RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щоби потрапити до обраного садочка, чиновники радять записуватися в чергу бодай за рік наперед. Причому сьогодні дедалі більше батьків намагаються стати на облік уже з перших місяців життя свого чада.
Мати трирічної Софійки, Оксана Валентинівна записала свою доньку до садка рік тому. Через це проблем з отриманням путівки в неї не виникло. Жінка каже, що під час вибору садочка керувалася лише однією умовою – аби він був неподалік від дому.
– Уже після народження донечки рідні та друзі наполягали, щоби я стала в чергу в садочок, – каже Оксана Валентинівна. – Залякували, що пізніше влаштувати дочку буде набагато важче або ж просто неможливо. Все якось не виходило записатися на облік: то донечка захворіла, то невідкладні справи. Коли Софійці виповнилося два роки, стала на облік. У міському управлінні освіти сказали через рік підійти за путівкою.
"Гадаю, для садочка найважливіше – коли він за кілька кроків від дому, – переконана молода мама. – Дитину не потрібно буде раніше будити, економлячи час на дорогу. Звісно, довкола різних дошкільних установ ходить чимало пліток: в одних вимагають великі благодійні внески, працюють суворі вихователі, або ж, навпаки, вихваляють рівнем підготовки з англійської мови. Я на це не зважала, розуміючи, що всюди є свої плюси та мінуси. Знаю, коли доведеться донечку віддавати до школи, керуватимуся іншими міркуваннями й шукатиму навчальний заклад, який дає високий рівень знань".
Сьогодні в Чернівцях діє 53 міські дитсадки, один – відомчий (ДНЗ "Казка" управління Міністерства внутрішніх справ) та приватний дитячий садок "Надія". До останнього, до речі, можна записатися без черг і благодійних внесків, щоправда, батькам перебування дитини тут обійдеться приблизно вдесятеро дорожче, ніж у звичайному садку, – тисяча гривень на місяць.
– Перевагою ліцензованого приватного садочка є те, що в групах усього по 14 дітей, – розповідає керівник приватного садочка "Надія" Василь МАНЧУЛ. – Наразі в нас виховується 28 діток у двох групах. Ще 10 місць залишаються вільними. Садочок працює з 08.00 до 20.00 . Він розташований на території колишньої турбази "Чернівці" на Кемпінгу в екологічно чистій зоні. У садочку займаються за тією ж державною програмою, у нас працює логопед та проводять заняття з англійської мови.

