19 серпня відзначатимемо давнє народне свято – Другий, або Яблучний, Спас. У церковному календарі воно отримало назву Преображення Господнього.
– Це свято має глибокий духовний зміст, – розповідає настоятель храму Святої Параскеви УПЦКП отець Миколай. – Воно символізує поєднання двох світів – людського і Божого. Адже Син Божий, перебуваючи у людському тілі, на горі Фавор відкрив усім людям славу Господню.
За церковними переказами, колись давно цього дня Ісус Христос узяв Петра, Якова та Івана й повів їх на високу гору. Там він просто на очах у здивованих людей змінився: обличчя його засяяло, одяг став білий, аж ясний. До того ж, явилися їм Мойсей та Ілля й вели розмови з Ісусом Христом. А з хмари почувся голос: "Це Син мій улюблений, у якому моє благословення. Його слухайте". Ось яке Преображення Сина Божого мають на увазі. Це видіння – частка того вічного щастя, яке буде для кожного нагородою за вірність Богові.
Віряни цього дня освячують у церкві садовину нового врожаю (груші, яблука) та мед.
– Традиція освячувати плоди на свято Преображення символізує преображення природи, – каже отець Миколай. – Разом із тим це жертвоприношення Богові. Освячуючи плоди, натомість отримуємо Господнє Благословення. Проте це більше народна традиція, аніж церковна вимога. Освячувати фрукти треба в міру, щоб могли з’їсти. А кісточки чи зернятка з плодів не слід викидати, а краще посадити у землю, щоб з нього виросло нове деревце. Це символізує воскресіння.
Незважаючи на свято, цього дня краще відмовитися від гучних веселощів, адже триває Успенський піст. А він за своєю суворістю прирівнюється до Великого посту. Проте цього дня допускається послаблення посту. Дозволено вживати рибу та олію.
Більше, ніж зазвичай, напередодні свята продають фрукти на ринках. Хоча, звісно, найкраще брати для освячення плоди зі свого саду.
Марія МІКУЛЬСЬКА, продавець на ринку "Буковинський", каже, що люди у кошик кладуть всього потрохи, в основному звичайні українські фрукти.
– Але були такі покупці, які купували й ананас для освячення, – каже Марія Михайлівна. – Щоб зробити гарну і вишукану композицію, обирають хто що забажає: по кілька бананів, по одному лимону, апельсину чи мандарину. Але зазвичай беруть фрукти, вирощені на наших українських землях. Диню та кавун – хіба скибками, бо ж цілими їх не покладеш – завеликі для кошика.
Анастасія СІМАШОВА
18-08-2009, 11:04
0
2 213