RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Попит на історичні романи трохи згас»

У поціновувачів сучасної української літератури ім’я письменника Юрія Винничука асоціюється із численними містифікаціями, Львовом та скандалами. Колеги по перу заздрять його "плодючості", читачі з нетерпінням очікують кожної наступної книжки. А Юрій Винничук не припиняє дивувати. Ось і новий роман "Танго смерті", щойно побачивши світ, отримав чимало позитивних відгуків. Деякі критики навіть назвали його найкращим романом останніх років. Нещодавно твір отримав премію "Книга року ВВС-2012".
Про сучасний і минулий Львів, його жителів, а також про конкуренцію в літературі спілкуємось із письменником, укладачем численних антологій, публіцистом і перекладачем Юрієм Винничуком.

"У Німеччині щороку видають дві-три тисячі романів.
У нас – може, півсотні"


– Наприкінці минулого року відбувся ваш спільний тур Україною з Андрієм Курковим, який також написав роман про Львів "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". Задоволені цією співпрацею? Відчуваєте конкуренцію?

– Ми з Андрієм друзі. Пишемо в різних стилях. Яка тут конкуренція? В Україні взагалі не може бути жодної конкуренції за такого жалюгідного стану нашої літератури. У Німеччині щороку видають дві-три тисячі романів. У нас – може, півсотні. З ким конкурувати?

– Якщо скласти разом назви розділів "Танго смерті", то отримуємо 1A2B3C4D5E6F7G… і далі за алфавітом. Цей код має для роману певне значення?

– Це не єдиний код, але якщо я їх усі розшифрую, читачеві буде не настільки цікаво. У романі є приховані цитати, згадано персонажів творів інших письменників.

– У романі практично немає детального опису еротичних сцен, звичних для ваших текстів… Чим це зумовлено?

– Детального опису еротичних сцен немає у більшості моїх книжок. Вони є лише в "Мальві Ланді" та "Весняних іграх". Але там це описано більше пародійно і з гумором. У "Танго..." я вважав це зайвим, хоча дещо там все ж таки є.

– У творі з’являється поет Богдан-Ігор Антонич, а точніше згадка про його похорон. Цей автор є досить популярним серед української інтелігенції. Чим, на вашу думку, зумовлений такий інтерес саме до цього автора?

– Антонич – це не тільки великий поет, а ще й символ. Однак я лише згадав у романі про нього, точніше про його похорон, щоб була присутня якась історична реалія. Проте про певний особливий інтерес до Антонича говорити ще рано, його читає обмежене коло людей.

– Читаючи "Танго смерті", насолоджуючись соковитою українською мовою, здається, ніби розглядаєш фото старовинного Львова. Настільки детальні й реалістичні описи! Звідки черпали натхнення?


– Працюючи над краєзнавчими книжками про Львів, я перечитав безліч спогадів, переглянув гори тодішньої преси. Тому писав я легко. Я був наче занурений у той Львів і душею жив у ньому.

"Львів був містом радісним, веселим"

– Чому, на вашу думку, сучасні автори мало пишуть історичні твори? Лінуються ходити до бібліотеки і шукати сюжети в документах?

– Гадаю, причина не тільки в цьому. Видавництва не дуже квапляться видавати щось історичне. Якби був попит, романи з’явилися б. Попит на історичні романи трохи згас. Виняток становлять лише романи з недавньої історії, як-от "Чорний ворон" або "Солодка Даруся".

– Наскільки сучасні львів’яни відрізняються від своїх попередників, описаних у "Танго смерті"? Що між ними спільного?

– Тих львів’ян уже не воскресити. То були інші люди, які жили в усміхненому місті. Львів був містом радісним, веселим і незвичайно багатим на таланти. Одних лише українських газет і журналів видавали в 1930-х понад 100, а ще більше – польських, єврейських. Було з десяток газет, які виходили зранку і ввечері. А що нині? Один лише список українських письменників, які жили у Львові в 1900-1939 роках, приголомшує.

– Як ви ставитеся до літературних нагород? Чи надаєте їм особливого значення?

– В Україні престижними є лише дві письменницькі нагороди: Шевченківська і ВВС. Нагороди і відзнаки Форуму видавців та "Книжки року" стосуються видавців. Ще є багато літературних нагород переважно курйозних. Коли мені пропонували висунутися на них, я завжди відмовлявся. Нагороду повинна супроводжувати солідна сума, а так – це забава. Виняток становить Гонкурівська премія, але там книжка-лауреат миттєво виростає в накладі, що на одне виходить. За кордоном таку суму, яку виділяє Шевченківський комітет, вручає будь-яка мерія. Зате спортсмени і зірки естради у нас у великій повазі. Тільки хто про них згадає через 100 років?

– Із виходом роману "Танго смерті" поет Андрій Любка назвав вас "українським Умберто Еко з нотками Борхеса". Коли вже українські письменники дочекаються того, що про якого-небудь німецького автора скажуть: "Він пише, як Юрій Винничук чи Андрухович, Забужко"? Таке взагалі можливо?

– Чому ні? Колись проб’ємось. Але не в цьому житті.
Лілія Шутяк

ДОСЬЄ
Юрій Винничук – публіцист, письменник, редактор.
Народився 18 березня 1952 року в Івано-Франківську.
Освіту здобув в Івано-Франківському педагогічному інституті на філологічному факультеті.
У 1974 році переїхав до Львова, працював вантажником, художником-оформлювачем, режисером Львівського естрадного театру "Не журись!", редактором відділу "Post-Поступ".
З 2006 року – головний редактор газети "Post-Поступ" (відновленої).
Автор збірки поезій "Відображення" (1990), збірок прози "Спалах" (1990), "Вікна застиглого часу" (2001), "Місце для Дракона" (2002), повістей "Ласкаво просимо в Щуроград" (1992), "Діви ночі" (1992), "Житіє гаремноє" (1996), романів "Мальва Ланда" (2000) і "Танго смерті" (2012), краєзнавчих книг "Легенди Львова" (6 видань, 1999-2003), "Кнайпи Львова" (2000, 2001), "Таємниці львівської кави" (2001).
Упорядник антологій української фантастики XIX століття "Огнений змій" (1989), української літературної казки XIX століття "Срібна книга казок" (1993) тощо.
4-02-2013, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 1 926

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.