RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У 1940-1950-их роках у саду, що знаходиться позаду колишньої резиденції буковинських митрополитів, був зоопарк. У клітках жили вовки, лисиці, косулі, сови, папуги, білки. У сараї тримали павичів. А у басейні плавали золоті рибки.
"Вовки ластилися
до директора музею, стрибали від радості"
– Мої спогади про Чернівці перших повоєнних років нерозривно пов’язані із Чернівецьким краєзнавчим музеєм. Фактично музей розміщувався на території ботанічного саду колишньої резиденції буковинських митрополитів (сьогодні – парк за центральним навчальним корпусом – ред.), – розповідає чернівчанка Тетяна ТИМОЩУК. – У музеї працював мій батько, археолог Борис Тимощук. Наш будинок знаходився на території музею. Тут ми жили з 1947 до 1961 року. Вікна хати дивилися на вулицю, а двері виходили прямо у парк. Вийшов надвір і бачиш чудову картину: ліворуч – городи, квіти, під цегляним муром – кущі айви, прямо – розкішний лапатий клен, праворуч – дві теплиці з вазонами. А далі за теплицями був величезний парк із гротом, криницею, магноліями. У центрі парку був чудовий басейн із плакучими вербами на березі і білими лілеями в центрі водойми. У басейні плавали золоті рибки, яких на зиму виловлювали і тримали у невеликому басейні в одній із двох теплиць.
Коли поодинокі чернівчани чи екскурсії приходили до музею, вони могли гуляти парком резиденції. Пригадую, що там ще був звіринець. Обходиш пам’ятник архітектора Йосифа Главки, потім криницю, зарослу диким виноградом, піднімаєшся сходами і бачиш, що вздовж доріжок ліворуч і праворуч стоять клітки з різними звірятками і птахами. У клітках були вовки, лисиці, косулі, сови, папуги, білки, морські свинки…
Люди, багато з яких приходили з дітьми, ходили вздовж кліток і з цікавістю розглядали їхніх мешканців. Та найбільше людей завжди стояло біля клітки з двома молодими, але досить великими вовками. До клітки люди боялися близько підходити, це ж дикі і люті тварини! Та мало хто з них здогадувався, що майже щовечора Леонід Новицький (директор краєзнавчого музею, – ред.) одягає на цих грізних звірів повідки і без намордників вигулює їх парком. Він виростив їх змалечку і ставився до них, як до цуценят. І вони відповідали йому взаємністю. Я бачила, як вовки ластилися до Леоніда Федоровича, стрибали з радості, коли він виводив їх на прогулянку.
Павичі прогулювалися огорожею парку
А з лівого боку парку резиденції був волейбольний майданчик, за яким розташовувався величезний, огороджений сіткою, вольєр. У ньому бігали косулі. Вони були дуже лякливі, старалися відбігти якомога далі від сітки, вздовж якої ходили відвідувачі парку. Але мені доводилося часто під час годування зблизька розглядати цих тремтливих тварин, які ще не так давно бігали карпатськими лісами. Наші садівники годували косуль зерном, яке потрібно було очищувати від усіляких металевих предметів, особливо цвяхів. Бо якби якась косуля проковтнула цвях, могла б померти. Якось садівник мені сказав, що одна косуля померла і мені було її дуже шкода. Отже, я не раз сиділа над ночвами з зерном і інколи великим магнітом, а інколи руками допомагала шукати металеві предмети.
У затятого мисливця Леоніда Новицького у домі жила маленька чорна гаркітлива собачка Жулька. Якось із чергового полювання Леонід Федорович приніс з лісу не тільки убитого зайця, але і маленьке лисенятко. Воно б ніколи не вижило, якби не Жулька, яка прийняла його за своє цуценя і вигодувала своїм молоком. Лисеня було зовсім ручним. Коли підросло, вільно гуляло парком. Та одного разу лисиця зробила підкоп під цегляну огорожу парку і втекла. Через декілька днів її приніс якийсь чоловік. Він знав, що музей купує різних тварин для звіринцю. Усі зраділи, але лисичка втекла знову, тепер уже назавжди.
У сараї біля нашого будинку Новицькі завели павичів, а на горищі свого будинку розводили голубів, яких із насолодою годував і ганяв їхній син Зенон. Нашим двором, серед кіз, яких тримали мої батьки, поважно ходив павич, щось туркотів і коли бачив своїх цесарок, розпускав віялом хвіст. Поводилися павичі, як звичайні кури: вдень гуляли, щипали траву в дворі, а на ніч поверталися до сараю. На жаль, довго павичі у нас не прожили – усього кілька років. Вони ходили по огорожі парку, і хлопчаки з вулиці кидали у них камінцями. Так павичі всі по черзі від того каміння повмирали.
Вдень відвідувачі музею вільно могли ходити парком резиденції і насолоджуватися його дивами і красою. А вночі у парку була охорона. Десь 1958 року весь комплекс споруд резиденції передали університету, а краєзнавчий музей перевели у приміщення на вулиці Ольги Кобилянської, де він розміщений і нині.
Валерія ЧОРНЕЙ
2-04-2009, 09:54
Коментарів 0 Переглядів 2 231

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!