RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Символічна одна гривня покарань за порушення, пов’язані з недотриманням норм Податкового кодексу, більше не діятиме (адаптаційний період для підприємців, щоби ті навчилися працювати за новим Податковим кодексом діяв до кінця червня, – авт.).

– До першого липня цього року було тимчасово припинено проведення перевірок підприємців-фізичних осіб, – пояснила Яна Габовда, заступник начальника Державної податкової інспекції у місті Чернівці. – Щодо перевірок, які будуть з першого липня, то якщо період, який перевіряють, припадає на час із першого січня до 30 червня, штраф також складатиме одну гривню. Якщо перевірка стосуватиметься пізнішого періоду, то штрафні санкції нараховуватимуть згідно чинного законодавства. І до жовтня інспектори перевірятимуть роботу підприємців за перше півріччя цього року, в якому штраф – одна гривня. Тому такий пільговий період для підприємців триватиме ще три місяці. Адже перевіряємо ми лише за завершений квартал.

Усі перевірки поділяють на три типи: планові, позапланові та фактичні. Планові здійснюють згідно планів-графіків органів ДПС, для них обирають лише тих платників, які належать до ризикованих. Тих, хто добросовісно сплачує податки, не має порушень, не перевірятимуть.
Позапланові проводять лише з причин, вказаних у ст. 78 ПК.

А до фактичних перевірок спонукають самі приватні підприємці: виплачують заробітну плату в конвертах, не вписують у патент найманих працівників, не видають на вимогу споживачів товарний чек. Це три основні причини фактичних перевірок. Цьогоріч кількість звернень чернівчан щодо виплати зарплати "у конвертах" зросла вдвічі. За виплату зарплати "у конверті" роботодавця зобов’яжуть заплатити 15 відсотків податку з виплаченої суми.

Згідно вимог ДПА, загальну кількість планових перевірок у першому півріччі цього року в Чернівцях зменшено на 30 відсотків. Гадаю, зменшення перевірок триватиме.

Тим часом підприємці чекають хвилі перевірок. "Перевірки будуть. Гадаю, податкова уже має списки підприємців, до яких підуть насамперед, – каже Ігор Кухарчук, керівник міського центру захисту приватних підприємців. – Це ті, щодо яких є скарги, заяви, підозри. Також з’являється можливість для перевірок на замовлення. Якщо той чи інший посадовець захоче "пресувати" неугодного підприємця, то може вдатися до відсилання до нього перевірок контролюючих органів.

За словами І. Кухарчука, нині багато бізнесменів взяли відпустки, призупинили активний бізнес і вичікують. Тим більше, що невдовзі Верховна Рада має остаточно затвердити зміни до спрощеної системи.

– Нині ми не очікуємо бурхливої хвилі закриття бізнесу, але все залежатиме від толерантності податківців, – каже керівник центру. – Від того, чи вони діятимуть справедливо, чи виконуватимуть політичне й економічне замовлення керівників різних рівнів. Найгірше те, що вже склалася традиція: держава не доплачує контролюючим структурам, змушені доплачувати підприємці через неофіційні винагороди й штрафи.

Який штраф?

Як повідомили у відділі масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області, сума штрафу з липня залежатиме від виду порушення.

– Скажімо, штрафи за порушення у готівковому обігу нараховують за Законом про реєстратори розрахункових операцій і застосовую ще з 1 січня 2011 року, – пояснила начальник відділу Наталія Залуцька. – Наприклад, підприємець має магазин і в нього знайшли необлікований товар. За таке порушення передбачено штраф у розмірі подвійної вартості цього товару.

Для платників ПДВ за порушення у нарахуванні цього податку штраф залежатиме від періоду, коли було це порушення. Наприклад, якщо перевірка відбулася у липні і виявила порушення, допущені у першому кварталі, штраф складе одну гривню. За порушення, допущені в третьому кварталі й пізніше, санкції вже будуть у повному розмірі.

Штрафи за заниження податкових зобов’язань складатимуть від 25 відсотків суми такого заниження. Для порівняння: минулого року штраф складав до 50 відсотків суми заниження податкового зобов’язання.

А платники податку на прибуток та ті суб’єкти господарювання, які цього року перейшли на загальну систему оподаткування, продовжують користуватися "мораторієм" на штрафи. За Кодексом (п. 6 підрозділ 10 розділ ХХ), за порушення у нарахуванні податку на прибуток у другому й третьому кварталах цього року фінансові санкції взагалі не застосовують. При цьому навіть якщо перевірятимуть такого бізнесмена у четвертому кварталі за порушення, здійснені з квітня по вересень, штраф йому також не нарахують.

Детальнішу інформацію можна дізнатися у податкових інспекціях у консультаційних центрах. Контактні телефони центрів є на сайті www.dpa.cv.ua.
Надія Макушинська

Поради підприємцям

- Варто знати ази діяльності контролюючих і силових структур, знати свої права.
- Займатися самоосвітою, вчитися на тренінгах, семінарах.
- Якщо маєте найманих працівників, інструктуйте їх, як поводитися під час перевірок. Від того, як вони спілкуватимуться з перевіряльниками, залежить розмір штрафних санкцій.
- Почитати про перевірки можна у розділі 8 Податкового кодексу.
11-07-2011, 09:48
Коментарів 0 Переглядів 2 695

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.