RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Обігрівачі – геть!
Лікар-педіатр Євген КОМАРОВСЬКИЙ впевнений – щоб не захворіти на вірусну інфекцію треба остерігатися...повітря у приміщеннях. Річ в тому, що вірусні частки годинами зберігають свою активність в сухому теплому й нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються у повітрі прохолодному, вологому і рухомому. Тому мітинг у центрі Чернівців, на який зібралося 500 людей, безпечніший, ніж збори 20 осіб у сільському клубі. Краще більше гуляти на вулиці. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально. Якщо вже ви вийшли погуляти, то не треба показового ходіння в масці по вулицях. Уже краще подихати свіжим повітрям. Маску треба одягнути перед входом в автобус, офіс або магазин.
У приміщенні безпечною є температура близько 20 °С з вологістю 50-70%. Тому потрібне часте й інтенсивне провітрювання приміщень. Мало хто знає, що будь-яка система опалювання сушить повітря. Саме початок опалювального сезону став початком епідемії. Тож
контролюйте вологість. Мийте підлогу. Використовуйте зволожувачі повітря. Краще тепліше одягніться, але не вмикайте додаткові обігрівачі.
Руки хворого – джерело вірусу
Слід розуміти, що коли хворий торкається обличчя – вірус потрапляє на руки. Тоді хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього "всього" рукою і...здрастуй, грип.
– Не чіпайте свого обличчя, – застерігає Є. Комаровський. – Не лінуйтеся мити руки протягом двадцяти секунд. Постійно носіть із собою вологі дезинфікуючі гігієнічні серветки. Учіться самі і вчіть дітей – якщо немає хустки, кашляти не в долоню, а в лікоть.
У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз. Він забезпечує функціонування імунітету – захист слизистих оболонок. Якщо слиз і слизисті оболонки пересихають, віруси з легкістю долають захисний бар`єр, і людина захворює. Тож зволожуйте слизові оболонки. Для цього треба: 1 чайна ложка звичайної солі на 1 літр кип`яченої води. Заливаєте в будь-який флакон і регулярно пшикаєте в ніс. З тією ж метою можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові солоні розчини для введення в носові ходи – салин, аква маріс, хумер, маример тощо. Також лікарі радять користуватися кредитними картками, адже паперові гроші – джерело інфекції.
Поради:

 Не торкайтеся руками обличчя, носа, рота та навіть вух.
 Двічі на день полощіть горло солоною водою. Коли інфекція ще не діє – її можна змити. До речі, принцип всім відомого препарату "Таміфлю" також – "змити".
 Хоча би раз на день бажано прочищати ніс та носові ходи. Для цього треба вдихнути носом воду й одразу видути ніс.
 Допоможіть своїй імунній системі вітаміном С та цинком у таблетках.
 Пийте якнайбільше теплої рідини. Вона змиє інфекцію в живіт і таким чином знищить її.
 Не завадить і риб’ячий жир (вітамін Д3). Щоб підвищити імунітет, його слід приймати по одній столовій ложці на день.

Як лікуватися:
 Не примушуйте хворого їсти. Якщо просить (якщо хочеться), давайте легку, вуглеводну, рідку їжу.
 Пийте багато. Температура рідини має дорівнювати температурі тіла. Компоти, морси, чай, відвари родзинок, кураги.
 При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) жодні відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки підсилять кашель. Захворювання нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) не мають до самолікування жодного стосунку. Тому самостійно жодних "лазолванів-мукалтинів".
 Забудьте про антибіотики. Вони не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.

Як турбуватися
про хворих вдома?
 Ізолюйте хворого від інших членів родини. Виділіть йому окремий посуд.
 Прикривайте свій рот та ніс, коли спілкуєтеся з хворим. Одягніть захисну маску.
 Ретельно мийте руки з милом після кожного контакту з хворим.
 П’ять разів на день провітрюйте приміщення, де знаходиться хворий.

Коли треба звернутися
по медичну допомогу?
 Якщо ви відчуваєте задуху чи утруднене дихання.
 Коли висока температура не спадає впродовж двох днів.
 Судоми.
 Якщо у вас нестримний сухий кашель, біль у горлі, нежить. 
Ольга Ковпашко-Колеснікова
5-11-2009, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 1 613

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.