Покупці надають перевагу солодкому шампанському, експерти – сухому

у номері / суспільство
3 019
0
Незалежно від того, де і з ким ви святкуватимете Новий рік, уявити свято без келиха шампанського неможливо. Серед спиртних напоїв у магазинах шампанське посіло центральне місце ще кілька тижнів тому.
Як розповів Андрій АНТОНОВ, комерційний директор компанії "Рома", закуповувати шампанське чернівчани починають приблизно за два тижні до свят. Тоді продажі зростають удвічі. На Буковині є два свята, на які шампанського купують багато, – Новий рік і 8 Березня.

Біле вино – класика, червоне – екзотика
За зовнішнім виглядом шампанське – напій консервативний, його розливають у скляні пляшки ємністю 0,75 літра, а темно-зелений колір скла захищає від дії сонячних променів, які згубно діють на напій. Зі смаком вина потрібно визначитися заздалегідь.
Шампанське відрізняється за вмістом цукру:
 солодке – 10% цукру;
 напівсолодке – 8%;
 напівсухе – 5%;
 сухе – 0,8-2%;
 брют – 0,3-1,5%.
Серед покупців традиційно найпопулярніше солодке і напівсолодке біле шампанське, а ось експерти надають перевагу сухому вину – брюту. Для його ви­роб­ництва використовують тільки натуральну основу і зовсім трохи цукру. Саме брют фахівці вважають справжнім шампанським, здатним повною мірою виявити всю майстерність виробників.
Також шампанське буває різних кольорів: біле, рожеве та червоне. Біле шампанське виготовляють із білого винограду, червоне – з темних сортів, а рожеве – змішуючи білі і червоні сорти. Червоне шампанське для споживачів є швидше екзотикою, хоча за смаком воно від білого суттєво не відрізняється: воно трохи насичиніше і терпкіше.

Шампанське підробляють менше, ніж горілку
Шампанське підробляють значно менше, ніж інші спиртні напої. У фальсифікованому вині можуть використовувати дешевшу і неякісну сировину, додавати сприт, син­тетичні барвники та ароматизатори, а також штучно насичене вуглекислим газом шипуче вино видавати за дорожче ігристе.
Як розповіли в обласному управлінні у справах захисту прав споживачів, останнього разу партію шампанського бракували ще два роки тому. Але все одно, перш ніж купувати вино, потрібно уважно роздивитися пляшку.
Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст управління, радить насамперед звернути увагу на зовнішній вигляд пляшки: фольга та етикетка не повинні бути деформованими, брудними. На маркуванні шампанського повинні бути зазначені повна адреса виробника, дата виготовлення, гарантійний термін і умови зберігання тощо.
– Варто перевернути пляшку догори дном, – пояснює Дарія Гелка. – Якісне шампанське має бути прозорим, без винного каменю та будь-якого іншого осаду. До речі, зараз, у мороз, вино можуть перевозити з порушеннями температурного режиму. Якщо машина неутеплена, де температура в кращому разі нуль градусів, у шампанському може утворитися винний камінь. Температура, в якій повинен зберігатися напій, – плюс 8-16 градусів.
А останню перевірку шампанське пройде вже за святковим столом. Чим дрібніші бульбашки і чим довше вино грає, тим воно якісніше. 

Як правильно охолодити
Шампанське п’ють неодмінно охолодженим. Ідеальна температура – плюс 6-10 градусів. Зазвичай вино охолоджують у відерці з льодом і водою.
Охолодити шампанське можна і на нижній полиці холодильника, але класти його у морозильне відділення, а тим паче зберігати його там, категорично не можна.

Як відкоркувати
"Гусарський" спосіб відкривання пляшки фахівці не рекомендують. Коли вино "вибухає", втрачає частину смакових властивостей. Відкорковувати шампанське потрібно тихо. Зняти фольгу і проволоку, обхопити однією рукою корок, іншою повільно повертати пляшку доти, доки корок не вийде. Пляшку краще тримати під кутом 45 градусів.

У що наливати
Наливають шампанське повільно у келих під кутом 45 градусів. Роблять це за два прийоми для того, щоби осіла піна.
Шампанське п’ють із вузьких високих келихів, наповнених на 2/3.
Келихи повинні бути прозорими і майже стерильними (якщо посуд недостатньо чистий, вино гратиме надмірно).

З чим подавати
Асортимент закусок різноманітний: фрукти, бутерброди з ікрою, сир, салати, страви з білого м’яса, дичина, бісквіти з фруктами і ягодами.
До сухого і напівсухого вина пасують холодні закуски. До солодкого вина подають десерти – морозиво, бісквіти, фрукти. 
Марина Карасьова
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

08:25
ЗСУ за добу знешкодили 1 170 окупантів і 19 танків
08:23
У Чернівцях через обрив ліній електропередач перекрито рух транспорту
08:04
Скандал у БДМУ та пограбування могили Захисника: головні новини минулої доби
07:45
Яке сьогодні, 26 лютого, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 26 лютого не буде світла
07:00
Погода на Буковині 26 лютого
02:00
Дослідники назвали рослинну олію, яка запобігає набору ваги
01:45
Як прибрати подряпини зі скла: чотири способи
01:30
Ці фрукти впливають на настрій, психічне здоров’я та запобігають депресії
01:15
Легше, ніж здається: як відрізнити натуральну сметану від підробки за хвилину
01:00
40-річний мільйонер назвав 5 звичок, які допомогли йому розбагатіти
00:45
Дієтологи назвали найкращий чай для енергії
00:30
6 кулінарних помилок, які зроблять вашу страву небезпечною для здоров'я
00:15
П’ять способів видалити іржу з будь-яких речей
25 лютого, 2025
23:47
Гороскоп на 26 лютого: Близнюкам - вірити в себе, Терезам - важливий вибір
23:23
Росіяни понад 20 разів атакували позиції ЗСУ під Покровськом: яка ситуація на фронті
23:08
У Чернівцях через обрив ліній електропередач перекрито рух транспорту
22:59
У Румунії розповіли, скільки чоловіків з України нелегально перетнули кордон у 2024 році
22:41
Росіяни застосовують нові дрони для ударів по Сумах, - Нацполіція
22:21
Дива увірвуться в життя 4 знаків Зодіаку: Карти Таро обіцяють їм хороші новини
21:58
Названо сім продуктів, які ефективно чистять судини
21:43
РФ вдарила по Краматорську: одна людина загинула, 16 поранених
21:36
Єдність через волонтерство: у Чернівцях відбувся форум молодих волонтерів
21:19
Для 10 мільйонів громадян пенсії підвищать на 11,5% - Кабмін
20:57
Уряд продовжив терміни для перебронювання працівників до 31 березня
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм