RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Полюють на успішних керівників та рідкісних спеціалістів

Не знайшов досвідченого юриста чи менеджера серед безробітних – "перекупив" його у конкурента. За таким принципом діють хедхантери. Це контори, які займаються переманюванням топ-спеціалістів з однієї фірми на іншу. За подібним принципом іноді шукають фахівців і в Чернівцях.
Хедхантери займаються вивченням ринку та визначають, у яких галузях є найбільша потреба у спеціалістах. Потім пропонують дефіцитним фахівцям кращу посаду та заробіток. Для фірми, яка втрачає спеціаліста, такий процес – беззаперечний мінус. Для компанії, яка отримує робітника, такий фахівець є надто дорогим. Для самого ж спеціаліста, з одного боку, переманювання – на руку. Проте через надто велику увагу до своєї персони працівник може втратити голову і почати вважати себе безцінним.
Без "цінного кадра" фірма-конкурент слабшає
– Часто хедхантерські контори існують як самостійна структура, яка формує фонд спеціалістів, – прокоментувала ситуацію з хедхантерством директор кадрової агенції "Протеже" Наталія БУРДЕНЮК. – В Інтернеті чи у друкованих виданнях дають оголошення з пропозиціями. Такі організації не мають конкретного замовлення від роботодавця. Проте формують базу спеціалістів, спілкуються з ними, дізнаються координати і з часом можуть переманити. Багато міжнародних компаній, які прийшли на ринок України останніми роками, свій кадровий склад формували з менеджерів, переманених з інших фірм.
Для фірми, у якої забрали робітника, такий процес дуже складний. Якщо на менеджері тримається певна робоча ланка, потрібно заново виховувати нового фахівця. Також потрібно нести матеріальні затрати. А фірма, яка переманила спеціаліста, отримує плюси. По-перше, її конкурент слабшає, по-друге, вона здобуває хорошого спеціаліста. Проте, окрім плюсів, завжди залишається ризик того, що спеціаліст може піти ще кудись. Тому великі фірми й намагаються виховувати свої кадри із лав студентів. Наприклад, керівник відділу кадрів може приїхати на випускні іспити та запропонувати студентам хорошу роботу.
– У Чернівцях хедханетри існують, проте приховано. Часто зустрічаю оголошення: потрібні такі-то спеціалісти. З фахівцем хочуть негайно поспілкуватися та побачити його резюме, – продовжує Наталя. – Для спеціаліста ризиків у такому разі мало. Єдиний мінус – хедхантерство розбещує спеціалістів рідкісних професій. Колись було мало програмістів – їх переманювали з однієї фірми на іншу. Спеціаліст не коштував грошей, яких пропонували. Таким чином у нього була завищена самооцінка. Тоді втрачається критерій підвищення кваліфікації – спеціаліст перестає розуміти, що йому все одно треба рости і розвиватися.
Кадрові агентства хедханетрсвом не займаються. Звичайно, є так званий "золотий фонд" спеціалістів. Але якщо вони зараз працюють, ми не маємо права пропонувати його кандидатуру іншому роботодавцю.
Раніше переманювали юристів, тепер – робітників
Трапляється, що керівники тренінгів із підвищення кваліфікації пропонують перейти на фірму вищого рівня. Тренери бачать, у кого є потенціал. Наприклад, приїжджають тренери з Києва і пропонують чернівчанам роботу в столиці. Насамперед полюють на успішних керівників та рідкісних спеціалістів. Наприклад, на менеджерів, які вміють виводити компанію з кризових ситуацій.
Трапляється, що переманити фахівця можуть на великих виставках товарів промислового виробництва. Працівник відділу кадрів підходить, спілкується з фахівцем з конкуруючої фірми і може його переманити.
– Нещодавно в одній із пивних фірм змінили керівництво. Фахівців переманили з інших контор. На посаду керівника взяли не свого спеціаліста з нижчої ланки, а переманили з іншої фірми, – ділиться спостереженнями Наталя Бурденюк. – Міжнародні компанії переманюють спеціалістів. Юридичний бізнес два роки тому різко занепав. Не вистачало спеціалістів. А все через те, що їх переманили більші корпорації.
За словами пані Наталі, зараз ситуація на ринку праці дестабілізована. Спостерігається перекіс у бік робітничих спеціальностей. Спочатку розподіл професій був рівномірний. Потім попит мали економічні та юридичні спеціальності. Заводи позакривали, тому робітничі спеціальності стали непотрібними. Тепер навпаки – економісти та юристи перевчаються на токарів, автослюсарів, менеджерів, касирів.
– Той, хто шукає роботу, повинен постійно підвищувати свій рівень – ходити на співбесіди та відвідувати тренінги, – радить Наталя. – Адже переманювання з однієї фірми на іншу впливає на психологію робітника. Не потрібно вважати себе богом – так можна втратити самоконтроль та самооцінку.
"Полювати
за головами" розпочали американці
Хедхантинг (headhunting, дослівно – полювання за головами) з’явився у середині минулого століття в Америці як один із напрямків управлінського консалтингу. Таких людей – дуже мало, і як правило, це керівники вищої ланки. Інший вид хедхантингу – переманювання спеціалістів середньої ланки з однієї компанії в іншу. Відсоток фахівців, найнятих таким чином, не перевищує 20 відсотків на ринку праці.
Ольга ГНІДАН
18-08-2009, 10:56
Коментарів 0 Переглядів 2 726

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.