RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Роботодавці «полюють» на дизайнерів і зварювальників

Наскільки реально в Чернівецькій області знайти роботу з досить високою зарплатою? У центрі зайнятості стверджують, що вакансії з оплатою вище середньої часто є в державних і комунальних установах. Приватні фахівці з пошуку працівників називають і чимало інших прибуткових галузей. Однак наскільки офіційною буде оплата там, не уточнюють.

– Із мінімальною зарплатою і з роботою на неповний робочий день у нашій базі 53 відсотки усіх вакансій, – розповіла Галина КОСЯЧЕНКО (на фото), начальник відділу організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості. – А із зарплатою вище середньої в області (тобто вище 2049 гривень) – лише три відсотки усіх вакансій. Значна частина вакансій – 27 відсотків – для держслужбовців. А ситуація у цьому секторі нині складна – скорочення, реорганізація. Тому прийом на деякі вакансії службовців призупинений. Але людям, які хочуть посісти ту чи іншу посаду в держорганах, раджу все-таки подавати резюме. Із часом ситуація зміниться.

Візьму на роботу директора

– У базі даних центру зайнятості нині багато вакансій серйозних керівних посад: директор аеропорту, директор Калинівського ринку, головний санітарний лікар... Це формальність чи безробітні й справді на них можуть претендувати?

– З одного боку, роботодавець зобов’язаний надати нам інформацію про цю вакансію. А з іншого, не виключено, що хтось із безробітних звернеться щодо такої вакансії. Крім того, наша база даних в Інтернеті доступна всім. Тож будь-хто, навіть хто зараз працює на керівній посаді, може скористатися такими вакансіями.

– Одні з найвищих зарплат – у пропозиціях роботи на залізниці та електростанціях Новодністровська.

– Вакансії на ГЕС та ГАЕС залежать від фінансування робіт, із ними складна ситуація. Там потрібні кадри з високою кваліфікацією. Щодо залізниці, то там справді понад 100 вакансій, але вони специфічні: в рахунок квоти для інвалідів. А в нашій області практично немає безробітних з інвалідністю й освітою залізничного технікуму.

– Наскільки сезонність впливає на кількість вакансій?


– Щороку найбільше вакансій у березні-квітні та вересні-жовтні за рахунок сезонних робіт у сільському господарстві. Взимку вакансій традиційно меншає, але лише за рахунок зменшення пропозицій переважно для робітничих професій та людей без професії. Натомість відсоток вільних місць для службовців, людей із вищою освітою взимку зростає.

– Що радите безробітним, які хочуть знайти високооплачувану роботу?

– Насамперед мати на увазі те, що роботодавці нині мають змогу обирати більш кваліфікованих фахівців (на 14,6 тисячі вакансій цього року претендувало понад 28 тисяч безробітних). Тобто навіть якщо потрібне вам робоче місце нині не вакантне, є сенс подавати резюме – можливо, саме вам роботодавець надасть перевагу. Врахуйте, що нині не беруть на роботу за дипломом, а лише після співбесіди. Червоний диплом ще нічого не означає. Роботодавці дивляться, як людина може застосувати свої знання на практиці, наскільки вона ініціативна, як пройшла стажування і чи здатна навчатися. До речі, нині дедалі поширенішою стає ситуація, коли фахівці робітничих професій (зварювальники, верстатники, токарі) мають вищу зарплату, ніж працівники з вищою освітою.

"Працюватиму після свят"


Часто безробітні самі поводяться таким чином, що у роботодавців зникає бажання брати їх на роботу, стверджує керівник кадрової компанії "Протеже" Наталія БУРДЕНЮК. "Багато шукачів роботи в анкетах вказують, що погодяться працювати лише неподалік від свого дому і по кілька годин на день, – каже фахівець. – А нині часто можна почути, що людина хоче іти працювати лише після зимових свят. Це вже говорить про її "бажання" знайти роботу. Як такого застою на ринку праці взимку не спостерігається. Роботодавці готові будь-коли влаштувати потрібного фахівця. Натомість шукачі роботи часто інертні і на перше місце ставлять відпочинок, а не кар’єру".
Наскільки відповідає реальна зарплата офіційній, у кадровому агентстві не перевіряють. Кажуть, що розмір оплати визначається за співбесідою, але зазвичай про свою майбутню пенсію і стаж працівники починають турбуватися після 40 років. Щодо центру зайнятості, то в їхній базі – лише офіційна зарплата. (Надія МАКУШИНСЬКА)

Кому платять найбільше?

