14 серпня починається Успенський піст, який триватиме два тижні.
– Успенським постом ми готуємо себе до найбільшого свята Пресвятої Богородиці – її святого Успіння, яке святкують 28 серпня, – каже настоятель Собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Валерій СИРОТЮК. – Це час для роздумів, милосердя та молитви. Церква забороняє у цей період проводити гучні забави з музикою і танцями, у тому числі весілля, ювілеї та дні народження. Утім, обряд вінчання можна здійснювати і під час посту – якщо на це є поважні причини. Наприклад, якщо пара молодих людей приїхала з-за кордону на короткий час.
Успенський піст строгіший за Петрівку та Пилипівку, але лагідніший, ніж за Великий Піст. У давнину в цей час у понеділок, середу й п’ятницю дозволяли їсти суху їжу – хліб, воду й сушені овочі, а у вівторок і четвер – варену, але без олії. У суботу й неділю дозволяли вживати вино й олію, а в день Господнього Преображення (19 серпня) і рибу. Діти, студентство, літні люди, хворі можуть не дотримуватися вимог щодо вживання їжі під час посту.
– Ми наголошуємо не на їжі, а на духовному розумінні посту, – каже отець Валерій. – Піст – це час добровільного утримання від несправжніх приємностей світу. Час духовного споглядання і переосмислення принципів і цінностей, якими керуємося у житті. Більшість християн саме під час посту часто кардинально змінюють своє життя. Успенський піст щороку має однакову тривалість і час – з 14 до 28 серпня, свята Успіння Пресвятої Богородиці. (А. Сімашова)
14-08-2009, 10:16
0
3 540