RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Минулого тижня вулиці міста спорожніли. Зникли автомобільні затори. А в будь-якому рес­торані чи кафе тепер можна вибрати найкращий столик…
Епідемія позначилася на всіх сферах: дозвіллі, роботі, бізнесі. Одні підприємці, щойно адаптувавшись до кризи, несподівано знову зазнали значного удару. Збитки підраховують перевізники, торговці на промислових ринках, розважальні заклади, заклади громадського харчування… Інші від паніки тільки виграли, наприклад, аптеки і туристичні оператори.
Денна виручка зросла в кілька разів

Найкасовіший заклад під час епідемії – аптеки. У перші дні чернівчани повигрібали з аптечних полиць усі потрібні й непотрібні їм препарати. Тисячі захисних масок, сотні упаковок противірусних ліків розліталися за лічені години.

– Першого тижня виручка зросла в 2,5-3 рази. Якщо зазвичай денна виручка становила п’ять-шість тисяч гривень, то минулого тижня – в середньому 15 тисяч. Починаючи від минулої п’ятниці, рівень продажу знизився до вересневого і зараз навіть опустився трохи нижче, – розповіла завідувач однієї з аптек. – Люди брали все, не замислюючись, чи це їм потрібно. Не було дешевого "Амізону" – купували противірусні препарати за 150-170 гривень. Дехто за раз набирав препаратів проти грипу на 700 гривень. Навіть дуже дорогі препарати, які ми не могли продати вже рік, з прилавків змели.
Так само не рахували грошей ті, хто вирішив втекти від епідемії на закордонні курорти. Найпопулярніший напрямок – Єгипет. У деяких турфірмах міста розповідають, що минулого тижня було багато охочих купити путівку на морське узбережжя.

– Дзвінків було багато, хоча не можу сказати, що в офісі вишикувалися черги з охочих виїхати через епідемію, – каже Ольга САРАХМАН, менеджер туристичної фірми "Галопом по Європах". – Але багато зараз виїжджають з інших міст України, тому вільних турів насправді дуже мало.
Як розповіли в турфірмі "Логос 2001", якщо зазвичай відпочивальники купували тур на тиждень, то тепер прагнуть виїхати щонайменше на два. До того ж, вилітають цілими сім’ями: хто з дітьми, хто з онуками. Є охочі купити тур навіть на 21 день.
Мінімальна вартість тижневого відпочинку в Єгипті зараз становить: у тризірковому готелі – від 540 доларів, у чотиризірковому – від 580, у п’ятизірковому – від 645. Але туристів це не зупиняє.

Містом їздить трохи більше половини автобусів
Після того, як навчальні заклади і Калинівський ринок закрили на карантин, а люди просто почали менше їздити, схопилися за голови перевізники. Втричі зменшився з початку епідемії продаж квитків у касах автостанцій.
Щодня в Чернівцях зриваються 40-47 міжміських рейсів.

На думку Діни ПОЛЯКОВОЇ, заступника начальника управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури ОДА, перевізники зазнаватимуть збитків до закінчення карантину. Багато рейсів були розраховані на Калинівський ринок. Нерентабельними стали й інші маршрути в межах і за межами області.

З 293 міських автобусів нині курсує 155. Вісім маршрутів, а це 120 маршруток, що доправляли пасажирів до Калинівського ринку, не працюють взагалі.
– Не передати словами, які наслідки для перевізників має епідемія та паніка, – коментує Ігор КОЖУЛЕНКО, директор міського Центру організації пасажирських перевезень. – Перевізники зазнають збитків, втрачає від простоїв міський бюджет, водії – без зарплатні, а половина з них уже хворіє… Щоби налагодити перевезення до рівня, який був до епідемії, тепер доведеться витратити не менше місяця.
Заклади харчування на карантин не закривали, але чернівчани самі перестали до них ходити. Найімовірніше, всі клієнти повернуться до кафе і ресторанів, коли карантин скасують офіційно.

– У нас така сама ситуація, як і в інших: люди не приходять зараз взагалі, – розповів Володимир ГАВРИЛЮК, директор ресторану "Ватра". – Якщо в обід хтось заходить, то ввечері дивимося на порожні столи. А зачиняємося о 19.00-20.00, хоча взагалі працюємо до 23.00. Збитки великі, оскільки немає навіть четвертої частини від кількості відвідувачів, що була до карантину.
За номером кінопалацу "Чернівці" автовідповідач люб’язно повідомляє, що заклад тимчасово не працює у зв’язку з оголошеною епідемією. Палац кіно ім. О. Кобилянської не працював тиждень. Тепер відкрився, але втратив 70 відсотків відвідувачів.

– Працюємо, але відвідуваність дуже низька, наразі пропонуємо тільки вечірні сеанси, – говорить Ольга СТАСИК, адміністратор Палацу кіно ім. О. Кобилянської. – Глядачі під час перегляду сидять у масках, хто їх не має – самі роздаємо. Але чернівчанам швидко набридне сидіти вдома.
– Зараз заселяються один-два номери з дев’яти, – розповіла Ірина, адміністратор готелю "Магнат". – Клієнти почали відмовлятися від броні, тож зараз номери ніхто не бронює. Раніше в готелі зупинялося багато гостей з Києва, а також із-за кордону – Німеччини, Ізраїлю. Боїмося, щоби карантин не затягнувся. 
Марина КАРАСЬОВА
12-11-2009, 10:57
Коментарів 0 Переглядів 1 461

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.