Серед найбільш високооплачуваних вакансій, які останнім часом часто з’являються в області, керівник кадрової компанії Наталія Бурденюк називає такі:

1. Бухгалтери. Якщо до затвердження Податкового кодексу багато роботодавців могли самі вести бухгалтерію, то тепер дедалі більше навіть дрібних підприємців потребують послуг бухгалтера. Ще більший попит на досвідчених бухгалтерів, особливо у галузі гуртової торгівлі та виробництва. Платять знавцям бухгалтерії від трьох тисяч гривень.

2. Торгові агенти і менеджери з продажу. Мати диплом таким фахівцям не обов’язково. Головне – досвід і професійна хватка. Їх заробіток переважно залежить від обсягу продажу. У великих компаніях зарплати значно вищі, але туди з мінімальним досвідом роботи не потрапиш.

3. Дизайнери і конструктори-дизайнери вузької спеціалізації (на меблеве виробництво, виробництво виробів із металу чи дерева тощо). Таким фахівцям потрібні не лише фантазія і художній смак, а й знання спеціальних комп’ютерних програм, вміння розрахувати обсяг витратних матеріалів та розробляти іншу документацію. Якщо ще рік тому конструктори-дизайнери погоджувалися на 1500-1800 гривень, то нині досвідчені фахівці вимагають не менше 4000 гривень.

4. Маркетологи. Цей фах набув попиту нещодавно і за останні місяці попит на таких фахівців різко зріс. Фахівців, які вміють прогнозувати прибуткову торгівлю, формувати цінову політику і досліджувати ринок, потребують навіть невеликі торгові фірми. Поки що оплату для них пропонують порівняно невелику, але ця професія нині одна з найперспективніших. Так, у Києві спостерігається справжній бум на маркетологів, і пропозиції оплати там на порядок вищі.

5. Керівні кадри – комерційні директори, начальники регіональних відділень. Оплату їм пропонують від чотирьох тисяч гривень. Хоча звичайний менеджер завдяки відсоткам часом може заробити більше за начальника.

6. Висококваліфіковані фахівці практично будь-якої професії, якщо стануть справжніми професіоналами у своїй галузі, також мають можливість знайти добре оплачувану роботу і зробити кар’єру.

Думка роботодавців

Роман Гулінський, старший інспектор із кадрів ТДВ "Денисівка":

– Уже місяць не можемо знайти електрогазозварника, також нам потрібні слюсарі з ремонту автомобілів. Дуже важко заповнити вакансії з різних причин: робітничі професії зараз не дуже популярні і таких фахівців небагато. Хтось відмовляється, бо далеко їхати чи зарплата не влаштовує. А за направленням із центру зайнятості приходять і кажуть, що вони не хочуть працювати – бо легше сидіти вдома й отримувати допомогу з безробіття. Ми можемо запропонувати зарплату до двох тисяч гривень. Гадаю, все залежить від людини: якщо вона хоче працювати, то знайде спосіб добре заробляти.

Світлана Коропат, начальник відділу кадрів ПП "Колос":

– З приблизно 700 працівників у нас більшість – робітники і переважно з Герцаївського району, де розташоване наше виробництво. Хоча частина працює і чернівчан – їх ми довозимо з міста автобусом, забезпечуємо харчуванням. Наразі особливих проблем із заповненням вакансій немає. Хоча деяких фахівців буває важко знайти. Скажімо, довго шукали забивача худоби. Цій професії треба вчитися у сільгосптехнікумі.
Редактор: Igor
22-12-2011, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 5 284


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!