RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » суспільство » Справжній кондитер – це ще й художник

Двадцятирічна Анастасія САВЧУК вже два роки працює кондитером. Нещодавно вона стала срібною призеркою VIII Фестивалю кулінарного мистецтва "Буковинська гостинність-2009", де змогла не тільки гідно представити себе, а й розвеселити всіх. Журі жалкувало, що не було передбачено диплому "за артистизм".
– Колись я дуже хотіла стати журналісткою, але не склалося, – розповідає Анастасія. – Але після того, як визначилася з професією, зрозуміла, що це справді моє, і зараз присвячую себе цій справі. Вважаю, що це тільки початок. Тому планую й далі вдосконалюватися та здобувати нові знання в цій галузі. Можливо, вдасться відвідати семінари кулінарів у Києві та Москві.

Кондитер майже весь день на ногах
Фестиваль кулінарного мистецтва – це перший серйозний професійний конкурс дівчини. Досі під час навчання доводилося захищати честь училища, в якому навчалася. А зараз дівчина поєднує роботу кондитера, навчання на заочному відділенні Чернівецького торгово-­
економічного інституту КНТЕУ та сімейні обов’язки. "Чоловік мене постійно підтримує, – ділиться Анастасія. – Вдома рідко готую, бо з ро­боти повертаюся втомлена. Але у вихідні, коли більше часу, можу приготувати тістечка або спекти пиріг".
Улюбленими солодощами дівчини є торт з медових або бісквітних коржів, змащений сметанним кремом, з чорносливом і грецькими горіхами.
– Позитивним моментом в роботі кулінара є те, що вона дає можливість для самовираження, – говорить дівчина. – Як у художника є свій стиль малювання, так і в кулінара буває свій стиль, за яким його можна відрізнити. Особисто я ціную точність, щоб у виробі, над яким працюю, були дрібні деталі.
Але робота кондитера не є легкою. Під час виконання стандартних замовлень доводиться весь день проводити на ногах. Це фізично важко. До того ж, болять руки та втомлюються очі. Лише під час виконання індивідуальних замовлень можна працювати сидячи, бо виконується більш тон­ка робота.

"Навіть зі звичайного пирога можна зробити шедевр"
Процес приготування кондитерських виробів відбувається у декількох цехах, на­прик­лад, у гарячому цеху випікають, а у цеху тортів – прикрашають виріб, це і є заключний етап. Під час роботи старші колеги можуть дати пораду, поділитися своїм досвідом. Звісно, кожен має вибір: прислухатись до поради чи зробити все по-своєму.
Для того, щоб працювати кондитером, мало одного лише бажання, потрібно також мати художні здібності, адже вся робота будується саме на них.
– Трапляються замовлення, коли на торті треба зробити зображення якогось мультиплікаційного героя, – продовжує Анастасія. – Для цього потрібно вирізати зображення, намалювати його на готовому виробі, прикрасити. Тут кожна деталь має значення.
За словами Анастасії, навіть зі звичайного пирога можна зробити шедевр, головне – готувати з душею та гарно прикрасити. 
Яна ЯЩЕНКО
8-12-2009, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 3 842


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.