RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заощадження зберігайте і в гривнях, і в іноземній валюті

Як і передбачала більшість аналітиків, ближче до осені гривня поступово знецінюється. Як за таких умов зберегти свої заощадження, розповів Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку.
За його словами, обираючи, куди вкласти гроші, слід насамперед подбати про те, щоби не втратити купівельну спроможність коштів. Адже ціни підвищуються не лише в гривнях, а й у доларах. Скажімо, за останні три роки гривня знецінилася щодо долара відсотків на 50, а ціни стрибнули значно вище. Тому вирішуючи, як розпорядитися вільними коштами, слід продумати, на що саме ви їх заощаджуєте.
– Ціни не можуть зростати в усіх сегментах, – вважає фахівець. – Там, де споживачем є населення, товари суттєво не подорожчають, бо обмежується купівельна спроможність людей. Особливо це стосується городян, які дедалі більший відсоток своїх прибутків віддаватимуть за сплату комунальних послуг. При цьому навіть якщо до виборів житлово-комунальні послуги не подорожчають, то після них ціни не можуть не зрости. Інакше бюджет просто не витримає гігантського розриву між собівартістю послуг та цінами для населення.
Зважаючи на це, фахівець радить обов’язково певну частину заощаджень зберігати у гривнях. Тоді у разі втрати роботи певний час будуть гроші на найнеобхідніше – харчування, ліки, сплату комунальних рахунків. Однак щоб не потрапити в повну залежність від курсових коливань, частину коштів все-таки варто перевести в долари чи євро. Однак при цьому слід добре прорахувати свої втрати на обміні валюти і дотримуватися загальновідомого правила – купувати валюту, коли її курс знижується, і продавати на підйомі.
– Нині діє принцип – хто шукає, той виграє, – каже Я. Кирпушко. – Тому слід шукати можливості для розміщення коштів в активних операціях – у фінансових установах, бізнесі. Трапляється й таке, що людина приходить до приватного підприємця, дає йому три тисячі доларів з умовою, що той платитиме щомісяця 2 відсотки від суми. Така форма інвестицій також існує.
Досить значний прибуток зараз можна отримати завдяки вкладенням в пайові інвестиційні фонди, недержавні пенсійні фонди. Однак це капіталовкладення фахівець радить робити, лише порадившись із досвідченим спеціалістом – людині без досвіду грати на коливаннях курсів акцій досить ризиковано.
Економіст радить розподілити заощадження на три частини:
Перша частина – це сума, якої вистачить на життя сім’ї впродовж трьох-шести місяців. Цих грошей повинно вистачити на щоденні потреби, сплату комунальних та інших платежів. Цей недоторканний запас зберігають лише у гривні (адже поточні витрати родина робить у національній валюті). Зберігати кошти слід або вдома, або в тій фінустанові, звідки їх можна у будь-який момент забрати. Прибуток такі заощадження або взагалі не приносять, або на нього нараховують невисоку щомісячну ставку.
Другу частину заощаджень, щоби перестрахуватися від курсових коливань, варто зберігати в іноземній валюті. Цю суму покладіть на вклад у надійному банку, кредитній спілці чи іншій установі строком на один-два роки.
Третя частина заощаджень – це тривалі інвестиції. Їх вкладають на роки, причому немає принципового значення, в якій валюті. Вони повинні приносити найвищий прибуток.
ЩОБИ ЗБЕРЕГТИ КОШТИ
не метушіться – той, хто піддається паніці через валютні коливання чи ще щось, обов’язково втрачає;
поділіть заощадження на частини;
страхуйте свої кошти не лише від валютних коливань, а й насамперед від інфляції.
Надія МАКУШИНСЬКА
20-08-2009, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 2 651

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.