НА ЗАМІТКУ
Як оформити путівку
Щоби стати на облік для подальшого права на виписку путівки до дитячого дошкільного закладу, батькам потрібно звернутися до міського управління освіти з такими документами:
паспорт (одного з батьків), що засвідчує особу та місце проживання;
свідоцтво про народження дитини.
Путівку виписують на підставі подання копій вищезгаданих документів, що залишаються в управлінні освіти.
Записуватися потрібно не пізніше, ніж за рік до запланованої дати вступу дитини у садочок.
Запис у чергу та виписка путівок в управлінні проводиться протягом року щосереди з 14.00 до 18.00.
Окрім путівки в дошкільний заклад, необхідно оформити медичну довідку в лікаря-педіатра за місцем проживання. Довідку про стан здоров’я дитини, що дозволяє їй відвідувати дитсадок, підписують у міській дитячій поліклініці. Оформлення до садка дітей з особливими потребами відбувається після проходження медико-педагогічної комісії.
"В експериментальній групі виховуватимуть особистостей"
Із червня цього року в садочку №30 відкривають групу, що працюватиме за методикою Монтессорі. У різновіковій групі, де разом навчатимуться діти від трьох до шести років, акцент робитимуть на розвитку внутрішнього потенціалу кожної дитини. За методикою Монтессорі вже працює чимало приватних та державних дитячих дошкільних закладів по всій Україні. У нашій області вона практикуватиметься вперше.
– Навчання за методикою Монтессорі підвищує рівень підготовки дітей до школи, робить їх більш комунікабельними та самостійними, – розповідає завідувач ДНЗ №30 Ірина ОЛІЩУК. – Найважливіше, що діти в таких групах формуються як особистості. Вони навчаються творчо мислити, вільно спілкуватися з товаришами різного віку, легко входять у колектив, самостійно шукають і здобувають нові знання.
У закладі елементи нової методики уже кілька років успішно використовували. Цього року буде перший набір різновікової групи дітей з 3 до 6 років, яких виховуватимуть за методикою Монтессорі. Насамперед для цього знадобилося чимало навчального приладдя – 400 найменувань предметів для розвитку дітей. Адже навчальний план за цією методикою включає п’ять основних навчальних курсів: навички практичного життя, сенсорика, математика, мова, космічне виховання.
Батьки вихованців, до речі, пішли назустріч нововведенню і запропонували щомісяця збирати по 100 гривень на закупівлю необхідного матеріалу для занять.
– Усі підручні матеріали розраховані на вдосконалення навичок та вмінь дитини – координації рухів, розвитку м’язів кисті рук, аби підготуватися до письма. Діти вчаться концентрувати увагу, організовувати власну діяльність, бути самостійними та незалежними. Ці діти не бояться проблем. Їх виховують як лідерів, що здатні самостійно приймати рішення, – каже Ірина Оліщук.
За її словами, експериментальна група сформувалася без зайвого афішування. На сьогодні вже записано 16 діток із 20 віком від трьох до п’яти років. Особливістю різновікової групи є те, що кожна старша за віком дитина може відчути себе в ролі вчителя, допомогти своїм меншим товаришам. Маленькі вихованці бачать приклад старших діток та тягнуться за ними. Тут не буде жодних змагань та оцінювання, дитина розвиватиме свої інтереси та можливості, не буде порівнянь та підганянь.
Матеріали розраховані на різновікові інтереси дітей. Кожна дитина знаходить собі заняття вільно, за бажанням. Вихователь виступає в ролі спостерігача за дитиною. Спілкування в групі будуватиметься на взаємоповазі. Дітей, які не зможуть підтримувати дружню атмосферу спілкування, не прийматимуть до цієї групи.
Цю методику у світі використовують уже понад 100 років.
Запитання батьків
Чи можна записатися в чергу одночасно в кілька садочків?
Так. Чернівчани, незалежно від місця прописки, мають право на вибір будь-якого садочка в межах міста.

Чи можна потрапити до міського дитсадка за відсутності міської прописки?
Так, для цього потрібно лише засвідчити відповідними документами, що проживаєте та працюєте у Чернівцях.

Чи обов’язково платити благодійний внесок при вступі?
Рішення про разовий внесок на розвиток навчально-матеріальної бази садочка схвалює батьківський комітет. Платити гроші чи ні – справа батьків.

Чи видають путівки в дитсадки поза чергою?
Усі батьки у черзі перебувають в однакових умовах. Однак йдуть назустріч багатодітним батькам чи дітям з особливими потребами.

Яка оплата за перебування дитини в дитсадку?
Батьки платять лише 50% за харчування дитини – згідно з табелем відвідування. Зараз це 4 гривні 25 копійок. Пільгова категорія дітей відвідує дитсадки безкоштовно. Родини, котрі з певних причин не мають визначеної суми для сплати за садочок, надають довідки про заробітну плату та склад сім’ї. Якщо на те є підстава, їх звільняють від оплати на 25-50% в індивідуальному порядку.

Скільки дітей повинно бути в групі?
Згідно з нормами, дітей віком від 2 до 3 років у групі повинно бути 15 осіб, від 3 до 6 років – 20. Але щоби задовольнити прохання батьків, доводиться збільшувати нормативну насиченість груп. Найбільша група торік складалася з 38 дітей (у Садгорі).
Антоніна БАБЧУК
11-06-2009, 11:49
Коментарів 0 Переглядів 13 273

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.