RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Йдучи тротуарами, остерігайтеся балконів

Йдучи вулицею О. Кобилянської, кореспондент "МБ" звернула увагу на два балкони третього поверху, що виходять на вулицю Челюскінців. З одного стирчала арматура, а на невеличкому клаптику цементу жінка вивішувала білизну. Жодної огорожі чи поручнів не було. Інший балкон був менше зруйнований, проте так само без огорожі. Ми піднялися до квартири мешканки будинку на Кобилянській, 49, Ліни ПАВЛЮК.
– Дякувати Богу, нещасних випадків не було. Але боюся, щоби діти не виходили на балкон. Сама деколи за нагальної потреби користуюся ним, але дуже рідко, адже балкон перебуває в аварійному стані, – розповідає 54-річна Ліна Миколаївна. – Між балконною плитою та стіною будинку давно утворилася щілина, в яку може поміститися рука. 2006 року зверталася з проханням відремонтувати балкон.
За рішенням комісії, ремонт мав відбутися 2007 року. Проте цього не сталося. 2008 року колишній начальник ЖРЕПу №9 приходив оглядати тріщину між балконом і стіною кімнати. Боявся навіть ногою туди ступити. Наступного дня прибула бригада працівників МНС і взялася зносити балкон. Сусідка, балкон якої також перебував в аварійному стані, забажала, щоби й у неї знесли. Гадала, що поставлять новий. Після цього наші балкони внесли до списку для капітального ремонту впродовж 2009-2015 років.
Начальник управління житлового господарства Першотравневої райради Віталій РОТАР повідомив, що з 1266 житлових будинків комунальної власності в районі 139 мають пошкоджені балкони. На вісім будинків розроблено проектну документацію. Це будинки на проспекті Незалежності, 40 і 42, на Сучавській, 2, Головній, 17, 31 і 65, на Садовського, 5, та на вулиці О. Кобилянської, 39 і 49.
– Основні ознаки руйнування балконів у старій частині міста – це руйнування огорожі, поручнів, захисного шару цементу. На фасадах будинків, яких ремонтували до 600-ліття, такі пошкодження було усунено. Ті балкони й галереї, які знаходяться у дворах, ми не ремонтували, – розповів Віталій Миколайович. – П’ять років тому обстежували аварійні балкони. Постановили ввести заборону на користування такими балконами – у деяких випадках ЖРЕПи навіть зачиняли двері на них.
Для того, щоби відновити балкон, потрібен час. Існують сучасні методи відновлення. Але в місті немає обладнання, яке дозволяло б обстежити стан конструкцій, які забезпечують несучу спроможність балкона.
– Щоб обстежити балкони, потрібні великі кошти, – продовжує Віталій Ротар. – Якось ми намагалися це зробити. Виїзд одного спеціаліста з Київського науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, який здійснює огляд, коштує 18 тисяч гривень. А щоб експерт дав оцінку стану – ще дорожче. Щоби відремонтувати балкон, потрібно спочатку зруйнувати конструкцію стіни, увійти в саме приміщення або перекриття. А це означає порушити право приватної власності. Наприклад, мешканку будинку на вул. О. Кобилянської, 20, я особисто просив дати дозвіл закріпити балкон, яким вона ж і користується.
Сьогодні нагальнішим питанням для управління житлового господарства є ремонт внутрішньодворових галерей, якими ходять люди. Якщо ремонт балкона можна відстрочити, то ремонт галерей – ні. Наприклад, у будинку на вулиці Сагайдачного, 67, люди роками ходили дошками. Нещодавно управління взялося за відновлення.
– Кошти намагаємося спрямувати на ті об’єкти, які потребують першочергових витрат. До слова, ми маємо 11 мільйонів гривень боргів за 2008 рік, – каже начальник управління.
На сьогодні передбачено 30 тисяч гривень на ремонт балконів у Першотравневому районі міста. Першочерговим завданням для управління є ремонт внутрішнього балкона на Головній, 65.
– Раз на два роки балкон, який стоїть на черзі, ремонтуємо частково або повністю. Балкони на проспекті Незалежності, 40 і 42, потребують нагального ремонту, адже там балконні плити руйнуються самі по собі, – наголошує Віталій Ротар. – Два балкони, що виходять на Челюскінців, перехожим не загрожують. Вони були демонтовані тією мірою, в якій було необхідно. Розбили плиту, щоби вона не сипалась на голову. Для ремонту потрібні спеціальні опори, щоби гарантувати безпеку. Також треба заходити до квартири, до якої прилягає балкон.
Ольга ГНІДАН
2-07-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 1 982

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!