RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Про свою роботу не розповідаю ні мамі, ні дружині»

Майор В’ячеслав ПЕРЕПЕЛЮК уже третій рік очолює одну з найвідповідальніших структур Головного управління МНС в області – оперативно-координаційний центр. Саме сюди в першу чергу звертаються люди з усієї області, в яких трапилося нещастя. І В’ячеслав Анатолійович повинен за лічені секунди прийняти рішення, від якого часто залежить людське життя. У його розпорядженні – 14 пожежно-рятувальних частин.
Пожежником В’ячеслав Перепелюк прийшов влаштовуватися після служби в армії. Однією з причин цього став випадок, який особливо запам’ятався. В’ячеславу було 11 років, коли вночі загорівся їхній багатоповерховий будинок на вулиці Коперника, який гасили понад півдоби. В’ячеслав годинами стояв і спостерігав, як пожежники безстрашно забігали в палаючий будинок. Їхня відвага вразила хлопчика. Але тоді він навіть не думав, що колись теж гаситиме пожежі. А незабаром вже виповниться 19 років, як він цим займається. І за цей час брав участь у гасінні сотень пожеж. Отримав звання найкращого працівника пожежної охорони. Нагороджений відзнакою МНС.
Відмінив побачення
і побіг гасити пожежу
Свою першу пожежу В’ячеслав і досі пам’ятає. Була вона не зовсім серйозною, навіть комічною. "На Каличанці в одного чоловіка загорівся старий "Запорожець", – пригадує, сміючись, В’ячеслав. – Я з ентузіазмом взявся гасити його водою – а він ще більше горить. Тоді мені порадили відійти вбік і взялися засипати машину піском. Ось таким був мій перший урок. Але я дуже вдячний своїм співробітникам і тодішньому начальникові караулу Святославові Полякову, які мене багато чого навчили".
– Ніколи не було і не буде двох однакових пожеж, – стверджує В’ячеслав. – Тому в кожному випадку треба приймати окреме власне рішення. Дуже важливо, хто знаходиться поруч із тобою, бо від цього інколи залежить твоє життя. Але в нашому колективі ми сміливо можемо довіряти одне одному, тому досі нічого поганого не траплялося. Проте випадки були різні. Скажімо, 2005 року ми гасили надзвичайно складну пожежу в Чернівцях на вулиці Донбасівській. Такого полум’я ще не бачив! Коли, здавалося, вже погасили, почали переодягатися, усе почалося спочатку. Ми тоді дуже стомилися. Велика пожежа була в дитячому будинку в Молниці Герцаївського району. Тоді довелося виносити з приміщення дітей. Запам’яталася пожежа на вулиці Головній, коли було повністю перекрито рух транспорту. А коли загорівся кінотеатр імені Зої Космодем’янської, у мене вихідний, але я був у центрі – йшов на побачення. Довелося відмінити його і бігти допомагати товаришам. Про страх у той момент не думаєш. Хіба що коли все закінчиться, починаєш все аналізувати і жахаєшся, що все могло закінчитися набагато гірше. Найважче – якщо не вдається врятувати людей. Дивитися на страждання їхніх рідних дуже боляче. Хоча майже у 99,9 відсотка випадків у виникненні пожеж винні самі мешканці. Про свою роботу намагаюся не розповідати ні мамі, ні дружині, щоби не хвилювалися. Хоча вони не дуже задоволені, що мене можуть будь-коли викликати, навіть у вихідні чи під час відпустки.
Іноді просять зловити папугу чи гадюку
Пожежно-рятувальній службі доводиться не лише гасити пожежі, а й займатися іншими справами.
– Майже щодня доводиться виїжджати на неординарні ситуації, – зауважує В’ячеслав. – Вже не кажу про те, що часто знімаємо кішок із дерев, дістаємо з каналізаційних люків собачок. А якось мешканець вулиці Федьковича попросив нас за винагороду піймати його папугу рідкісної породи, який вилетів через вікно. Але ми відмовилися.
Цього року нас п’ять разів викликали з приводу появи гадюк. Одна навіть примудрилася залізти в двигун машини. Щоби зловити її, довелося повністю розбирати авто. А ще ми рятували багатьох людей від шершнів, яких цьогоріч розвелося дуже багато. Хоча не маємо засобів боротьби з ними. Звернулися до природозахисників, а вони відповіли, що це не їхня справа. Ніби це наша? Нам просто шкода людей, бо їм немає до кого звернутися.
В’ячеслав Перепелюк здавна захоплюється рибками. Вдома і на роботі в нього є великі акваріуми, за якими він доглядає. А на інші захоплення, як зізнався, часу не вистачає.
Надія БУДНА
17-09-2009, 09:58
Коментарів 0 Переглядів 1 483

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.