Weather

«Квас» із барвниками і ароматизаторами – це напій

у номері / суспільство
2 013
0
Назви продуктів повинні повністю відповідати їхньому складу. Така умова нового стандарту на харчові продукти, який набув чинності з першого травня.
Суттєві зміни торкнулися кількох продуктів. Відтепер на упаковці "масла", що складається з рослинних жирів і містить менше 82,5% жиру, виробники повинні написати "спред". Якщо у згущеному молоці використовують
пальмову олію, на етикетці повинно бути написано "рослинний сироп". А натуральний квас може отримати таку назву лише при виготовленні у процесі бродіння, а не з додаванням барвників та ароматизаторів. На етикетці справжньої ікри повинен бути напис "ікра зерниста", а на штучній – "ікра білкова".
Змінитися повинна також етикетка продукту – писатимуть інгредієнти великим шрифтом. Окремим рядком вкажуть спосіб приготування продукту – концентрований, сухий, відновлений, заморожений тощо. А ось якщо виробник захоче написати "вирощений без застосування хімічних добрив" чи "не містить консервантів", обов’язково повинен підтвердити цю інформацію в органах охорони здоров’я.
Таке нововведення зробили для того, щоби покупець отримував повну інформацію про товар. Але фахівці сумніваються щодо дієвості нових правил. У Держстандарті стверджують, що велику кількість упаковок виробники ще не використали і, якщо їх зараз переробляти, будуть значні затрати. Тож коли "чесна" продукція з’явиться на полицях, невідомо. А в обласному управлінні у справах захисту прав споживачів розповіли, що немає лабораторій для того, щоби перевірити, чи "правдивий" вміст продукту.
– Стандарт щодо чесного вказування інгредієнтів на етикетках вже існує (частина правил набула чинності ще з першого листопада минулого року – авт.), – каже завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів управління у справах захисту прав споживачів Лариса КУДАК. – Але наші виробники женуться не за якістю, а за кількістю, тому не дуже дотримуються стандарту. Пригадую, перевіряла ікру, і продавець зізналася, що вона штучна. Вирішила подивитися, чи написано це на етикетці. Там справді було вказано, що "ікра білкова", але такими дрібними літерами, що ледве вдалося розгледіти. Окрім того, у нас немає бази, щоби перевірити наявність інгредієнтів. Також немає методики визначення рослинних жирів у продукції. Тож під час перевірки вимагаємо сертифікат, де зазвичай визначено вміст інгредієнтів. Це саме порадила би робити і покупцям.
Кореспондент "МБ" вирішила сама перевірити, що зараз зазначають на етикетках виробники. Для цього навідалася в один із супермаркетів міста.
На одному з йогуртів виробник чесно перерахував вміст чималої кількості барвників. А ось на етикетках згущеного молока вказано, що воно зроблене з цільного коров’ячого молока, інших інгредієнтів не вказували. Більше інформації подають виробники масла. Вже зараз на етикетках, де вміст жирів менше 82,5% і застосовують концентрат сухого коров’ячого молока, вказують "рослинно-вершкова суміш" чи "спред". А ось квас виробники називають лише натуральним, хоча в інгредієнтах зазначено, що для приготування використано "консервант квасового сусла".
Людмила ОСАДЧУК
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують