RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чимало пам’ятників на кладовищі пошкоджено

В історико-культурному заповіднику "Кладовища на вулиці Зеленій", за офіційними даними, пошкоджено понад 950 рідкісних надгробків на могилах, зокрема й відомих людей. Ці підрахунки зроблено адміністрацією цвинтаря ще 2003 року. За цей час кількість зруйнованих надмогильних пам’ятників зросла у декілька разів. На їхнє відновлення, як стверджують чиновники, потрібні мільйони, яких у міста немає.
Дерево розтрощило монумент
Обійшовши з Володимиром СТАРИКОМ, заступником голови громадського комітету з догляду за українськими історичними похованнями, майже все християнське кладовище, ми переконалися, що більшість надгробків перебуває у занедбаному стані. Деякі повністю зруйновані, на окремих відсутні таблички та фото.
– Я бачив цей старий зіжмаканий зошит, де досить неграмотно, з перекрученими прізвищами записано до 950 могил, на яких пошкоджено надгробки, – розповів Володимир Старик. – Але ці записи зроблено вже дуже давно. Гадаю, на сьогодні ситуація набагато гірша, оскільки торік працівники ПМК-76, вирубуючи дерева на цвинтарі, зруйнували чимало рідкісних пам’ятників, зокрема відомих у світі людей. Дивлячись на це варварство, хотілося плакати. Повністю зруйнували монумент на могилі директора Буковинського крайового шпиталю (зараз – обласна лікарня на вулиці Буковинській), депутата Буковинського крайового сейму доктора Василя фон Воляна. На пам’ятник впало зрубане дерево. Після наших навідин пам’ятник склали докупи, проте кудись щезли фотографія і табличка.
– Ще один зруйнований надгробок – на могилі українського шляхтича Андрія Саноцького, він валяється на землі. На ньому надзвичайно скромний напис – "Громадянин Чернівців". Напевно, міська влада повинна була б шанувати таких людей і піклуватися про їхні могили, – впевнений Володимир Петрович. – А в склепі визначного професора, ректора Чернівецького університету Омеляна Калужняцького, який помер 1914 року, є нове поховання 2001 року. Як і чому воно тут з’явилося – невідомо. Дуже цікавим є пам’ятник учасника народного ополчення проти Наполеона лицаря Івана де Калмуцького, якого 1813 року нагороджено золотим цісарсько-королівським хрестом. Та хрест на могилі повністю розбито, напис на табличці стерто. Тільки після нашого втручання його трохи привели до ладу. Потребують відновлення монументи на могилах директора української гімназії Корнелія Козака, відомого патріота – голови Українського Народного Дому, члена буковинської консисторії Мелетія Галіпа, професора української мови Чернівецької гімназії Івана Браника, директора видавництва "Час"Тодора Іваницького та багатьох інших відомих українців. Необхідно також відреставрувати каплицю авіаторів, про яку мало кому відомо. Її спорудив для загиблого сина Ореста батько Іван Радомський. Можливо, тут навіть можна зробити музей авіації. Ми взяли на облік близько 500 могил, з яких майже 50 надгробків пропонуємо внести до списку пам’ятників місцевого значення і привести їх до порядку. А то з часом вони можуть зникнути, як багато інших, а на цьому місці з’являться нові поховання. Міська влада виправдовується, мовляв, немає таких коштів на їхнє відновлення. Але ж для того, щоби приклеїти табличку чи поставити стелу, не потрібні великі гроші. До речі, могилами могли би опікуватися відповідні служби, організації, навчальні заклади, церкви, підприємства. Адже на кладовищі поховані викладачі, директори гімназій, лікарі, юристи, прокурори, музиканти, священики, комісари… Ми готові надати фотографії цих людей та необхідні документи, які вдалося зібрати.
"Це просто цвинтар,
а заповідник"
Депутат міської ради Володимир БЕШЛЕЙ підготував депутатський запит, у якому пропонує 30 поховань відомих осіб внести до списку пам’ятників місцевого значення. "Адже це не просто цвинтар, а заповідник, тому міська влада повинна виділяти кошти на утримання могил та реконструкцію пам’ятників, які не ремонтували десятки років, – переконаний Володимир Бешлей. – Натомість уся робота адміністрації кладовища-заповідника зводиться до боротьби з бур’янами та деревами. Це, звичайно, добре, але ж потрібно проводити серйознішу роботу. Адже на сьогодні так і не складено остаточного списку зруйнованих рідкісних пам’ятників відомих людей".
– Відповідно до запиту депутата міської ради Володимира Бешлея створено комісію, яку я очолюю. До неї увійшли фахівці, науковці, депутати, чиновники, – повідомив начальник управління комунального господарства департаменту житлово-комунального господарства міської ради Ярослав КУШНІРИК. – Комісія перевірила факти руйнування пам’ятників під час знесення старих дерев. Такі випадки справді були, про що свідчать складені акти. Зараз пошкоджені надгробки встановлено. Щодо внесення запропонованих поховань до списку пам’ятників місцевого значення, то своє слово повинна сказати комісія, яка працюватиме до кінця року. З місцевого бюджету виділяють кошти лише на пам’ятники державного значення, яких на кладовищі два – Ольги Кобилянської та Юрія Федьковича. Пам’ятники місцевого значення, а їх тут налічується 292, утримують за рахунок заповідника. За іншими могилами та надгробками повинні доглядати спадкоємці. Адже реставраційні роботи надзвичайно дорогі. Крім християнського кладовища, є ще єврейське, тому йдеться про тисячі пам’ятників та мільйони гривень. Ми плануємо розробити програму відновлення пам’ятників на кладовищі-заповіднику на вулиці Зеленій і винести її на розгляд сесії міської ради. Якщо її затвердять, вдасться виділити деякі кошти з міського бюджету.
Надія БУДНА
8-09-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 2 119

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.