RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шопінг за кордоном стане вигіднішим

Новий Митний кодекс набуде чинності на початку 2012 року. Які нововведення він принесе звичайним громадянам, які їздять за кордон, розповіли начальник Чернівецької обласної митниці Юрій ЧЕРНИШ та заступник начальника митниці Анатолій ФАРФУРАК.

– Що змінилося у вартості товарів, які громадянам можна завозити в Україну?

– Новий Митний кодекс передбачає ввезення на митну територію України товарів на суму до 300 євро (в тому числі і в поштових відправленнях) без сплати мита. Нині діє обмеження 200 євро. Тобто тепер, скажімо, поштою людина зможе замовити з іноземного магазину товарів на 300 євро і їй не доведеться доплачувати за сплату мита з такої посилки. В ручній поклажі без сплати мита з 1 січня дозволено перевозити товари вартістю до тисячі євро. У разі перевезення товарів на суму до 10 тисяч євро передбачено ставку мита 10 відсотків від їхньої вартості (нині така ставка становить 20 відсотків). При перевезенні фізичними особами товарів на суму понад 10 тисяч євро на них поширюватиметься той же порядок, який діє для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

– Яким чином турист, який везе із закордонної мандрівки сумку з покупками, зможе підтвердити їхню вартість?

– Як і раніше, фізичним особам доведеться надати в пункті пропуску документ із зазначенням ціни покупки: чек з магазину, рахунок-фактуру тощо. Якщо виникає сумнів у вартості товару (в чеку не вказано суму покупки тощо), митний орган у термін до 20 діб має право довести, що заявлена туристом митна вартість покупок недостовірна. Якщо митний орган не зможе це довести, застосовують ціну, яку турист задекларував. Крім того, новий Митний кодекс для громадян визначає перелік особистих речей, звільнених від оподаткування: зросли обсяги ввезення комп’ютерної техніки, мобільних телефонів, годинників тощо. Також звільнено від оподаткування культурні цінності, які ввозять громадянин.

– Що робити людині, яка зробила покупки за кордоном, але чек на них з якихось причин не взяла?

– Під час визначення ціни товарів митниця враховує не лише чеки, а й біржову ціну товарів, вартість сировини та багато іншого. Але підвищення межі безмитного ввезення до тисячі євро досить значне. Якщо раніше більшість мандрівників вкладалися у суму товарів 200-300 євро в ручній поклажі, то з січня тисячі євро буде більше, ніж достатньо. На кордоні виникатиме значно менше запитань: митник одразу побачить, що, скажімо, у двох сумках людина не може вмістити більше товару, ніж на тисячу євро.

– Зменшення мита до 10 відсотків поширюється на всі товари вартістю менше 10 тисяч євро? Скажімо, чи зможе українець купити за кордоном вживане авто за 10 тисяч євро і заплатити за нього на кордоні одну тисячу євро мита?

– Так, це стосується усіх товарів. Щодо транспортних засобів, то покупець має право довести достовірність їхньої вартості, надавивши всі чеки, які він отримав під час покупки. Крім мита, залежно від виду транспортного засобу митниця може нараховувати акцизний збір чи інші платежі.

– За кордоном ціни на деякі товари можуть бути значно нижчі, ніж в Україні. Якщо людина, скажімо, купить у Європі чотири сучасні телевізори по 250 євро, чи не матимуть митники претензій, що реальна ціна їх в Україні значно вища, ніж тисяча євро?

– Якщо людина матиме чеки про те, що кожен телевізор коштує не більше 250 євро, платити мито не доведеться. Але є ще одна умова: для безмитного ввезення вага ручної поклажі не має перевищувати 50 кілограмів.

– Тобто чотири айфони по 250 євро можна завезти без проблем, а з великою технікою на таку ж суму можуть бути проблеми через перевищення норми ваги?

– Так, мито за товари на суму до тисячі євро не сплачують, якщо дотримано обидві умови, тобто якщо їхня вага не перевищує 50 кілограмів.

– Чи будуть зміни в переміщенні через кордон мобільних телефонів з так званих білих і сірих списків?

– Митниця і надалі контролюватиме надання сертифікатів та інших необхідних документів на товари. Ці документи можна не надавати, а лише вказувати у вантажній митній декларації. А за потреби митник має право перевірити ці документи. Якщо вони в порядку, затримок на кордоні не буде. Крім того, запроваджують норму, за якою можна задекларувати завезення товару з-за кодону заздалегідь. (Надія МАКУШИНСЬКА)
Редактор: Igor
17-11-2011, 14:40
Коментарів 0 Переглядів 4 565

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.