RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На "законсервованих" будовах у Чернівцях поступово відновлюються роботи. Більшість житлових багатоповерхівок зараз добудовують, розповів головний архітектор Чернівців Сергій ГОМОНОВИЧ. Погані справи лише з комерційними будовами – нічого не роблять на довгобудах універмагу "Рязань", аквапарку та інших.
Нині, за словами головного архітектора, місто за темпами житлового будівництва поки що відстає від минулорічних показників. Через кризу багато забудовників змушені були заморозити об’єкти, будували у місті переважно приватні особняки.

– Досі було багато "законсервованих" багатоповерхівок на вулицях Червоноармійській, Руській, – каже С. Гомонович. – Зараз уже спостерігається тенденція до відновлення робіт. Фірма "Полекс" почала добудовувати багатоповерхівку на вулиці Руській неподалік мікрорайону Гравітон (біля церкви). Тримаються на плаву під час кризи місцеві великі будівельні підприємства ВАТ "ПМК-76", "Чернівціжитлобуд", які здали нові багатоповерхівки до Дня міста. Також фірма "Зірка" зводить житло в Садгорі на вулиці Вересневій.

Через відсутність державного фінансування не ведуться роботи з молодіжного житлового будівництва у дев’ятиповерхівці на вулиці Руській. "Законсервованим" залишається будівництво у мікрорайоні вулиці Київської, де заплановано великий п’ятиповерховий житловий мікрорайон "Золоті ключі". Забудовник "Інтергалбуд" наразі завершує будівництво дому на вулиці Шевченка, 26, а потім планує відновити роботи на Київській.

Нині середня ціна квадратного метра житла в новобудові у Чернівцях становить 5-6 тисяч гривень. За словами
С. Гомоновича, нині зростає ціна будматеріалів, енергоносіїв, і це може призвести до подорожчання житла. А з іншого боку, якщо в місті працюватиме велика кількість забудовників і люди матимуть вибір нових квартир у різних районах, ціни знижуватимуться завдяки конкуренції. "Найбільше дорожчає арматура. Але поки що плануємо втримувати ціни", – сказав Василь Мороз, керівник будівельної фірми.

При цьому на попит забудовники не скаржаться – чимало квартир продають ще на етапі фундаменту чи під час зведення перших поверхів багатоповерхівки. 
Надія МАКУШИНСЬКА

На замітку
Де ще будуватимуть:

 на вулиці Рівненській розбудовуватимуть житловий мікрорайон;
 у Садгорі на вулиці Карбулицького буде мікрорайон багатоквартирних будинків, уже є генплан на його зведення;
 на вулиці Руській ущільнюватимуть забудову – багатоповерхівки зводитимуть у різних районах;
 під індивідуальне житлове будівництво виділятимуть ділянки на вулиці Хотинській;
 великий мікрорайон багатоповерхівок з садочком, магазинами та іншою інфраструктурою заплановано на вулиці Будівельній (район Винниченка). Тут передбачено також знесення старих особняків;
 на вулиці Червоноармійській;
 вулиця Київська – розбудовуватимуть мікрорайон "Золоті ключі".

Думка забудовників

У керівників підприємств ми поцікавилися їхніми планами, а також тим, чи не зменшиться попит на квартири через податок на нерухомість, запровадження якого очікується.

Василь МОРОЗ,
генеральний директор
ТОВ "Чернівціжитлобуд":
– На нас криза не вплинула. Маємо свої дочірні підприємства – два цегельні заводи (у селах Вікно та Стрілецький Кут), завод залізобетонних виробів. Вони підтримують наше будівництво, а ми даємо роботу їм. Торік ми на 60,5 відсотка більше виконали робіт. Цього року вже на 11 відсотків перевиконали минулорічні показники. Зараз зводимо два будинки на вулиці Будівельників, також на вулицях Червоноармійській та Руській, 117.
Допомагає протистояти кризі довіра людей – ми в Чернівцях почали будувати раніше за "Київміськбуд", з 1994 року. Беремо з людей гроші лише за фактично виконані роботи. Скільки зробили, стільки й платять замовники за місяць. Договір складено таким чином, що це житло належить людині. Щоби купити квартири, телефонують наші люди з Італії, Чикаго, Іспанії. Практично все житло зараз купують за гроші заробітчан.
Щодо податку на нерухомість, то він мене насторожує. Але покупців зараз більше цікавить, чи інформує забудовник про продаж квартир Держфінмоніторинг, який перевіряє легальність зароблених на квартиру грошей. Можу запевнити, що такої інформації ми не надаємо.

Василь КАГЛЯНЧУК,
генеральний директор
ВАТ "ПМК-76":
– Плануємо й надалі працювати в районі вулиць Рівненської та Канівської. Уже цього року розпочнемо роботи над мікрорайоном "Мрія". Там буде 480 квартир. Вартість проекту за нинішніми цінами – 250 мільйонів гривень. Зараз проект перебуває на експертизі.
А якщо думати про кризу, то не вдасться нічого робити. Наша компанія працює. На будівництві залучили приблизно десять підрядних організацій. Будівництво нарощуємо, ми не можемо собі дозволити опускатися нижче.
Щодо податку на нерухомість, то, на мій погляд, податок треба брати лише з того житла, яке приносить людині дохід. Якщо квартира не дає заробітку, то за неї держава й податок не повинна вимагати.
7-10-2010, 11:42
Коментарів 0 Переглядів 4 914

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.