У наметах на вершині Говерли вже вп’яте планує зустріти Новий рік компанія чернівецьких хлопців. Для цього потрібно приїхати заздалегідь, збудувати снігову стінку, щоби захиститися від вітру. Замість салатів – сухофрукти та мюслі. І шампанське.
Як вважають чоловіки, кожному своє – хтось засинає у Новорічну ніч обличчям у салаті, а когось надихає природа та екстрим, інколи на межі фізичних можливостей.
– У нас компанія велосипедистів, – розповідає чернівчанин Ярослав Думенко. – Влітку катаємося на велосипедах, а взимку знайшли собі інше заняття – ходити в гори.
Чоловікам не подобається зустрічати Новий рік у гірських колибах чи на турбазах, де збирається багато людей. І святкування відбувається за таким сценарієм, як у місті.
"Подобається поближче до природи. Це екстремальніше", – пояснює Ярослав.
"На вершині було наметів 15"
Чернівецька компанія одна з небагатьох, яка проводить у наметах на Говерлі кілька днів. Більшість туристів піднімаються, розкладають намети на кілька годин, зустрічають Новий рік і спускаються. Часто на найвищій гірській вершині України вітер настільки потужний, що навіть не дає стати у повний зріст. О 00.00 31 грудня збираються туристи не тільки з різних міст України, але й сусідніх країн.
– Минулого Нового року на вершині було наметів 15. І з погодою дуже пощастило: вітру не було, все довкола видно. Якщо погода хороша, вершина Говерли нагадує нашу Соборну площу: натовп людей, шампанське, салюти... Усі чекають півночі, відкорковують шампанське, вітають одне одного,– зауважує Ярослав.
А ось щодо новорічного меню, то вигадати на Говерлі щось особливе складно. "Із дому, як правило, беремо сухофрукти, мюслі, "Мівіну"… Продукти, які містять вологу, за такого морозу перетворюються просто на камінь. Воду отримуємо зі снігу", – пояснює Ярослав.
Щоби вітер не зірвав намети, їх захищають сніговими стінками, які хлопці будують напівколом із вітряного боку. Снігові "цеглини" вирізають пилкою або лопатою зі снігу.
Якщо на вулиці 15-20 градусів морозу, то в наметі – мінус 5.
Тому в таких походах без серйозного теплого екіпірування не обійтися.
"Iдеш і не знаєш,
як буде цього разу"
Яким буде свято на Говерлі, все вирішує погода. Вона в горах може змінитися кілька разів впродовж години. А може й так розбушуватися, що на вершину просто не вийти – здуває. Однієї зими було так, що до Нового року не вся компанія встигла дійти до вершини.
– Двоє наших друзів піднялися на вершину, побудували снігову стінку, розклали намети… А ми йшли наступного дня. Погода дуже зіпсувалася, і ми до 00.00 на вершину піднятися так і не встигли, – пригадує Ярослав Думенко. – На Говерлу тоді ще встигли піднятися лижники з бази "Заросляк". А спустися теж не змогли, все затягнуло хмарами. Довелося викликати рятувальників, які просто зносили їх із Говерли. В одного почалося обмороження... У хлопців була традиція щороку підніматися на Новий рік на Говерлу і з’їжджати з вершини на лижах.
– Взимку все вирішує погода. Ідеш і не знаєш, як буде цього разу. Заздалегідь готуєшся, що не буде дуже солодко, – говорить Ярослав. – Досвідчені альпіністи кажуть: не можна говорити, що ти підкорив гору – вона сьогодні просто дозволила тобі зійти на неї.
Марина Карасьова
24-12-2009, 12:05
0
1 965