Справжній кондитер – це ще й художник

у номері / суспільство
3 888
0
Двадцятирічна Анастасія САВЧУК вже два роки працює кондитером. Нещодавно вона стала срібною призеркою VIII Фестивалю кулінарного мистецтва "Буковинська гостинність-2009", де змогла не тільки гідно представити себе, а й розвеселити всіх. Журі жалкувало, що не було передбачено диплому "за артистизм".
– Колись я дуже хотіла стати журналісткою, але не склалося, – розповідає Анастасія. – Але після того, як визначилася з професією, зрозуміла, що це справді моє, і зараз присвячую себе цій справі. Вважаю, що це тільки початок. Тому планую й далі вдосконалюватися та здобувати нові знання в цій галузі. Можливо, вдасться відвідати семінари кулінарів у Києві та Москві.

Кондитер майже весь день на ногах
Фестиваль кулінарного мистецтва – це перший серйозний професійний конкурс дівчини. Досі під час навчання доводилося захищати честь училища, в якому навчалася. А зараз дівчина поєднує роботу кондитера, навчання на заочному відділенні Чернівецького торгово-­
економічного інституту КНТЕУ та сімейні обов’язки. "Чоловік мене постійно підтримує, – ділиться Анастасія. – Вдома рідко готую, бо з ро­боти повертаюся втомлена. Але у вихідні, коли більше часу, можу приготувати тістечка або спекти пиріг".
Улюбленими солодощами дівчини є торт з медових або бісквітних коржів, змащений сметанним кремом, з чорносливом і грецькими горіхами.
– Позитивним моментом в роботі кулінара є те, що вона дає можливість для самовираження, – говорить дівчина. – Як у художника є свій стиль малювання, так і в кулінара буває свій стиль, за яким його можна відрізнити. Особисто я ціную точність, щоб у виробі, над яким працюю, були дрібні деталі.
Але робота кондитера не є легкою. Під час виконання стандартних замовлень доводиться весь день проводити на ногах. Це фізично важко. До того ж, болять руки та втомлюються очі. Лише під час виконання індивідуальних замовлень можна працювати сидячи, бо виконується більш тон­ка робота.

"Навіть зі звичайного пирога можна зробити шедевр"
Процес приготування кондитерських виробів відбувається у декількох цехах, на­прик­лад, у гарячому цеху випікають, а у цеху тортів – прикрашають виріб, це і є заключний етап. Під час роботи старші колеги можуть дати пораду, поділитися своїм досвідом. Звісно, кожен має вибір: прислухатись до поради чи зробити все по-своєму.
Для того, щоб працювати кондитером, мало одного лише бажання, потрібно також мати художні здібності, адже вся робота будується саме на них.
– Трапляються замовлення, коли на торті треба зробити зображення якогось мультиплікаційного героя, – продовжує Анастасія. – Для цього потрібно вирізати зображення, намалювати його на готовому виробі, прикрасити. Тут кожна деталь має значення.
За словами Анастасії, навіть зі звичайного пирога можна зробити шедевр, головне – готувати з душею та гарно прикрасити. 
Яна ЯЩЕНКО
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

13:20
Майже 6,50 гривень за кіловат: хто платитиме за світло більше вже з 1 квітня 
13:06
Ґвалтував дочку: на Буковині засудили педофіла
13:00
Від початку року на Буковині у пожежах загинуло 11 людей
12:50
Мінітрактор чи мототрактор: що вибрати для вашого господарства?*
реклама
12:40
Смертельна ДТП на Буковині, у якій загинув пішохід: судитимуть водія авто
12:20
Курс валют у Чернівцях 31 березня
11:59
Коли до України прийде справжня весна: синоптикиня назвала дати
11:48
Вії вигину L: Чим вони відрізняються та як з ними працювати*
реклама

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
18 644
Дощі, прохолода і навіть сніг: погода на Буковині наступного тижня
8 594
Депутатка Чернівців заявила, що хтось дав вказівку на знищення Калинівського ринку
5 657
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 328
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
3 860
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
3 736
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
3 731
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 378
Мешканка містечка біля Буковини напала на жінку за зауваження щодо російської музики
3 257
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
2 313

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм