RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«По при все залишився би підприємцем»

Другого вересня Україна святкує День підприємця. "МБ" вітає підприємців області, які взяли на себе відповідальність, тягар нелегких турбот, пов’язаних із приватною господарською діяльністю, надають робочі місця, виплачують людям зарплату.
У міському центрі захисту підприємців 28 серпня 2012 року відбулася зустріч-розмова підприємців із керівниками податкової інспекції міста.
Ігор КУХАРЧУК, керівник центру: Ми проводимо круглий стіл з податківцями міста від імені підприємців Буковини, щоб узгодити позиції підприємництва та податкової системи. А також зменшити правовий нігілізм, який певною мірою існує в наших підприємців.

Анатолій ПАЛАНІЙЧУК, начальник ДПІ у місті Чернівці (на фото):
– Підприємець – це відповідальність, порядність, ініціатива. Основне у реформуванні податкової служби в тому, що ми переходимо від фіскального органу до сервісної служби. Чимало зробили й для комфорту платників податків.
Наближаємося до того, щоб зменшити кількість паперових носіїв. Нарікання є здебільшого на те, що за електронної звітності сервер може бути перевантажений. Звичку подавати звіти в останні дні і години у наших підприємців не відбереш. Тому сервер перевантажується. Бо звітують не тільки Чернівці, але й вся Україна. Комп’ютер чітко фіксує дату відправлення електронного листа. Тому згодом все стає на свої місця.

– Діє мораторій на перевірки підприємців до першого січня 2013 року. Що далі відбуватиметься? Що буде з тими, хто нічого не платив?

А. Паланійчук: Спочатку мораторій на перевірки діяв до першого липня 2012 року, потім його продовжили до січня 2013 року. І пов’язаний цей захід здебільшого з тим, щоб підприємці могли адаптуватися до змін у податковому законодавстві. Та навіть якщо ми не перевіряємо, це не означає, що ми не знаємо, хто і як працює. Наприклад, на Калинівському ринку (та й на інших ринках) ми чітко бачимо, скільки підприємців працює, хто і скільки сплачує. Ми моніторимо всі підприємства, які є. І ті, які подають, так звані, нульові декларації також. Якщо хтось думає, що їм минуть нинішні хитрощі, то він помиляється.

Чи застосовуватимуть податківці каральні методи до підприємців, які ухилялися від сплати податків, доки їх не перевіряли?

А. Паланійчук: Каральних операцій не буде. Але не можемо допустити, щоб один підприємець сплачував, а інший відсиджувався у нього за спиною і не виконував свої зобов’язання перед державою. Нині ще є такі, які намагаються обманювати: погрався з деклараціями, показав нульовий прибуток. Але це не пройде.
З січня 2013 року з багатьма підприємцями будуть предметні розмови щодо відсутності платежів. Усі видатки надійдуть до бюджету рано чи пізно.

Як боретеся з тіньовим бізнесом? Адже це явище незручне не лише для економіки, але й для самих підприємців. Виходить, що той, хто працює, відкрито платить за двох, а то й трьох. Це врешті й нерівна конкуренція.

А. Паланійчук: У нас є методи, які застосовуємо для виявлення нелегалів та виведення їх із тіні. І повірте: вони дуже швидко сплачують всі належні податки. Нині є й інші структури, діяльність яких дозволяє виявити "тіньовиків" на ранніх стадіях. Нинішня політика держави полягає не в тому, щоб когось покарати, посадити за порушення. Важливо сплатити до бюджету. Тому ми не поспішаємо з висновками і чекаємо. Платник податків повинен виховати в собі платника. Він повинен сам зрозуміти: якщо займаєшся бізнесом – повинен сплачувати податки.

І. Кухарчук: У всьому світі борються з тіньовими схемами. Наприклад, в Італії існують програми, які пропонують мільйон євро тим діловим людям, які зуміють обійти податкове законодавство. Таким чином вони виявляють прогалини й усувають їх.
Чернівецькі підприємці не менш хитрі. Наведу приклад. Після повені 2008 року держава компенсувала втрати підприємцям до п’яти тисяч гривень. То з 9,5 тисячі суб’єктів 1800, які подали заявки на компенсацію, на той момент не мали патентів.

– Скільки зафіксували фактів хабарництва серед податківців?

А. Паланійчук: За останні чотири місяці склали один протокол за фактом корупційних дій працівником податкової інспекції міста. Факт хабара підтвердили, відбувся суд, рішення не оскаржували. А від початку року в обласній податковій службі склали чотири протоколи. Найбільш гучна справа – підозра у спробі отримання хабара 40 тисяч доларів податківцем із Сокирянщини. Суд не підтвердив цей факт, тому стверджувати, що це справді був хабар, поки що не можемо. Обставини схиляють думати, що у цій справі не все чисто. Але факт залишається фактом: податківець перебуває у слідчому ізоляторі і це неприємно. І доки суд не покладе крапку, коментувати цю ситуацію рано.

Чи варто очікувати подальших змін у податковому законодавстві?

А. Паланійчук: Зміни будуть. Наразі у процесі втілення законодавства у життя, дедалі прозорішими стають умови його застосування. Ми й самі бачимо, що є прогалини у законах. Ми також зацікавлені, щоб вони були більш прозорі. Гадаю, деякі норми скасують, інші відкоригують.
Редактор: Lina
31-08-2012, 11:28
Коментарів 0 Переглядів 3 793


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!