RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яєчні білки зберегли нам кінопалац «Чернівці»

Коли у Чернівцях вперше з’явився кінотеатр та що раніше було у приміщенні сучасного кінопалацу "Чернівці"? Про це розповів заслужений діяч мистецтв України, відомий дослідник історії Чернівців Василь СЕЛЕЗІНКА.

Кінотеатр
на Шкільній називали "електричним"
– Вперше у Чернівцях фільми почали демонструвати наприкінці ХІХ століття на вулиці О. Кобилянської, у будинку №12, – розповідає Василь Михайлович. – Якийсь здогадливий чоловік привіз із Парижа апарат для демонстрації фільмів та короткометражні німі сюжети, у яких садівник поливає сад, їде кавалерія, народ виходить із заводу тощо. Для солдатів та студентів діяла знижка. Під час показу цих короткометражок грав оркестр.
А 1909 року львів’янин на прізвище Кухар відкрив кінотеатр на вулиці Шкільній (сучасна поліклініка №1). Будівля була з дерева, а раніше там був перший міський драматичний театр. Але коли у Вашингтоні згорів дерев’яний театр, буковинська влада розпорядилася закрити чернівецький дерев’яний театр, щоб і у нас такого не трапилося. А заснований натомість кінотеатр називали "електричним театром", бо там не було справжніх акторів. Кінотеатр гордо називався "Комета".
Також у приміщенні теперішнього Німецького народного дому був кінотеатр "Україна". Тут демонстрували лише документальні фільми. Саме тут вперше у Чернівцях показали кольоровий фільм.
Був кінотеатр і у Польському народному домі. А у 1930-х роках єврейська громада "Бунд" спорудила палац "Академічний". Палац слугував і як театр, і як кінотеатр.

"Шибки повилітали, а ворони на куполі залишилися"
Цікавою є історія теперішнього кінопалацу "Чернівці".
– 1877 року єврейська громада спорудила синагогу, яку назвала латинським словом "Темпль" (храм), – продовжує Василь Селезінка. – Це була дуже пишна будівля у мавританському стилі, із величезним куполом. 1940 року Олександр Довженко зі своєю дружиною Юлією Солнцевою знімав документальний фільм "Буковина – земля українська". У цьому фільмі є й кілька кадрів, присвячених "Темплю".
Але під час Другої світової війни 1941 року синагога згоріла. Замість купола залишилося залізяччя. Радянська влада не хотіла відновлювати "Темпль", вирішила його підірвати. Викликали спеціалістів із підривання будівель, підклали вибухівк у, а чернівчан попередили, щоби на всяк випадок заклеїли шибки. Пролунав вибух, вікна у мешканців повилітали, а синагога як стояла, так і стоїть. Навіть був малюнок у пресі того часу: до вибуху – заклеєні шибки, а на куполі сидять ворони; після вибуху – вікна повилітали, а ворони далі сидять. Синагога була міцно збудована, бо під час спорудження до будівельних матеріалів додавали білок курячого яйця.
Врешті у колишньому "Темплі" вирішили облаштувати перший у республіці широкоформатний кінотеатр. Восени 1959 року відбувся перший сеанс. А днями кінотеатр "Чернівці" святкує своє 50-річчя – саме як кінотеатр.
– Спочатку кінотеатр називався "Жовтень", – каже Василь Селезінка. – Але з ініціативи тодішнього директора Василя Кузьміна кінотеатр перейменували на "Чернівці".
Галина МАРКІВ

Цікаво знати
Кіно винайшли не
французи, а українці
Майже півстоліття днем народження кіно історики вважали 28 грудня 1895 року, коли французи – брати Луї та Огюст Люм’єри у паризькому "Гран-кафе" влаштували кіносеанс. Але історики довели, що Люм’єри не були першими. Відкриття кінематографу відбулося в Україні в Одесі
9 січня 1893 року механіком-самоуком Йосипом Тимченком. Він народився 1852 року на Харківщині в багат
10-12-2009, 10:27
Коментарів 0 Переглядів 7 568

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.