Майже дві тонни м’ясних виробів без жодних документів в одному з контейнерів на Калинівському ринку вилучили сьомого серпня працівники податкової міліції ДПІ у місті Чернівці. Орієнтовна вартість контрабандної продукції – 98 тисяч гривень. Власник контейнера не зміг пред’явити документи, які свідчили би про походження, якість товару і термін придатності. Проте всі ці копчені ковбаси, підчеревина, сало, м’ясо могли б опинитися на столах буковинців.
Особливо небезпечним є фарш в упаковках
Як розповіли в податковій міліції, цього року це вже не перший факт вилучення контрабандних м’ясопродуктів. Попередня вилучена партія – майже 2,5 тонни нелегальних м’ясних виробів на суму 121 тисяча гривень.
За інформацією Держспоживстандарту, здебільшого нелегальні вироби контрабандою переправляють із Польщі. М’ясопродукти виготовляють у підпільних цехах і під виглядом відомих марок ввозять до України. Здебільшого це вироби у вакуумній упаковці, на яких відсутня інформація про виробника, дату виготовлення і термін зберігання. Особливо небезпечною продукцією є фарш.
– Немає значення, звідки привезено м’ясну продукцію, головне – повинна бути супровідна документація (накладна і якісне посвідчення), – наголошує Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Якщо м’ясо продають на ринку, то повинен бути висновок лабораторії ветсанекспертизи. Покупець має право вимагати, щоби йому показали ці документи. Без них м’ясо і м’ясні вироби взагалі не мають права реалізовувати.
Найбільше "вакуумної" продукції вилучають на Калинці
М’ясну продукцію фахівцям обласного управління споживзахисту доводиться бракувати часто. Наприклад, з 1,2 тонни м’ясо-ковбасних виробів, перевірених за півроку, з реалізації зняли 600 кілограмів через невідповідність стандартам і відсутність документів.
Часто порушення стосуються м’ясопродуктів, які продають у вакуумних упаковках. На такому товарі немає жодної інформації: коли його виготовили, скільки можна зберігати і, зрештою, що поклали всередину. Особливо це складно визначити, коли йдеться про фарш чи хлібець.
– На жаль, частіше такі випадки трапляються на Калинівському ринку. І штрафуємо людей, і бракуємо таку продукцію, але вона все одно з’являється на прилавках, – каже Дарія Гелка. – Дивуюся тим людям, які не бояться влітку купувати м’ясну продукцію, копчену рибу, майонез тощо, просто викладені на прилавку, коли холодильна установка вимкнена. Навіть якщо продукція упакована у вакуумну упаковку, є відповідні вимоги до температурних умов зберігання. Якби вироби були з відповідним легальним маркуванням, то на етикетці про це було б написано.
Продукцію у вакуумних упаковках продають різної ваги, а ціну виставляють за кілограм. Тобто за вагу вакуумної упаковки покупець платить, як за саме м’ясо. Якщо кілограм балику коштує 70 гривень, упакований у вакуум шматок важить 400 грамів, то лише на ньому одному продавець наварює 1,4 гривні. Тому тільки на одному виді продукції за день лише на поліетилені можна обрахувати покупців приблизно на 30 гривень. Якщо м’ясопродукти виготовлені не в підпільних, а в заводських умовах, на етикетці виробник вказує масу продукції без тари (нетто).
Марина КАРАСЬОВА
14-08-2009, 10:09
0
4 555