RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Проводжаючи рік, що минає, ми сподіваємося, що наступний буде кращим. 2009-й був складним: фінансова криза, передвиборча гонка, грип… У новий рік хочеться перейти без негативу. Що ж готує для кожного з нас рік Тигра? "МБ" запитав у експертів з різних сфер. І хоча більшість із них не вважає вибори доленосними і не прогнозує нечуваного підйому, але 2010-й буде кращим.
Іван КРУП’ЯК, астролог, космопсихолог, народознавець (Тернопіль):
– Перша половина 2010 року буде складною, і не тільки через вибори. Це десятий рік, тобто одиниця з нулем.
Тому багато чого не тільки в Україні, але й у світі, починатиметься з чистого аркуша. Змін буде багато, закладатимуться грандіозні плани на майбутнє. І хто би не був обраний на посаду президента України, він не відбуде повний термін. Наступними роками все змінюватиметься. Тому будуть і стресові ситуації. Але щодо фінансово-економічної сфери, то ми почнемо виходити з кризової депресії. Люди знаходитимуть додаткові джерела заробітку, з’являтимуться нові сфери і професії.
Щодо природних катаклізмів, то вони можливі: Місяць без курсу. Крім того, природа починає показувати людям, що вона сильніша. Часто природні катаклізми ми енергетично самі провокуємо. Проте у західному регіоні України стихійних лих не повинно бути. Хіба щось незначне станеться наприкінці літа. Але лякатися не варто.
Ми перебули "дев’ятку", це завершальний цикл. Новітня Україна перебуває під Дівою, у якій був Сатурн. Це складна планета. Тепер вона виходить у Терези, і ми зітхнемо з полегшенням. В Україні буде багато приємних змін. Полегшення почнемо відчувати з кінця квітня-травня, а вже восени почнуться приємні зміни.
Добрий фахівець роботу знайде
Ольга ШЕВЧУК, заступник директора обласного центру зайнятості:
– На ринку праці окреслилися позитивні тенденції. Сподіваємося, вони збережуться наступного року. Не можна сказати, що все добре, але починає збільшуватися кількість вакансій, а виробництво, якому прогнозували повну зупинку, працює. 2010 року ринок праці, як і цьогоріч, потребуватиме фахівців у сфері високих технологій, ІТ-спеціалістів, програмістів... Роботодавці стають вимогливішими. Тому, незалежно від професії, якщо роботу шукає спеціаліст, – він неодмінно її знайде. Юристи, економісти, бухгалтери хоч і перебувають у нас на обліку, але якщо вони фахівці, неодмінно працевлаштуються. Через фінансову кризу рівень зарплат цього року знизився. І чи буде оплата праці підвищуватися наступного року, насамперед залежить від економічної ситуації.
Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
– Країна продовжуватиме перебувати у невизначеності, оскільки вибори президента не дадуть очікуваних відповідей на запитання. Економіка пройшла стадію глибокого падіння, а після падіння завжди є перспектива підйому. Щоправда, погано, якщо це знову відбуватиметься за рахунок металургії та хімічної промисловості. В економіці відбуватиметься структурна перебудова – це справа не одного року. Криза на практиці продемонструвала: де більша доля середнього і малого бізнесу, там криза відчувається менше. Йдеться про західний регіон і Чернівецьку область зокрема. Тому з’являється оптимізм, що західний регіон розвиватиметься завдяки туризму, сільському господарству, сфері послуг, інноваційній продукції на малих підприємствах.
Щодо валютних курсів, то передумов для різких змін немає. Загальна тенденція – зниження курсу іноземної валюти відносно гривні. Але, наприклад, не зрозуміло, яким чином наступний президент і уряд будуть розпоряджатися державними боргами. Невідомо, як поведуться кредитори… Якщо вони підуть на компроміс, гривня не буде падати. Якщо після виборів популізм і непомірні запозичення будуть припинені, тоді людям доведеться за все платити більше, зокрема за газ, комунальні послуги. А якщо набирати ще більше – це буде шлях до банкрутства певних структур, зокрема державних.
Ігор Школа, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки:
– Економічна криза послабиться, оскільки все ж таки підприємства трохи оживають. І є надія, що порівняно з 2009 роком, наступний буде кращим. Щодо нерухомості і будівельного ринку, то, очевидно, тут на покращення доведеться чекати ще не менше року. Будівництво взагалі оживе не скоро, оскільки фінансування не буде. В України є великий державний борг, і частина коштів із бюджету буде йти на його погашення. Крім того, вибори президента не дадуть того, чого ми очікуємо. Політики будуть зайняті іншими питаннями, їм не до економічного життя. Дай Бог, щоби наприкінці наступного року ситуація вирівнялася. У фінансовій сфері, вважаю, наступного року пожвавлення не буде. Але знову ж все залежить від результатів виборів. Тільки коли вони закінчаться, можна буде сказати щось напевне.
