RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чиновники лісової галузі часто люблять посилатися на те, що у лісах є вдосталь ділової деревини, а лісовідновлення покриває кількість зрубаної сировини. Але чи насправді лісові угіддя експлуатують розумно? Про це ми запитали у старшого помічника прокурора області з питань нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства, старшого радника юстиції Василя БОДНАРЮКА.
Запасів лісу достатньо,
якщо його берегти
– Запаси деревини в буковинських лісах чималі – майже 70 мільйонів кубометрів, – каже Василь Боднарюк. – Причому стиглих і перестиглих насаджень маємо 16,9 мільйонів кубометрів (26 відсотків, а в Україні цей показник становить 6-10 відсотків). Тобто маємо можливість рівномірного користування лісами на перспективу. Але оптимізму мало, бо лісові масиви експлуатують із серйозними порушеннями. Часто під час надання лісосік під розробку тимчасовим лісокористувачам на умовах договорів підряду службові особи держлісгоспів надають у розробку комерційним структурам за заниженими цінами ті лісові ділянки, які знаходяться в легкодоступних місцях. Доходить до того, що іноді передача лісосік здійснюється навіть без відповідного обгрунтування.
А працівники лісової охорони, при відведенні лісових ділянок у рубки, часто штучно занижують кубомасу – умисно зменшують діаметр кожного стовбура, середню висоту тощо. Це дає змогу отримувати залишки деревини різної якості і створювати тіньовий ринок лісопродукції. На неї вартість значно менша, ніж запропонована держлісгоспами. За останні два роки такі факти задокументовано у лісництвах Путильського лісгоспу, Берегометському лісомисливському господарстві тощо.
Так "господарював", що з-під носа вкрали 317 дерев
– Які правопорушення найпоширеніші?
– Їх декілька. Це порушення порядку користування земельними ділянками лісового фонду, несплата втрат лісогосподарського виробництва, невиконання заходів зі збереження лісу, його захисту й відтворення, надання лісосічного фонду під суцільні рубки за угодами підряду підприємцям, фірмам, які не мають стосунку до лісогосподарської діяльності, ухилення від сплати податків за вивезену за кордон деревину. Навіть деякі посадові особи обласного управління лісового господарства допускали істотні порушення при видачі фізичним і юридичним особам, які експортують деревину, сертифікатів про походження продукції й виготовлення з них матеріалів.
Від початку року нами порушено 24 кримінальні справи стосовно власників деревообробних цехів (у Вижницькому, Путильському й Сторожинецькому районах є понад 370 таких цехів). А ось один із майстрів з охорони природи парку "Вижницький" так "працював", що невідомі особи на його ділянці зрубали 317 дерев на 513,5 тисяч гривень.
Неналежно виконували свої обов’язки й службові особи Плосківського лісництва Путильського лісгоспу, внаслідок чого хтось самовільно зрубав 70 дерев на 313,2 тисяч гривень. Також у серпні прокуратурою області виявлено злочинну схему вивезення лісодеревини за кордон, зараз триває досудове слідство.
– А трелювання лісу й далі здійснюють гусеничними тракторами?
– Це справді так. Наприклад, у Долішньо-Шепітському й Лопушнянському лісництвах Берегометського лісомисливського господарства, Путильському і Яблунецькому лісництвах Путильського держлісгоспу, а ще у лісах Вижницького держспецлісгоспу багато рубок здійснювалися при застосуванні гусеничних тракторів, а не повітряно-трелювальних установок чи колісних засобів, як передбачено законом.
До відповідальності від початку року органами прокуратури притягнуто 195 посадовців, зупинено незаконну діяльність 75 пилорам. До суду заявлено 57 позовів на 470 тисяч гривень, за прокурорського втручання відшкодовано майже 800 тисяч гривень.
Василь ГРИНЮК
13-11-2008, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 1 984

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.