Чіпси, сухарики, кока-колу та інші схожі продукти заборонено продавати у шкільних їдальнях. Та біля навчальних закладів завжди є як мінімум один продуктовий магазин, у якому можна знайти усі ці харчі. І учні радо цим користаються. Кореспондент "МБ" навідалася до одного з таких "пришкільних" магазинів. Саме була перерва, і до магазину набилося кілька десятків школярів. Купують чіпси, шоколадні батончики, печиво, морозиво, глазуровані сирки, солоні горішки, чупа-чупси, цукерки, жуйки, солону та солодку соломку, круасани, булочки, солодкі газовані напої… І так не менше 20 дітей. І жоден не купив кефіру чи хоча би йогурт або банан.
– У шкільній їдальні харчуюся лише взимку, коли на вулиці холодно, – зізнається семикласниця Діана. – Щойно теплішає, купую усе в магазині. Тут мені усе дуже подобається. Найбільше люблю чіпси і сухарики.
– Гарячі страви їм дуже рідко, переважно купую булочки і сухарики, – каже п’ятикласниця Інна. – Моя мама не знає, що я "сиджу" на булочках. Якби дізналася, дуже би мене сварила. Знаю, що це шкідливо, але вже звикла до такої їжі.
– Із першого класу їм у школі булочки, морозиво, сухарики,
чіпси, – каже п’ятикласниця Тетяна. – Просто хочеться такої їжі і все. У шкільній їдальні зрідка можу взяти картоплю із салатом. Батьки про це знають, але вже не звертають уваги, кажуть, що моє здоров’я – мені його й берегти. Чому учні харчуються у школі всухом’ятку? Просто вдома нас постійно змушують їсти рідкі страви, і це вже набридло.
– А я обожнюю кока-колу! – заявила восьмикласниця Настя. – Вона така смачна! Можу її пити щодня. А ось чіпси вже не їм: після того, як мені двічі мало не вирізали апендицит, мені їх заборонили вживати.
Медики стверджують: через таке харчування виникають різноманітні захворювання шлунково-кишкового тракту в дітей. Ці захворювання посіли третє місце у списку найпоширеніших хвороб школярів Чернівців.
– Режим харчування повинен бути повноцінний, – нагадує заступник головного лікаря міської дитячої поліклініки Валентина КОСТЮК. – Потрібно снідати, обідати і вечеряти. На сніданок слід вживати калорійну їжу: каші, яйця, молочні продукти, м’ясо. На обід обов’язково треба їсти рідкі гарячі страви. У раціоні дитини повинні бути білки (вони містяться у м’ясі, твердому сирі), мікроелементи. Не варто зловживати вуглеводами, які є у хлібобулочних виробах та шоколаді. Слід надавати перевагу жирам рослинного походження. Дітям молодшого віку не можна давати копчену, гостру їжу, газовані напої, які подразнюють слизову оболонку кишкового тракту. Також не є корисними і ранні фрукти та овочі, вони містять багато нітратів та нітритів. Краще вживати фрукти і овочі, які достигли у належний час. Їжа повинна бути нежирною, дієтичною. Треба уникати перченого, смаженого, кетчупів. Від усього цього з’являється гастрит. Дуже корисними для дітей є свіжовитиснуті соки – яблучний, морквяний, буряковий, а також свіжа зелень, відвар шипшини. Обов’язковими у раціоні повинні бути кисломолочні продукти. Можна також купувати йогурт, але якщо він – із натуральними добавками. Щодо солоних горішків, вони шкідливі тим, що у них багато солі, а ще усі ці горішки зі смаком бекону, сиру тощо – з хімічними добавками. Арахіс сам по собі корисний, тому можна його купувати і смажити вдома.
Галина МАРКІВ
ЦИФРИ
За даними міського управління освіти, практично щодня учні шкіл пропускають 10,8% уроків через хвороби. За сім місяців навчання 2008-2009 навчального року до медпрацівників шкіл звернулося по допомогу 41,6% дітей. Найчастіше звертаються учні старших класів (64,3% звернень), рідше – учні 5-9 класів (41,8%), ще рідше – учні початкових класів (28,2%). Основні причини звернень: головний біль, проблеми з шлунково-кишковим трактом, підвищення температури.
ОФІЦІЙНО
– Міське управління освіти розпорядилося розробити пам’ятку для батьків школярів, як правильно харчуватися. Пам’ятки розмістять в усіх школах міста.
7-05-2009, 10:57
0
3 926