RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » суспільство » Покупці надають перевагу солодкому шампанському, експерти – сухому

Незалежно від того, де і з ким ви святкуватимете Новий рік, уявити свято без келиха шампанського неможливо. Серед спиртних напоїв у магазинах шампанське посіло центральне місце ще кілька тижнів тому.
Як розповів Андрій АНТОНОВ, комерційний директор компанії "Рома", закуповувати шампанське чернівчани починають приблизно за два тижні до свят. Тоді продажі зростають удвічі. На Буковині є два свята, на які шампанського купують багато, – Новий рік і 8 Березня.

Біле вино – класика, червоне – екзотика
За зовнішнім виглядом шампанське – напій консервативний, його розливають у скляні пляшки ємністю 0,75 літра, а темно-зелений колір скла захищає від дії сонячних променів, які згубно діють на напій. Зі смаком вина потрібно визначитися заздалегідь.
Шампанське відрізняється за вмістом цукру:
 солодке – 10% цукру;
 напівсолодке – 8%;
 напівсухе – 5%;
 сухе – 0,8-2%;
 брют – 0,3-1,5%.
Серед покупців традиційно найпопулярніше солодке і напівсолодке біле шампанське, а ось експерти надають перевагу сухому вину – брюту. Для його ви­роб­ництва використовують тільки натуральну основу і зовсім трохи цукру. Саме брют фахівці вважають справжнім шампанським, здатним повною мірою виявити всю майстерність виробників.
Також шампанське буває різних кольорів: біле, рожеве та червоне. Біле шампанське виготовляють із білого винограду, червоне – з темних сортів, а рожеве – змішуючи білі і червоні сорти. Червоне шампанське для споживачів є швидше екзотикою, хоча за смаком воно від білого суттєво не відрізняється: воно трохи насичиніше і терпкіше.

Шампанське підробляють менше, ніж горілку
Шампанське підробляють значно менше, ніж інші спиртні напої. У фальсифікованому вині можуть використовувати дешевшу і неякісну сировину, додавати сприт, син­тетичні барвники та ароматизатори, а також штучно насичене вуглекислим газом шипуче вино видавати за дорожче ігристе.
Як розповіли в обласному управлінні у справах захисту прав споживачів, останнього разу партію шампанського бракували ще два роки тому. Але все одно, перш ніж купувати вино, потрібно уважно роздивитися пляшку.
Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст управління, радить насамперед звернути увагу на зовнішній вигляд пляшки: фольга та етикетка не повинні бути деформованими, брудними. На маркуванні шампанського повинні бути зазначені повна адреса виробника, дата виготовлення, гарантійний термін і умови зберігання тощо.
– Варто перевернути пляшку догори дном, – пояснює Дарія Гелка. – Якісне шампанське має бути прозорим, без винного каменю та будь-якого іншого осаду. До речі, зараз, у мороз, вино можуть перевозити з порушеннями температурного режиму. Якщо машина неутеплена, де температура в кращому разі нуль градусів, у шампанському може утворитися винний камінь. Температура, в якій повинен зберігатися напій, – плюс 8-16 градусів.
А останню перевірку шампанське пройде вже за святковим столом. Чим дрібніші бульбашки і чим довше вино грає, тим воно якісніше. 

Як правильно охолодити
Шампанське п’ють неодмінно охолодженим. Ідеальна температура – плюс 6-10 градусів. Зазвичай вино охолоджують у відерці з льодом і водою.
Охолодити шампанське можна і на нижній полиці холодильника, але класти його у морозильне відділення, а тим паче зберігати його там, категорично не можна.

Як відкоркувати
"Гусарський" спосіб відкривання пляшки фахівці не рекомендують. Коли вино "вибухає", втрачає частину смакових властивостей. Відкорковувати шампанське потрібно тихо. Зняти фольгу і проволоку, обхопити однією рукою корок, іншою повільно повертати пляшку доти, доки корок не вийде. Пляшку краще тримати під кутом 45 градусів.

У що наливати
Наливають шампанське повільно у келих під кутом 45 градусів. Роблять це за два прийоми для того, щоби осіла піна.
Шампанське п’ють із вузьких високих келихів, наповнених на 2/3.
Келихи повинні бути прозорими і майже стерильними (якщо посуд недостатньо чистий, вино гратиме надмірно).

З чим подавати
Асортимент закусок різноманітний: фрукти, бутерброди з ікрою, сир, салати, страви з білого м’яса, дичина, бісквіти з фруктами і ягодами.
До сухого і напівсухого вина пасують холодні закуски. До солодкого вина подають десерти – морозиво, бісквіти, фрукти. 
Марина Карасьова
22-12-2009, 10:34
Коментарів 0 Переглядів 3 003

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.