Назви продуктів повинні повністю відповідати їхньому складу. Така умова нового стандарту на харчові продукти, який набув чинності з першого травня.
Суттєві зміни торкнулися кількох продуктів. Відтепер на упаковці "масла", що складається з рослинних жирів і містить менше 82,5% жиру, виробники повинні написати "спред". Якщо у згущеному молоці використовують
пальмову олію, на етикетці повинно бути написано "рослинний сироп". А натуральний квас може отримати таку назву лише при виготовленні у процесі бродіння, а не з додаванням барвників та ароматизаторів. На етикетці справжньої ікри повинен бути напис "ікра зерниста", а на штучній – "ікра білкова".
Змінитися повинна також етикетка продукту – писатимуть інгредієнти великим шрифтом. Окремим рядком вкажуть спосіб приготування продукту – концентрований, сухий, відновлений, заморожений тощо. А ось якщо виробник захоче написати "вирощений без застосування хімічних добрив" чи "не містить консервантів", обов’язково повинен підтвердити цю інформацію в органах охорони здоров’я.
Таке нововведення зробили для того, щоби покупець отримував повну інформацію про товар. Але фахівці сумніваються щодо дієвості нових правил. У Держстандарті стверджують, що велику кількість упаковок виробники ще не використали і, якщо їх зараз переробляти, будуть значні затрати. Тож коли "чесна" продукція з’явиться на полицях, невідомо. А в обласному управлінні у справах захисту прав споживачів розповіли, що немає лабораторій для того, щоби перевірити, чи "правдивий" вміст продукту.
– Стандарт щодо чесного вказування інгредієнтів на етикетках вже існує (частина правил набула чинності ще з першого листопада минулого року – авт.), – каже завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів управління у справах захисту прав споживачів Лариса КУДАК. – Але наші виробники женуться не за якістю, а за кількістю, тому не дуже дотримуються стандарту. Пригадую, перевіряла ікру, і продавець зізналася, що вона штучна. Вирішила подивитися, чи написано це на етикетці. Там справді було вказано, що "ікра білкова", але такими дрібними літерами, що ледве вдалося розгледіти. Окрім того, у нас немає бази, щоби перевірити наявність інгредієнтів. Також немає методики визначення рослинних жирів у продукції. Тож під час перевірки вимагаємо сертифікат, де зазвичай визначено вміст інгредієнтів. Це саме порадила би робити і покупцям.
Кореспондент "МБ" вирішила сама перевірити, що зараз зазначають на етикетках виробники. Для цього навідалася в один із супермаркетів міста.
На одному з йогуртів виробник чесно перерахував вміст чималої кількості барвників. А ось на етикетках згущеного молока вказано, що воно зроблене з цільного коров’ячого молока, інших інгредієнтів не вказували. Більше інформації подають виробники масла. Вже зараз на етикетках, де вміст жирів менше 82,5% і застосовують концентрат сухого коров’ячого молока, вказують "рослинно-вершкова суміш" чи "спред". А ось квас виробники називають лише натуральним, хоча в інгредієнтах зазначено, що для приготування використано "консервант квасового сусла".
Людмила ОСАДЧУК
5-05-2009, 10:49
0
1 981