RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанка Галина ГРАДЕЦЬКА за фахом юрист, однак виконує роботу, яка не потребує жодної освіти: займається виготовленням паперових папок. Влаштуватися за фахом жінці заважає не надмір людей з юридичною освітою в області, а проблеми зі здоров’ям. У Галини дуже поганий зір, жінка має першу групу інвалідності.
Ми зустрілися з Галиною в п’ятницю, 27 листопада, під час Ярмарку вакансій для людей з обмеженими можливостями, організованого Чернівецьким міським центром зайнятості.

В інших містах незрячі юристи відкривають власні консультації
– Маю першу групу інвалідності по зору, роботодавці таких не беруть, – ділиться пані Галина. – Здобула юридичну освіту в нашому університеті, але роботу за спеціальністю знайти не можу. Роботу шукаю вже рік, у центр зайнятості ходжу від травня. На ярмарку спілкувалася із представниками міськради та центру зайнятості. Вони працюють у такому напрямку: якщо роботодавець дав запит на потрібну мені вакансію – вони мене працевлаштовують, але наразі ніхто подібних запитів не давав. Також цікавилася, як подібні проблеми вирішують в інших містах. Наприклад, у Харкові є громадська організація незрячих юристів. Там мають програму навчання людей із такими проблемами, як у мене. Потім такі люди відкривають власні юридичні консультації та навіть навчають тих, хто приходить з університетів. У нашому місті немає відповідних чітких програм для таких людей. Звісно, роботодавець швидше візьме здорову людину, бо з незрячим більше проблем: потрібно відповідним чином обладнати робоче місце, встановлювати на комп’ютер спеціальні програми.
У Чернівцях Галині жодних вакансій за фахом поки що не обіцяють. Жінка не впевнена, що колись дочекається пропозиції про роботу, бо юристами нині не завжди можуть влаштуватися навіть повністю здорові люди. Але Галина попри все мріє допомагати юридичними консультаціями незрячим людям.
– Зараз я на пенсії по інвалідності, – розповідає чернівчанин Сергій ЧЕРНЕГО. – Але пенсії не вистачає, тому хочу працювати. Раніше працював помічником машиніста на тепловозі, водієм. Тепер, мабуть, таких вакансій не знайду. Готовий іти на будь-яку роботу, тільки б заробляти.
Працевлаштуватися Сергій намагається вже рік, але до центру зайнятості прийшов вперше. Сподівається, що із роботою тут допоможуть.

Зі ста безробітних влаштувалося 17
– Щороку в міському центрі зайнятості відбувається традиційний Ярмарок вакансій до Міжнародного Дня інвалідів, – розповів заступник директора міського Центру зайнятості Євген БУРАЧОК. – На цей захід було запрошено роботодавців, соціальних партнерів: представників пенсійного фонду та органів соціального захисту.
Наразі на обліку в Чернівцях перебуває 39 безробітних з фізичними вадами. Із початку року на обліку перебувало приблизно сто осіб. Із них лише 14-м вдалося знайти роботу, ще п’ять осіб брало участь у тимчасових громадських роботах у межах міста та п’ятеро проходило профнавчання. Після закінчення навчань троє з них працевлаштувалося.
2007 року для інвалідів було змінено закон, щоби вони мали такі самі можливості, як і решта населення. Тепер якщо інвалід працював більше, ніж 26 тижнів за рік, йому призначають виплату-допомогу з безробіття. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 500 гривень. Максимальний не перевищує середній по області – 1500 гривень. Середній розмір допомоги з безробіття – 594 гривні. Розмір допомоги визначається в залежності від стажу роботи та наданої довідки про зарплату з останнього місця роботи.
Вакансії для людей з фізичними вадами в Чернівцях є. Однак, за словами Є. Бурачка, розмір зарплати з урахуванням усіх відрахувань не набагато відрізнятиметься від розміру допомоги по безробіттю. Тож у працівників-інвалідів часто немає бажання влаштовуватися на роботу, бо, сидячи вдома, вони можуть одержувати такі самі гроші, як і ті люди, які працюють.
З інформацією про вакансії відвідувачі можуть ознайомитися на стендах, в електронному вигляді на татч-скрінах та в Інтернеті на порталі служби зайнятості. У приміщенні діє безкоштовний Інтернет-куточок.
– Шукаємо контролерів, відразу попереджаємо про особливості цієї роботи, – розповів інженер відділу кадрів "Чернівціобленерго" Ірина ІЛЬКО.– Тут працівник повинен багато ходити, але він також може підлаштовувати графік роботи під себе. Зняття одного показника з лічильників – 1 гривня. На нинішньому Ярмарку до цієї вакансії інтерес виявили четверо людей. 
Михайло САЛІТРА
1-12-2009, 10:50
Коментарів 0 Переглядів 3 608

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.