Вибори-2010 – це фарс
Ігор Мельничук, політолог, кандидат історичних наук:
– Нинішній рік у політичному плані матиме безпосередній вплив і на наступний – 2010-й. Тому ми спостерігаємо соціальний популізм Януковича, Тимошенко і Литвина, економічну брехню влади і опозиції, національно-популістське "месіанство" Ющенка, манію величі представників "третьої сили" (Яценюк, Тігіпко). Але ніхто з цих людей, які рвуться до влади, насправді не знає, що робити з країною після президентських виборів. Я не очікую суперсюрпризів, а тому вважаю, що президентом України стане або Янукович, або Тимошенко. Більш ймовірною видається перемога опозиції на чолі з Януковичем, оскільки він для нинішнього президента – менший ворог, як би парадоксально це не звучало, ніж власний уряд з Прем’єр-міністром Тимошенко. Ще на старті кампанії ми втратили нових політиків. Яценюк завалив себе сам, Тігіпко пізно увійшов у кампанію. Гриценко – надто радикальний і принциповий, мало розкручений.
Є ще варіант проголосувати проти усіх або не прийти на вибори. Але це тільки мрії, оскільки наші "слуги народу" давно прорахували можливість зриву виборів незадоволеним народом, а тому будуть спекулювати на тому, що "зірвете вибори – у вас президентом залишиться В. Ющенко". Тому президентські вибори 2010 – це фарс. Хто би у них не переміг, більшості українців жити легше не стане. Врятувати нашу державу може тільки нова політична еліта та потужне громадянське суспільство.
Є гарні види на урожай озимих
Олег Надточій, начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА:
– У розвитку агропромислового комплексу області з’явилися позитивні тенденції. Це зростання виробництва продукції, зростання обсягів виробництва та урожайності основних культур; нарощування виробництва окремих видів тваринницької продукції; активізація інвестиційної діяльності та розрахунків за оренду земельних та майнових паїв. Сподіваємося на зростання і 2010 року. Зокрема є гарні види на урожай озимих культур. Має активізуватися й тваринництво, триватиме й державна підтримка садівництва.
Микола Чередарик, керівник агрофірми "Оршівецька":
– Уповаємо на Всевишнього, тобто матимемо хороші врожаї лише за хороших погодних умов. Наразі нарікати гріх: посіяна озимина на 900 гектарах видалася нівроку. Добре забезпечені кормами, маємо і достатньо збиральної техніки. Та найголовніше, що у нас працьовиті люди. Велика їм подяка за це. Сподіватися ж на те, що 2010 року державна політика щодо відродження села покращиться, не варто. Бо політична гризня після виборів триватиме щонайменше півроку, й державним чиновникам буде не до селян. Тому знову доводиться опиратися на власні сили.
Підприємців очікують зміни після ухвалення бюджету
Наталія БАТРАКОВА, консультант Гарячої лінії Чернівецького міського центру захисту підприємців:
– З нового року для підприємців буде дуже багато нововведень у різних сферах: від зміни розміру мінімальної зарплати до нововведень у системі оподаткування чи сплаті пенсійних внесків. Але говорити про них ще рано, бо не прийнято Державний бюджет на 2010 рік. Лише із його затвердженням набудуть чинності ці зміни.
Хліб може подорожчати, а цукор не подешевшає
Наталя АСАУЛКО, заступник начальника інспекції з контролю за цінами:
– Ситуація з цінами – досить непрогнозована. Бюджет не ухвалено. Про майбутні ціни на газ та електроенергію чи не щотижня з’являються нові дані. Серед продуктової групи товарів можливе подорожчання хліба – ми маємо заявку від виробників про підвищення ціни. Але зрости вартість хліба може лише у разі подорожчання борошна. Ціна цукру найближчим часом залишиться приблизно на тому самому рівні. Подешевшання точно не буде. А на молокопродукти ціни зростатимуть. Дешевшати, виходячи з даних попередніх років, молокопродукти починають наприкінці березня – у квітні.
За словами начальника оргвідділу обласної інспекції з контролю за цінами Володимира ВІЛІГОРСЬКОГО, нафтопродукти найближчим часом не повинні подорожчати. Криза ще не минула, тож суттєвого зростання споживання пального не очікується. Тому ситуація на ринку нафтопродуктів обіцяє залишатися більш-менш стабільною. Єдине, що може її розхитати – нестабільна політична ситуація і стрибки курсів валют.
Марина Карасьова,
Надія Макушинська
31-12-2009, 10:42
Коментарів 0 Переглядів 2 579

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.