RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сучасні весілля дедалі частіше підлаштовують під потребу гостей наїстися і напитися, зовсім забуваючи про нагоду, з якої вони всі зібралися. Втрачаючи оригінальні національні риси, весільні забави перетворюються на звичайні вечірки. Але саме завдяки народним традиціям, яких дотримувалися ще наші бабусі та дідусі, весілля може стати справді незабутньою подією як для самих наречених, так і для гостей.
Досвідчений ведучий весіль Павло ТОКАР не тільки ревно дотримується усіх народних традицій, а й сам повертає їх до життя.
– Коли одружувався мій син, – розповідає Павло Павлович, – ми вирішили зробити все за обрядом. Запросили троїстих музик у квартиру, коли чіпляли синові віночок. Перш ніж їхати до нареченої, син попросив у нас благословення. Ми його натомість обсипали цукром – символ солодкого життя, пшеницею і житом – на довгий вік, копійками – на достаток. А вхід до нашого під’їзду прикрасили рушником – щоб люди бачили, що у нас молодий у будинку. Усім нашим сусідам так сподобався цей звичай, що вони тепер теж на весілля замовляють троїстих музик і обсипають нареченого цими оберегами.
У глибинці народні традиції теж потроху відмирають – якими б колоритними вони не були. Музикант Василь розповідає, що в одному із сіл Кіцманщини ще донедавна існував такий цікавий весільний звичай, коли гості на весілля до молодих приходили разом… із птицею. На подвір’ї для цього стояла спеціальна обора, куди скидали усіх подарованих курей та гусей. Чоловік каже, що бачив, як дарували не менше п’ятдесяти. А наступного дня цю птицю готували на вогні і подавали до столу. Гості із задоволенням з’їдали усю птицю.
Нерідко народні традиції на сучасних весіллях набувають нового звучання. Наприклад, при організації свят для наречених гості утворюють живий коридор – вони посипають молодят житом-пшеницею, а також пелюстками троянд. Крім того, офіціанти поливають нареченим дорогу водою – символ чистоти сімейного життя.
Окрім традицій українського народу, Павло Павлович запозичує традиції і в інших народів – якщо вони доречні, звичайно.
– На одному корейському весіллі мені сподобалося, що на початку весілля наречений пригощає своїх родичів, а молода – своїх. Таким чином відбувається знайомство родин молодих. Це дуже важливо, бо родини між собою зазвичай ще не добре знайомі. Я для такого знайомства організовую родинне коло – коли танцюють лише найближчі родичі молодят.
Павло Павлович шкодує, що відмирає така традиція, як одягання фати (віночка) нареченій. Дедалі частіше таку щемливу церемонію замість рідної чи хрещеної матері роблять перукарки у салоні разом із весільною зачіскою. А колись це відбувалося під спеціальні обрядові пісні.
– Не сприймаю модернізованих традицій, – каже пан Павло. – Наприклад, коли за свідків беруть дельфінів. Бачив таке у Владивостоці. Або весілля у ковбойському стилі – нещодавно у Харкові. Ну, уявіть собі, що ви збираєтесь на весілля, а вам висувають вимоги, що вдягати – кому б це сподобалось?
Професійний організатор весіль стверджує, що народні традиції треба вміло використовувати – так, щоб усім від цього було добре.
– Гості, які запізнилися на початок застілля, не повинні перебивати своїм вітанням виголошення тостів інших. Особливо промову батьків. У такому разі кажу, що навіть якби Віктор Андрійович з пані Катериною цієї миті заходитимуть до зали, вони повинні зачекати, доки не скажуть своє вітання рідні батьки. А потім із маршем і почестями ми зустрінемо шановних гостей.
Анастасія СІМАШОВА
27-08-2009, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 3 656

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.