RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанка Наталія ПАНЦИР другого серпня їхала до Києва доглядати за батьком, який опинився в реанімації. Зібрала в сумку продукти, необхідні хворому на тиждень, особисті речі. Але коли автобус приїхав до столиці, з’ясувалося, що багаж жінки зник.
– Автобус відправляється з Чернівців о 22.00, – розповідає Наталія Панцир. – Коли ми з чоловіком прийшли на автовокзал, усі сумки пасажирів були скидані в одне багажне відділення. А коли в Києві відкрили багажний відсік, моєї сумки не виявилося.
Водії спочатку заспокоювали пасажирку, мовляв, такі випадки трапляються, можливо, сумку повернуть через два-три дні. Але ж у сумці були потрібні для хворого продукти, які швидко псуються.
– Один із водіїв почав говорити зі мною на підвищених тонах, мовляв, він не відповідає за жодні сумки. І мені, виявляється, потрібно було виходити на зупинках і стежити за своїми речами, – згадує Наталія Панцир. – У багажному відділенні залишилася зайва сумка, подібна до моєї, з п’ятьма пляшками горілки, куркою та печивом. Але моя була набагато важча і більше упакована!
Жінка звинувачує в усьому відсутність організації прийому вантажу: "Наприклад, мій брат, коли їде автобусом до Дніпропетровська, отримує завжди бирку на багаж. Якби на рейсі до Києва, яким я їхала, давали документи, цього прикрого випадку не трапилося би".
Як розповідає Наталія, водії навіть не хотіли дати номер телефону перевізника, довелося наполягати на цьому. Коли вона зв’язалася з керівництвом фірми, їй пообіцяли, що після повернення до Чернівців компенсують вартість багажу. Пасажирка склала опис вмісту сумки (продукти, речі), вийшло речей на 2290 гривень.
– Стільки мені не повернули, навіть на список не подивилися, – каже пані Наталя. – Запропонували лише 500 гривень. Я не вважаю, що ця сума компенсує вартість мого багажу, вже не кажу про моральні збитки.
Відстояти повну компенсацію збитків пані Наталя не змогла і погодилася взяти 500 гривень. Натомість залишила фірмі-перевізнику розписку, що претензій до нього не має. А ще жінка звернулася до "МБ" з проханням описати її історію і попередити інших пасажирів, щоби не перевозили речі у багажному відділенні без жодних документів.
Марина КАРАСЬОВА

РАДИТЬ ФАХІВЕЦЬ
Вимагайте жетон!
Павло АНТОНЮК, начальник центрального автовокзалу Чернівців:
– Пасажири повинні вимагати у водія жетон. Один кріплять на сумку, інший залишають у пасажира. У такому разі водій несе відповідальність за збереження багажу, а наявність жетона дає пасажирові гарантії. Якщо у водія немає жетонів, нехай дає пасажиру розписку. Деколи можуть траплятися ситуації, коли пасажири плутають сумки, подібні на вигляд. А жетони вирішують цю проблему.

НА ЗАМІТКУ
Ручна поклажа – вантаж, розміри якого не перевищують 60х40х20 сантиметрів, вагою до 10 кілограмів включно.
Багаж – вантаж, розміри якого не перевищують 100х50х30 сантиметрів, вагою від 10 до 40 кілограмів.
Багажна квитанція – документ, який підтверджує факт прийняття багажу для перевезення або зберігання із зазначенням його цінності, вартості перевезення та зберігання.

ОФІЦІЙНО
За сумку в салоні відповідає пасажир, в багажнику – водій
У Головному управлінні регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури ОДА пояснили, що правила перевезення вантажу визначені в Правилах надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. Зокрема там вказано, що саме водій несе відповідальність за збереження речей у багажному відділенні автобуса, і пасажир має право на компенсацію у разі їхньої втрати, але якщо матиме на руках відповідну багажну квитанцію.
Ручну ж поклажу перевозять у салоні автобуса під наглядом пасажира.

Безкоштовно можна
перевозити в салоні:
на маршрутах міжміського або міжнародного сполучення – не більше однієї одиниці ручної поклажі;
міського або приміського сполучення – не більше двох одиниць.
Якщо пасажир здає ручну поклажу до багажного відділення, послуга оплачується як за перевезення багажу.
Багаж пасажирів перевозять у багажному відділенні автобуса за оплату. Якщо такого відділення в транспортному засобі немає, багаж розміщують у салоні (одна одиниця – безкоштовно, решту – оплачують за тарифом). Але ці речі не повинні заважати пересуватися іншим пасажирам.
Коли пасажир здає багаж до багажного відділення, він має право оголосити його цінність.
Якщо багаж не доставили впродовж 14 діб після написання заяви про його видачу, речі вважаються втраченими. Пасажирові, який оголосив цінність багажу, компенсують зазначену вартість та кошти за перевезення багажу. Якщо цінність не оголошують, розмір компенсації доведеться визначати в судовому порядку. (М. Карасьова)
18-08-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 4 622

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.