RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Осінь буде з дешевшим цукром і дорогим доларом

Навіть при зростанні долара ціни восени суттєво не підвищаться. Принаймні подорожчання товарів першої необхідності чекати не варто. Фахівці називають дві причини цього: по-перше, восени відбувається сезонне здешевлення більшості продуктів харчування. По-друге, грошей у людей стає менше, а через зниження попиту ціни також знижуються.
– Виходячи з даних попередніх років, і цукор, і олія повинні подешевшати, це однозначно, – каже Віктор ЛАЩАК, начальник обласної інспекції з контролю за цінами. – З жовтня, коли почнеться переробка цукрових буряків та соняшнику, ринок наповниться товаром, і ціни знизяться. Щодо борошна, то врожай непоганий, а це, відповідно, позитивно вплине на вартість хліба, макаронів та інших продуктів. Утім, остаточні обсяги врожаю залежатимуть від погоди.
Крупи, за словами фахівця, восени також щороку дешевшають. Однак рис, якого в Україні практично не вирощують, може подорожчати. Обмеження на його експорт запровадили держави– виробники.
Під час збору врожаю значно знижується ціна овочів місцевого виробництва. Однак наприкінці осені вони знову дорожчають.
На ціну м’яса найбільше впливає вартість кормів. Відповідно під час збору кормової сировини є підстави для здешевлення м’яса. Взимку ж воно традиційно дорожчає.
Ціну на бензин, за словами В. Лащака, прогнозувати важко. Все залежатиме від багатьох чинників. Наразі заводи знизили обсяги випуску бензину, через це зросла його вартість. У світі очікується подорожчання нафти, хоча є прогнози, що триватиме воно недовго, й у жовтні чорне золото почне дешевшати через відсутність значного попиту.
Заплатив за газ –
на одяг не лишилося
– Щодо газу, то поки що чуємо лише про очікуване подорожчання для населення, – каже В. Лащак. – Але зрозуміло, що якщо населення буде більше платити за комунальні послуги, коштів на інші витрати у людей залишиться менше і купівельна спроможність впаде. А це, у свою чергу, призведе до зниження попиту насамперед на промислові товари. Відповідно виробникам і реалізаторам промислових товарів нічого не залишатиметься, як знижувати ціну.
– Ціни не будуть підвищуватися в усіх сегментах товарів, – каже Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку. – Товари, основним споживачем яких є населення, не можуть суттєво подорожчати. Навіть якщо подорожчає валюта, ціни зростуть лише на імпортні товари.
Долар зацікавив спекулянтів
– Підстав для осіннього обвалу гривні немає, – заявив перший заступник голови Нацбанку Анатолій ШАПОВАЛОВ. – Нацбанк готовий і надалі запобігати стрибкам курсу гривні валютними вливаннями.
На думку першого заступника голови НБУ, різноманітні прогнози щодо падіння курсу гривні восени роблять переважно ті люди, які мають на меті шляхом психологічного розхитування ринку отримати спекулятивний прибуток.
Саме панікою населення можуть бути викликані стрибки курсу восени, погоджується Ярослав КИРПУШКО:
– Сьогодні серед людей нагнітається очікування того, що восени буде гірше, ніж влітку, що збільшуватиметься проблем і в фінансовій, і в банківській сфері. І вже не важливо, насправді воно так чи ні – ці очікування зроблять своє. Адже людьми, які піддалися паніці, легко маніпулювати. На цьому можна зіграти і заробити. Наскільки вдасться розхитати таким чином курс – залежатиме від попиту людей на валюту та від об’єктивних причин. Не виключено, що знову будуть стрибки, як на початку року, коли долар коштував більше десяти гривень. Але довго курс на такому рівні не зможе втриматися.
Надія МАКУШИНСЬКА
13-08-2009, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 2 400

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.