RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Спрощенці матимуть відпустки і лікарняні

З 1 січня 2012 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності". Ним запроваджено диференційований підхід до класифікації малого бізнесу, відповідно до річного обороту, реєстрацію спрощенців як платників ПДВ та інші новації.

Зміни для платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, пояснює Марія КОЦИМ’ЮК (на фото), начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ в місті Чернівці.

За місяць відпустки податок не збирають

– Хто з платників податків зможе працювати на спрощену систему?

– Визначено чотири групи платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Зокрема фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на три групи. Згідно з якими, відповідно до наявності кількості найманих осіб та річного обсягу доходу, встановлюється ставка податку. (див. До теми)
Також варто зазначити, що з Нового року не передбачено збільшення розміру ставки податку за кожного найманого працівника.
Відповідно до п. 291.6 ст. 291 ПКУ, платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) винятково в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).


– Який звітний період встановлено для платників єдиного податку та в які терміни його сплачують?

– Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої групи є календарний рік, а для платників другої, третьої та четвертої груп – календарний квартал. За перший квартал декларацію подають не пізніше 10 травня.

Щодо сплати, то платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця. Тобто за січень 2012 року – не пізніше 20 січня.

Платники єдиного податку третьої та четвертої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. Тобто за перший квартал – не пізніше 20 травня 2012 року. Сплачують єдиний податок за місцем податкової адреси.

До того ж підприємці першої та другої груп, які не використовують працю найманих осіб, матимуть економічно обгрунтоване право на відпустку: за один місяць щороку вони не сплачуватимуть єдиний податок. Аналогічна норма діє також у разі хвороби підприємця, якщо вона триває 30 і більше календарних днів і підтверджена копією листка (листками) непрацездатності.


Доходи треба записувати щодня

– Як спрощенці повинні вести облік доходів?

– Всі платники єдиного податку ведуть книгу обліку. Відповідно, ті, хто відноситься до першої та другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відбиття отриманих доходів. Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, встановленому Міністерством фінансів.

– Що повинен зробити підприємець, якщо він вирішить обрати для себе на наступний рік спрощену систему оподаткування?

– Раніше для переходу на спрощену систему оподаткування необхідно було подати відповідну заяву до податкової інспекції за місцем реєстрації до 15 грудня. Згідно з новими змінами, суб’єкти господарювання, які поточного року хочуть працювати на єдиному податку, повинні подати заяву до 25 січня 2012 року та зареєструвати нову Книгу обліку доходів та витрат.

У свою чергу Свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік є чинними до отримання нового Свідоцтва, виданого за новими правилами, але не пізніше 1 червня 2012 року.


– Чи потрібно змінювати КВЕДи та який КВЕД вказувати у заяві на єдиний податок?

– Рішенням сесії Чернівецької міської ради від 29 грудня 2011року №359 ставки єдиного податку затверджено у відповідності до КВЕДів, які зазначають у заяві. Разом із тим, з 1 січня 2012 року набуває чинності новий класифікатор видів економічної діяльності. Коди видів діяльності у старому та новому КВЕДах відрізняються.

Але, відповідно до Наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, старий КВЕД ДК 009:2005 втратить чинність 31 грудня 2012 року. Тобто весь 2012 рік старий КВЕД діятиме разом із новим та у всіх суб’єктів господарювання буде рік для того, щоби замінити коди видів діяльності на нові.

У заяві на обрання спрощеної системи оподаткування 2012 року слід вказувати старі КВЕДи.

До речі, є зручний сервіс http://kved.ukrstat.gov.ua. Вводиш код свого виду діяльності за старим КВЕДом ДК 009:2005 та отримуєш код за новим КВЕДом ДК 009:2010.


– Що робити тим, хто не хоче залишатися на спрощеній системі з нового року?

– Платники податків, які не планували поточного року сплачувати єдиний податок, здали старі свідоцтва разом із заявою до 16 грудня 2011року. У подальшому відповідно до п. 298.1 для відмови від спрощеної системи необхідно подати заяву до податкової служби не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року (кварталу) та здати свідоцтво. (Ліна НАГІРНЯК)


До теми

Фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на три групи.

*До першої групи належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють винятково роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність із надання побутових послуг населенню й обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150 тис. грн.
Для таких підприємців встановлюється ставка податку в межах від 1% до 10% мінімальної зарплати (10-100 грн).У Чернівцях ставка для цієї групи встановлена у розмірі 107 грн 30 коп.

*Друга група – підприємці, які протягом календарного року використовують працю не більше 10 найманих осіб та обсяг доходу яких не перевищує 1 млн грн, які здійснюють господарську діяльність із надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у галузі ресторанного господарства.
Їхня ставка – від 2% до 20% мінімальної заробітної плати (20-200 грн).

*До третьої групи належать особи, які мають не більше 20 найманих осіб та річний обсяг доходу, що не перевищує 3 млн грн.
Ставка для цієї групи – 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% без сплати ПДВ.

Ще одна група – юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми відповідно до Закону відносяться, якщо вони протягом календарного року використовують працю не більше 50 осіб та мають обсяг доходу, що не перевищує 5 млн грн.
Ставка для цієї групи – 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% без сплати ПДВ.


До уваги

Приватні підприємці, які здійснюють діяльність на Калинівському ринку, з 10 по 25 січня 2012 року від 10.00 до 15.00 можуть подати заяви про застосування спрощеної системи оподаткування на Калинівському ринку у приміщенні громадської приймальні, повідомляє Державна податкова інспекція у м. Чернівці.
Редактор: Igor
12-01-2012, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 7 923

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.