RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Значне підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху відчутно вдарило по кишені водіїв. Тож одні стали їздити уважніше, щоби не допускати порушень, а дехто намагається і правил не дотримуватися, і штрафи не платити. Тому останнім часом серед водіїв поширилися чутки про різноманітні пристосування, які допомагають обманути "Візир" – прилад, який фіксує перевищення швидкості.
Про радари і антирадари "МБ" уже писав. Якщо пристрій просто повідомляє, що попереду включено "Візир", то ДАІ не заперечує проти його використання. Однак пристрої, що втручаються у роботу "Візира" чи впливають на його показники, заборонені законодавством. За їхнє використання водія очікує покарання.
Зате часто можна почути про дивовижні спреї, які наносять на номери авто, що "засвічує" знімок, зроблений "Візиром".
– Знаю, що дехто навіть намагався нанести на номери лак для волосся, мовляв, він відбиває світло, і цифри не буде видно, – каже, посміхаючись, водій Олег. – Але лак точно не допомагає, навіть звичайний фотоапарат зробить чітке фото. Про інші пристосування чув, але бачити не довелося.
Інформація про спреї та спеціальні пристрої активно поширюється Інтернетом. Ідеться про те, що вони активно продаються у Києві та інших великих містах. Чернівецькі водії виявилися менш "просунутими" – ніхто з опитаних подібним не користувався. Чули, але не бачили, та і сумніваються в ефективності.
– Мені знайомий розповідав про балончик із лаком, – поділився водій одного таксі. – Мовляв, побризкаєш номер, і "Візир" не фотографує. Але робити це треба щодня, бо лакова плівка довго не тримається.
Троє опитаних водіїв таксі визнали, що готові придбати пристрій, який дозволить приховати номери. Але якщо він буде перевірений і не заборонений. Спреї чи лаки вони не придбали б, а ось рамку з діодами – так.
– Кажуть, така рамка прикріплюється до номера, – розповів один із таксистів. – Вона має діоди, світло яких сам номер не приховує, зате не дозволяє його сфотографувати. Коштує вона 300 гривень – це чимало, але стільки ж тепер становить штраф за перевищення швидкості. Отож рамка себе би виправдала.
Однак жодного підтвердження, що спреї та рамки спрацьовують, немає. Журналісти однієї зі столичних газет навіть проводили експеримент: придбали кілька засобів і випробували їх. Як з’ясувалося, ні спреї, ні рамки приховати номери від фотофіксації не допомогли.
Як пояснили в обласному ДАІ, "Візир" є сучасним приладом (його розробили в Росії на підприємстві оборонного комплексу), і обманути його дуже складно. Втім, буковинські водії є досить законослухняні, і жодного випадку застосування для номерів спрецпристроїв не відзначено.
Іноді водії намагаються приховати номери, щоби їхнє авто неможливо було ідентифікувати. Однак це вважається окремим порушенням правил дорожнього руху і передбачає покарання. Заляпані брудом номери інспектор ДАІ змусить витерти, а за приховані (із заклеєними цифрами чи закритими сторонніми предметами) покарає.
ЯКИЙ ШТРАФ?
Стаття 121 Адміністративного кодексу України:
Керування водіями транспортними засобами без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у невстановленому для цього місці, закритим іншими предметами чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим тягне за собою штраф від 170 до 255 гривень. А за повторне порушення протягом року – від 255 до 340 гривень або громадські роботи від 30 до 40 годин з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.
Ігор ДОВГАНЬ
7-05-2009, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 1 570

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.