У суботу, 28 листопада, розпочнеться Різдвяний піст. Він другий за довжиною після Великоднього. Триває Різдвяний піст 40 днів – до Різдва Христового. Його ще називають Пилипівським постом, або Пилипівкою, адже 27 листопада – день пам’яті апостола Пилипа.
– Під час Різдвяного посту Церква пропонує добровільно відмовитися від споживання скоромних страв, приємних на смак, – розповів "МБ" Митрополит Чернівецький і Буковинський Української Православної Церкви Київського Патріархату Данило. – Це – м’ясо, молоко, сир, яйця. У відмові від них – наша жертва Богові. М’ясо вам замінять бобові. Достатню кількість крохмалю можна отримати з каш і картоплі, а кислоти – з буряка, огірків і капусти. Дозволено споживати й рибу.
Якщо ж лікарі вам приписують скоромну їжу, то у священика (духівника) можна одержати дозвіл на її споживання. Діти, престарілі та немічні можуть перебути піст на молоці та яйцях.
– Крім того, у цей час не слід забувати про молитву, – радить владика Данило. – Слід також читати Святе Письмо. Не варто давати волю язику. Треба нагодувати голодного, заборонити собі погані думки, неугодні Богові, не вживати лайливих слів, утриматися від сексу. Це і буде подвигом, в якому треба прожити кожен піст.
– Приходьте до церкви, приводьте рідних і близьких, – нагадує Митрополит Данило. – Після важкого робочого тижня відвідайте у неділю храм Божий, спільно помоліться під час Божественної Літургії, пожертвуйте свічечку за спокій мертвих і живих, вкладіть свою скромну пожертву до скарбниці храму, адже Церква живе за пожертви вірян. Не забудьте під час посту обов’язково прийти до Святої Сповіді та Святого Причастя.
Витримати піст комусь буде нелегко. Але, коли ми маємо достатню платформу, Господь додає нам мудрості у житті. Якщо вірні, наприклад, під час посту не витрачають енергію на протилежну стать, вона накопичується і робить свій вихід у якесь відкриття, винахід чи творчий здобуток. Коли ми не прагнемо тілесних задоволень, Господь нас винагороджує якимись вищими насолодами.
Сергій Кукурудз
26-11-2009, 11:16
0
2 067