RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Утеплений фасад захищає дім від холоду, спеки і вологи

Утеплення фасаду будинку дозволяє зменшити втрати тепла до 50 відсотків.
Для теплоізоляції використовують як відомі технології (пінопласт, мінвата), так і новітні (полістирол, пінополіуретан (для ізоляції дахів), утеплювальні фарби і штукатурки тощо). За розрахунками фахівців, всі витрати окупляться впродовж п’яти-десяти років.
У департаменті житлово-комунального господарства міської ради розповіли, що в Чернівцях за різними проектами утеплено сім багатоповерхових будинків. Але цього року через брак фінансування всі програми згорнули. У Шевченківському районі міста утеплили чотири багатоповерхівки – мешканці створювали об’єднання співвласників і разом фінансували роботи.
– Повністю утеплити будинок за кошти мешканців дуже дорого. Але, на жаль, цього року державного фінансування проектів з утеплення фасадів не передбачено, – розповів Віктор РАЄЦЬКИЙ, заступник начальника управління житлового господарства Шевченківської райради міста. – Хоча люди цікавляться. Особливо це актуально для будинків на бульварі, Головній, Комарова, Південно-Кільцевій.
Переваги життя в утепленій панельці вже оцінили мешканці будинку на Південно-Кільцевій, 1Б. Його фасад теплоізолювали пінопластом 2007 року, мешканцям потрібно було забезпечити 15 відсотків вартості утеплення. Тоді для двокімнатної квартири це коштувало 2100 гривень, трикімнатної – три тисячі. Людям пообіцяли, що теплоізоляція прослужить 25 і більше років.
– Влітку в квартирах стало прохолодніше, будинок так не нагрівається, як раніше, – каже Марія УРСАКІ, голова об’єднання співвласників будинку. – А взимку дуже тепло. Зимували з відкритими балконами, бо на будинок подається централізоване тепло. На вході температура 70 градусів, а нам тепер достатньо і 60. Також у деяких квартирах стіни були покриті грибком, а тепер вологи немає. Люди задоволені.
Нині утеплити можна не тільки весь будинок, але й замовити теплоізоляцію індивідуально – для своєї квартири. Як наголошують фахівці, робити це повинні професіонали, адже неякісне утеплення може створити багато проблем.
– Панелька взагалі не тримає тепло, – вважає Сергій, майстер однієї з фірм, що займається утепленням. – Звісно, потрібно утеплювати, навіть якщо це тільки одна квартира. На сьогодні найпопулярніший і найдоступніший матеріал – пінопласт.
Проте в департаменті житлово-комунального господарства міськради не погоджуються з тим, що утеплення стіни однієї квартири ефективне.
– Ефективно, коли є комплексне утеплення будинку. А якщо поруч з утепленою холодні квартири, тепло "тікатиме" до сусідів, – зауважує Василь МАНЧУЛЕНКО, перший заступник директора департаменту. – Утеплення окремих квартир нині ніхто не контролює, хто що хоче, те й робить, зокрема і щодо архітектурного вигляду фасадів. Невідомо, які фірми цим займаються і хто несе за такі роботи відповідальність.
– Фрагментальне утеплення квартири неефективне, воно поступається суцільному щонайменше на 30 відсотків, – пояснює Олексій СОВАЖ, промисловий альпініст з 10-річним стажем. – Коли утеплюємо весь будинок, отримуємо коефіцієнт 50 відсотків, якщо окремо квартиру, ефект не досягає навіть 20. Сенс витрачати значні кошти заради 20 відсотків? Люди про це повинні знати.
Якщо живучи, наприклад, на п’ятому поверсі, ви вирішили все-таки теплоізолювати фасад своєї квартири, фахівець радить домовитися, щоби сусіди поверхом нижче і вище зробили те саме. У такому випадку на шостому поверсі буде тепла підлога, на четвертому – стеля. Ефект для трьох квартир буде дещо більшим.
Скільки коштує утеплення пінопластом
Якщо висотні роботи не потрібні, з риштуванням майстри беруть за роботу 40 гривень за квадратний метр. Разом із матеріалами, залежно від їхньої якості, 80-100 гривень.
Промальпіністи, якщо квартира, наприклад, на шостому поверсі, візьмуть за утеплення фасаду 120-150 за квадратний метр.
Якщо квартира однокімнатна і одна стіна, що потребує утеплення (приблизно 10 квадратів), це коштуватиме дешевше. На утеплення кутової квартири доведеться витратитися вдвічі більше
Варіанти утеплення
ПІНОПЛАСТ. На сьогодні – один із найпопулярніших матеріалів для утеплення, хоча екологічно чистим його не вважають. Матеріал має високі теплоізоляційні властивості. Його плити легкі, водонепроникні, стійкі до цвілі, бактерії та грибків.
Незахищений пінопласт руйнується впродовж трьох років, тому теплоізоляційні роботи повинні бути зроблені за всіма правилами, щоби захист матеріалу був суцільним.
– На мою думку, ця технологія недопустима при виконанні висотних робіт, коли фахівець висить на мотузці, – вважає Олексій Соваж. – Після того, як клеїться до фасаду пінопласт, зверху на нього наносять шар штукатурки, за технологією, не менше трьох сантиметрів. А коли людина висить на мотузці, то не може нанести такий шар штукатурки, це велика вага. Зараз популярно покривати пінопласт сіткою і тоненьким шаром шпаклівки. У такому разі технологія не витримана, і захисний шар легко пошкодити.

МІНЕРАЛЬНА ВАТА. Натуральний продукт, який отримують внаслідок розплавляння металургійних шлаків із додаванням базальтових порід. Має високі термоізоляційні властивості, стійка до хімічних пошкоджень, не цікавить гризунів, стійка до цвілі.
Майстри повинні працювати в захисному одязі. Вартість утеплення відчутно дорожча, ніж пінопластом. Мінвата боїться вологи.

СПІНЕНИЙ ПОЛІСТИРОЛ. Це монолітна універсальна плита, з високими тепло- і звукоізоляційними властивостями, стійка до загоряння і вологи. Проте не може довго протистояти ультрафіолетовим променям і в декілька разів дорожча, ніж пінопласт.

ТЕПЛОІЗОЛЮЮЧА ФАРБА. Використовується для тепло-, гідро-, звукоізоляції споруд. Її
можна наносити на будь-який матеріал, за винятком поліетилену. Матеріал не токсичний, не горить, стійкий до атмосферних впливів, плісняви.
Фахівці вважають, що міліметр такої фарби за теплопровідністю замінює п’ять сантиметрів пінопласту. Стіни при цьому дихають, отримуючи ефект термосу. Сама фарба дорога, але через те, що спрощується робота, метр квадратний такої теплоізоляції коштує приблизно 120 гривень.

ПЕРЕВАГИ
УТЕПЛЕНОГО БУДИНКУ:
взимку стіни не промерзають, значне скорочення витрат на опалення (30-50%)
прохолодніше влітку;
зникнуть пліснява, грибки на стінах;
додаткова звукоізоляція;
збільшується термін експлуатації споруди.
Марина КАРАСЬОВА
25-06-2009, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 13 329

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.