Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Квас із бочок «живе» день, а з розливного апарата – три

На вулицях Чернівців є чимало точок, де продають квас на розлив. Кореспондент "МБ" вирішила з’ясувати, звідкіля його возять і чи справжній це квас.
Продавець біля жовтої автоцистерни з написом "Квас" розповідає, що від покупців немає відбою. І справді, за ті десять хвилин, що я розмовляю, вона обслужила зо п’ять клієнтів.
– Заправляємо цистерну залежно від погоди: якщо надворі прохолодно, то на 130 літрів, а якщо спекотно – то і на 200 літрів. Власник намагається розраховувати так, щоби нічого не залишалося – бо наступного дня напій уже непридатний, – пояснює продавець.
Квас хлібний місцевого виробництва продають: двохсотграмовий стаканчик за 1,0-1,5 гривні, півлітровий – 2,5 – 3,0 гривні, на розлив – 5,0 гривень за літр.
Серед покупців є чимало постійних клієнтів. "Люди залюбки п’ють самі, рекомендують друзям, набирають у пляшки додому", – стверджує продавець.
Коли я поцікавилася дозволами з відповідних інстанцій на продаж напою, жінка показала документи: "Ось, погляньте, у нас все в порядку".
"Не розумію, як можна пити квас із тих бочок! Воно ж тепле і несмачне!", – каже чоловік, що купує напій на іншій точці з розливного апарату. Вікторія, приватний підприємець, а за сумісництвом і продавець на цій точці, зізнається, що цього року вперше взялася за реалізацію хлібного напою: "Співпрацюю із кам’янець-подільською фірмою".
Жінка розповідає, що за якість напою відповідає виробник. Тара, апарат охолодження та інші прилади – про все це піклується він. Маленькі бочки на 50 літрів – заправляють ще уночі, щоби до 08.00 привезти їх до Чернівців. Термін зберігання живого квасу – три дні.
"У мене тут точка не дуже вигідна, – скаржиться жінка. – Якщо спека, то за день бочку продам. А якщо так, як сьогодні – вітерець, і вже трішки прохолодніше, то й попиту немає". Тим часом на Калинівському ринку, за її словами, за день розходиться і три п’ятдесятилітрові бочки.
На моє запитання, чому у неї квас дорожчий, ніж усюди, пані Вікторія виправдовується: "Як просила 1,5 гривні за стаканчик, то у людей ніколи не було копійок, а в мене здачі. От і довелось округлювати цифру". До більшого, звичайно.
Утім, покупці віддають дві гривні за маленький, чотири – за великий стаканчик і не нарікають.
Анастасія СІМАШОВА

Коментар:
Лариса КУДАК, завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів обласного управління у справах захисту прав споживачів:
- Скарг на розливний квас до них іще не надходило. Та й зараз ми не можемо контролювати те, чи дотримуються всіх вимог на подібних точках. Бо постановою Кабінету Міністрів нам тимчасово заборонено здійснювати планові перевірки суб’єктів господарювання. Але прав споживачів на інформацію ще ніхто не заборонив. Покупці повинні знати не тільки вартість квасу, а й те, хто і коли виготовив напій, який термін його зберігання. На етикетці має бути вказано повну інформацію про продукт. А щодо пластикових стаканчиків, то на них, до речі, об’єм вказано неправильно. Насправді там не вміщається 200 грамів напою, а лише 180.
Яна СУЛЯК, в.о.завідувача відділу гігієни харчування Чернівецької міської державної санітарно-епідеміологічної станції:
- Відпуск продукції повинен здійснюватися лише в одноразовий посуд. Окрім того, продавець повинен здійснювати продаж у санітарному одязі, мати на робочому місці особову медичну книжку. Біля бочок повинен бути задовільний санітарно-гігієнічний стан прилеглої території та встановлено сміттєзбірник для використаної тари. Щодо автоцистерн, у яких реалізує свою продукцію місцевий виробник, то вони обов'язково вручну миються миючими засобами та піддаються термічній обробці парою. Тому напій у них цілком безпечний для вживання.
Опитування
Галина:
– Взагалі нечасто купую квас, але деколи хочеться чимось освіжитися. Більше довіряю квасу із бочок, ніж тому, що продається у пляшках – адже там стільки хімії! А цей – ніби натуральний, справжній.

Дмитро:
– Дуже люблю квас! Вдень можу випити зо три літри. У мене вся сім’я полюбляє цей напій, навіть діти. Було б добре облаштувати такі бочки десь на природі – біля Пруту.

Слава:
– Квас п’ю частенько – у середньому по два великі стаканчики щодня. Це гарний спосіб освіжитися у спеку.
Рейтинг:
(голосів: 1)
7-07-2009, 10:01
Коментарів 0 Переглядів 3416

Теги -
загрузка...
«Будемо мерзнути всі»: мер Чернівців закликав жителів міста сплачувати борги за тепло
За теплопостачання сплатило лише 30 відсотків споживачів
Помічника судді, затриманого за хабар у Чернівцях, взяли під варту з можливістю застави 70 тис грн
Суд обрав запобіжний захід помічнику судді Господарського суду Чернівецької області, якого підозрюють в отриманні 1200 доларів хабара
Популярне Коментують
• Новини
Міша на допиті і марення біженця з польської дучки. Блог Мостіпаки
Про головні події тижня, що минає - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Літній відпочинок для дітей: 5 таборів поблизу Карпат, де вашій дитині сподобається (на правах реклами)

Що може бути веселішим, ніж літо, проведене разом зі своїми однолітками у таборі відпочинку. До вашої уваги пропозиції 5 таборів літнього відпочинку для дітей
День святого Валентина: 7 ідей подарунків від магазинів у Чернівцях (на правах реклами)

Напередодні Дня святого Валентина усі закохані перебувають у пошуках найкращих подарунків для своїх половинок, намагаючись приготувати приємний сюрприз, здивувати, привернути увагу, перевірити почуття, створити романтичний настрій або зробити пам’ятний і незабутній дарунок
"Kuzenko dental studio" – сучасна стоматологія, що подбає про ваше здоров’я! (на правах реклами)

Здорові зуби – одна із запорук хорошого самопочуття. Однак багато людей нехтують візитом до стоматолога. Тому несвоєчасне виявлення проблеми призводить до руйнування зубів, які стають джерелом інфекції