RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Понад 10 тисяч унікальних творів мистецтва зберігаються у фондах Чернівецького художнього музею. У спеціальних сховищах підтримується спеціальна температура, вологість та освітлення. Цінну графіку зберігають у спеціальних висувних шухлядах. На стінах та стелажах висять картини, серед них – твори відомих митців Петра Яковенка та Одарки Киселиці. Чимало із творів мистецтва потребують реставрації.
Цінну ікону знайшли на дзвіниці
– В окремому сховищі зберігаємо ікони XVII-XVIІІ століття, – каже головний зберігач відділу фондів Чернівецького художнього музею Жанна КУЗОЛЄНКОВА. – Колекція іконопису художнього музею – це понад 200 творів. Найбільш інтенсивно колекція поповнювалася у перші роки створення музею (музей було створено 1988 року – ред.). Працівники музею під керівництвом науковця Тетяни Дугаєвої їздили селами і у церквах шукали старенькі ікони. Тоді наші науковці обстежили закриті церкви Хотинського, Сторожинецького, Новоселицького, Путильського районів та Садгору. До речі, найстарша ікона музею – із Садгори. Це ікона "Святий Миколай", яка датується XVII століттям.
Остання експедиція відбулася 2003 року. За згоди Святодухівського кафедрального собору ми поїхали на хутір Шипки Путильського району. Священик місцевого храму передав нам старенькі ікони. Вони лежали без догляду на другому ярусі дерев’яної дзвіниці. Ікони – у жахливому стані – забруднені, запилені, у деяких місцях навіть не видно живопису. Там само знайшли цінну ікону "Христос Пантократор" із фронтальним зображенням Ісуса Христа. Сьогодні ікона – окраса експозиції. Цінний витвір мистецтва відновлено музейним художником-реставратором Володимиром Красновим. Ікона попередньо датована ХVІІІ століттям.
Особливо цінними є твори сакрального мистецтва з різних храмів Буковини, які свого часу були затримані при спробі незаконного вивозу за кордон і передані музею з митниці. Цінні також двосторонні ікони "Богородиця з дитиною" і "Євангеліст Іоан" кінця ХІХ століття та "Трійця" і "Діва Марія в славі". Ікони були передані музею через управління СБУ в області. Конфіскували твори сакрального мистецтва у лісі. Так, до музею потрапили фрагменти іконостасу – різьблені рамки. Це цінна ажурна різьба в стилі бароко з рослинними мотивами. Ікона "Богоматір" має цікаве обрамлення – фігури святих, які моляться. Ікони різні за часом виготовлення та стилістичними ознаками. Найбільш цікавими є своєрідні за художньою манерою ікони ХVІІІ століття "Розп’яття" та "Богоматір Почаївська". Всі ці твори чекають на реставрацію.
Англійський годинник вилучили на кордоні
В основному фонді музею є 7500 творів, у науково-допоміжному – 4111.
– В одному зі сховищ можна знайти цінні годинники, які були конфісковані на кордоні, – каже Жанна Анатоліївна. – Це кишенькові круглі мисливські годинники початку ХХ століття! Вони виготовлені фірмою "DOXA". Збирач колекції кишенькових годинників намагався вивезти її за кодон, однак твори мистецтва вилучили митники. Сьогодні вони зберігаються у наших фондах. Один із кишенькових годинників датується XІX століттям. Це російський механізм, на якому вигравіювано напис "Павел Буре". Серед оригінальних експонатів – камінний годинник з Англії XX століття. Щоби зібрати інформацію про годинники, довелося звертатися до місцевих колекціонерів.
Маємо і твори сучасних відомих митців, які народилися на Буковині. Так, 2002 року польський митець Штефан Папп передав музею понад 50 своїх чорно-білих графічних творів. Штефан народився на Буковині і тому зробив нам такий подарунок. Поки що твори зберігаються у спеціальній валізі, але ми обов’язково підготуємо їх для виставки. Також митець передав нам малюнки "Людина з квіткою". Це 30 вишуканих ілюстрацій …
Валерія ЧОРНЕЙ
14-05-2009, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 4 295

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.