RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Отримали спадок – сплатіть податок

Про особливості та зміни цьогорічної деклараційної кампанії розповідає Марія КОЦИМ’ЮК, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ в місті Чернівці.

– Які особливості цьогорічної деклараційної кампанії?

– Відмінності декларування, порівняно з минулими роками: декларування доходів у разі виплат від двох або кількох податкових агентів, якщо сума сукупно за місяць перевищує 9 тисяч 410 гривень та у разі отримання матеріальної допомоги, що перевищує 1320 гривень і не оподатковувалась при виплаті. Також декларацію цього року не подають спадкоємці першого ступеня споріднення, які згідно з нормами Податкового кодексу не сплачують податок на доходи.

– Як оподатковується квартира, отримана у подарунок від фізичної особи?

– У разі отримання квартири в подарунок від родичів першого ступеня споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачується, а в інших випадках сплачується за ставкою 5%, від нерезидентів – 15%.

– Хто повинен сплатити податок на доходи фізичних осіб та подавати декларацію при отриманні спадщини?

– Спадкоємці, які отримали спадщину, є особами, відповідальними за сплату (перерахування) до бюджету податку на доходи фізичних осіб та подання декларації.

Об’єкти спадщини підлягають оподаткуванню за такими ставками податку.

За нульовою ставкою:
 при отриманні будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають другий ступінь споріднення);
 при отриманні спадщини у вигляді рухомого та нерухомого майна, коштів особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
 при отриманні спадщини у вигляді рухомого та нерухомого майна дитиною-інвалідом;
 грошові заощадження, поміщені до 02.01.1992 року в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 рр., погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.
При отриманні будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується за ставкою 5%.
За ставками 15 або 17% (залежно від розміру отриманого доходу):
 при отриманні будь-якого об’єкта спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та при отриманні будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

– Чи подають декларацію громадяни, які отримували іноземні доходи?

– Суму отриманих іноземних доходів вносять до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

У разі, якщо, згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

– Як оподатковується продаж нежитлової нерухомості?

– За ставкою п’ять відсотків оподатковується дохід з продажу нежитлової нерухомості. Причому, незалежно від кількості проданих об’єктів впродовж календарного року. А саме: гаражів, магазинів, складів та земельної ділянки, що належить фізичній особі на праві власності.
Також, відповідно до ст. 173 ПКУ, при продажі легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного човна не частіше одного разу протягом року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою у розмірі одного відсотка вартості такого об’єкта.
Дохід від продажу другого, третього та кожного наступного об’єкта рухомого майна обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою п’ять відсотків.

– Чи потрібно декларувати подарунки?

– Відповідно до п. 174.6 ПКУ подарунки, а саме: кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг оподатковуються за правилами, встановленими для спадщини. Це означає, що відповідальність за сплату податку на доходи до бюджету несе обдарована особа. Вона зобов’язана включити вартість подарунка до складу загального річного доходу, зазначивши його в річній податковій декларації.

Проте відповідно до п. 165.1.39 ПКУ, до складу оподаткованого доходу не включають вартість дарунків, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (для 2011 р. – 470 грн. 50 коп.), за винятком грошових виплат у будь-якій формі.

Таким чином, незалежно від того, хто, кому й що дарує (крім грошей), якщо вартість дарунку не сягає 470,50 грн, декларувати його не потрібно. У дорожчих подарунках декларується різниця між вартістю дарунка і 470,50 грн.

Подати декларацію та отримати консультацію щодо її заповнення можна у податковій інспекції, яка розташована за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200А, кабінет №116. Інформація за номерами телефонів: 54-56-53 або "15-07". 
Ліна НАГІРНЯК

До теми
Як отримати податкову знижку
Скористатися податковою знижкою можуть ті громадяни, які понесли витрати на пожертвування або благодійні внески; сплачували за навчання своїх дітей чи за себе особисто; сплачували страхові внески за договорами довгострокового страхування життя, вартість державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини та суми відсотків за іпотечним житловим кредитом.
Для пришвидшення проведення перерахунку податкової знижки та проведення відшкодування з бюджету необхідні такі документи:

 довідка від працедавця (працедавців) про отриману заробітну плату, в якій відображено:
- сума нарахованої заробітної плати;
- сума утриманого з нарахованої заробітної плати єдиного соціального внеску;
- сума податкової соціальної пільги, на яку впродовж року було зменшено заробітну плату для визначення бази оподаткування;
- сума податку на доходи фізичних осіб, утримана з нарахованої заробітної плати;

 копії документів, що підтверджують суму понесених витрат платника податку, дозволених до внесення до податкової знижки.
16-02-2012, 17:08
Коментарів 0 Переглядів 9 272

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.