоча з початком фінансово-економічної кризи попит на дизайнерські послуги зменшився, дизайнери вважають свою професію актуальною й дуже перспективною. Нині на створенні інтер’єрів в області можна заробити в середньому чотири-вісім тисяч гривень на місяць.

"Важливо зрозуміти, чого хочуть клієнти"
Чернівчанин Володимир ЯКУНІН – дизайнер-самоучка, але має вищу освіту будівельника.

– Важко навіть пригадати, коли почав кар’єру дизайнера, – розповідає Володимир Олексійович. – Спочатку проектував меблі, потім їх виготовляв. Потім почав розробляти дизайн-проекти квартир, будинків на замовлення. Люди ними зацікавились й почали замовляти мої дизайнерські роботи.

Дизайнер зауважує, що довелося самому шукати й вивчати надзвичайно багато теоретичного матеріалу, а також налагоджувати контакти з постачальниками техніки, меблів тощо.

– Демонструю клієнтам найрізноманітніші макети. Важливо зрозуміти, чого саме вони хочуть, – пояснює Володимир Якунін. – Враховуючи усі побажання, пропоную свої варіанти. Розкрию професійну таємницю: правильно виставлене освітлення в приміщенні – це вже понад половина усієї зробленої роботи. Освітлення відкриває привабливий бік інтер’єру, наприклад, розкішний килим, певні кольори… Так увага акцентується на головному.

Щодо заробітків, то пік попиту на дизайнерські послуги був, коли банки без проблем надавали кредити на житло. Хоча й зараз професія дизайнера дуже актуальна. Головне, на думку Володимира Якуніна, щоби фахівцю самому було цікаво те, чим він займається. Творчість у роботі не замінять жодні найновітніші програми зі створення дизайну.

Більшим попитом користуються дизайнери-хлопці
Головне завдання дизайнера – розробка дизайн-проекту, у якому детально відтворено, якою буде майбутня квартира чи офіс. Попри вроджений талант, фахівцю потрібно володіти великою кількістю теоретичних знань. Це й підбір необхідних матеріалів, аксесуарів, меблів, техніки до певного стилю, і врахування індивідуальних особливостей приміщення.

Теоретичні знання студенти отримають у навчальних закладах. Зокрема в Чернівцях Вище професійне художнє училище навчає спеціалістів у галузі промислового дизайну, а також дизайнерів інтер’єру та екстер’єру. Цю професію здобувають лише найздібніші студенти, складаючи після трирічного (після дев’яти класів школи) чи 1,5-річного (після 11 класів) навчання іспити з малюнка, живопису та української мови.

– Більшим попитом користуються дизайнери-хлопці, – зауважує Наталія ХАРЮК, заступник директора ВПХУ №5. – Розробляючи дизайн-проекти, важливо бути фізично сильним. Щодо дівчат, то вони займаються делікатнішими роботами, наприклад, підбирання гардин.
Випускники училища оформили вже чимало весільних салонів, залів, вивісок… А випускник Денис Боднар спроектував макет розважально-торговельного комплексу у Боянах. На жаль, цього року набір на молодших спеціалістів за спеціальністю "Дизайн" не здійснювався.
Галина СКРИПНИК

Довідка

 Середньомісячна зарплатня дизайнера інтер’єру – 500-1000 доларів.
 Розроблення дизайну в середньому коштує сім доларів за метр квадратний.

Де навчають дизайнерів:

 Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича;
 Вище професійне художнє училище №5;
 Львівський лісотехнічний університет;
 Львівська академія мистецтв;
 Косівський інститут декоративно-прикладного мистецтва тощо
9-02-2010, 11:15
Коментарів 0 Переглядів 6 985

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.