RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » суспільство » До сиру додають олію

Поряд зі справжніми твердими і плавленими сирами на прилавках можна побачити товар під назвою "Сирний продукт". Під таким маркуванням криється не суто молочний продукт. Сирний продукт лише частково містить молоко (не менше 20 відсотків за сухими речовинами), решту складають немолочний жир і немолочний білок.
Як розповіли в управлінні захисту прав споживачів, сир і сирний продукт – два різні види товарів. Вони відрізняються як за рецептурою, так і за технологією виготовлення.
– Твердий сир підлягає обов’язковій сертифікації, – розповіла Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів. – На нього продавець повинен мати прибуткові накладні з посиланням на номер сертифіката відповідності. Ці накладні продавець зобов’язаний пред’явити на першу вимогу покупця. Якщо накладних немає, це повинно викликати сумніви у якості такого сиру. Він може виявитися не справжнім твердим сиром, а лише сирним продуктом, який сертифікації не підлягає. Ще один варіант – такий сир виготовили підпільно.
За дешевшою ціною, на думку фахівця, навряд чи вдасться визначити несправжній сир. Зараз торгова націнка на продаж твердих сирів не може перевищувати 12 відсотків. На сирних продуктах реалізатор може заробляти значно більше. Тому цілком можливо, що на прилавку сир і сирний продукт коштуватимуть однаково.
Нещодавнє дослідження Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" засвідчило, що навіть найпопулярніший твердий сир "Російський" на українських прилавках іноді є просто сирним продуктом .
– Найбільше неякісного сиру вилучаємо на ринках, – розповіла Дарія Гелка. – Чимало такої продукції бракуємо через невідповідний зовнішній вигляд – він недозрілий, на дотик не твердий, а якийсь напівплавлений, м’який, кришиться. (Н. Макушинська)

поради
Як вибрати
Звертайте увагу, що написано на упаковці головки сиру: "сир" чи "сирний продукт". Якщо "сирний продукт", отже, у ньому є домішки різних рослинних олій.
Сир не повинен бути липким та мокрим.
Сир не повинен бути гірким на смак.
Вічка повинні бути рівномірно розповсюджені по всій товщі сиру (виняток становить голландський сир, де вічка можуть бути відсутні).
Не допускаються тріщини – це свідчить, що сир не дозрів.
Колір сирного тіста повинен бути однорідним (за винятком "мармурових" сирів). Якщо всередині твердий сир світліший чи темніший, ніж з країв, – це брак.
Твердий сир не повинен бути надто м’яким чи кришитися.
3-09-2009, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 3 189

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.