"Чиє м’ясо?" – це запитання насамперед цікавить покупців у м’ясному павільйоні.
– Люди завжди запитують, звідки м’ясо: домашнє чи привозне, – говорить Наталя, продавець м’ясного павільйону на ринку "Центральний". – Польського не хочуть, хочуть домашнього. Часто доводиться покупців вчити вибирати хороше м’ясо.
У м’ясному павільйоні переконують, що телятина на ринках – місцева, а ось до свинини варто приглядатися. Однак нефахівцю дуже важко визначити за окремим шматком на прилавку, якими
кормами годували тварину: домашніми в селі чи концентрованими.
- На базарі переважно домашня свинина, але продають і годовану гормонами, – зауважує пані Наталя. – Відрізнити можна так: якщо туша свині має більше м’яса, а сало дуже тоненьке, тварину вирощено на гормонах. Їх так спеціально годують, щоб отримати тільки м’ясо. Якщо сало грубе та м’яке – це домашня свинина. А телятину на ринку продають тільки місцеву.
– Концентрованими кормами всюди годують: і в нас, і в Польщі, – каже продавець Ольга. – Але у нас туші обсмалюють, а в сусідів – ошпарюють. Тому шкірка на польському салі майже біла. Хоча смак м’яса свині, вигодуваної бабцею в селі, не зрівняється ні з чим.
На ринку розповідають, що худоби буковинські селяни насправді стали вирощувати набагато менше. Особливо це стосується великої рогатої худоби: невигідно, закупівельники знизили ціни.
М’ясо – теж товар сезонний. Зараз ціни на свинину та телятину приблизно зрівнялися. А взимку телятина подорожчає (її буде мало, найбільше телятини в продажу навесні), а свинина, навпаки, повинна подешевшати, оскільки її на ринку побільшає.
18-08-2009, 10:36
0
3 054