Настоятель храму Різдва Івана Хрестителя протоієрей Василь КЛИМ’ЮК:
Їжу у великодньому кошику ми освячуємо молитвою. І це головне. У молитвах найперше йдеться про освячення хліба, тобто паски.
Церква також освячує м’ясні та молочні продукти – сир і масло, яйця. Тобто, освячуються страви, які не споживалися під час посту. Тому саме їх потрібно щонайперше ставити до Великоднього кошика, бо це Божі дари.
Можна покласти також сіль та гіркі трави, про які згадується в Старому Завіті.
Не варто класти до кошика спиртне – горілку чи вино.
Банани, апельсини та інші заморські продукти, які часто можна побачити у великодніх кошиках, церква не забороняє, та краще було би поставити дари рідної землі.
У жодному разі не можна класти до кошика ніж, голки та інші небезпечні речі для ворожби, бо це великий гріх.
Святити разом із кошиком хрестик чи іконку не заборонено, хоча для цього існують окремі молитви.
Великодній кошик добре складати всією сім’єю, бо це об’єднує.
Споживати освячені страви можна тільки вранці на Великдень. Якщо хтось освятить кошик у суботу, пам’ятайте, що цього дня ще триває піст, тому треба утриматися від їжі.
Найголовніше для віруючої людини – піст і молитва. Під час посту потрібно ходити до храму, приймати Святе причастя, сповідатися. Лише в такому разі споживання освячених страв принесе втіху. І не треба перейматися, що в кризу немає чим заповнити до верху кошик. Головне – прийти на нічне Богослужіння, а не прибігти заспаним в останню хвилину. Якщо у вашому кошику буде тільки хліб, то, може, й на краще, бо це щира жертва Богові.