RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Підприємство "Чернівцітеплокомун­енерго" отримало вже два попередження від "Газ України" про відключення. Щодня борги тепловиків зростають приблизно на півмільйона гривень. Підприємство опинилося на межі банкрутства.

Чернівецькі тепловики заборгували за газ 36 мільйонів гривень. А тому опинилися в чорному списку "Газ України", яке відключило вже 12 теплокомуненерго. Чернівці – на черзі.

Як вирішити проблему, чернівецькі комунальники не знають. Щодня ситуація тільки погіршується: по-перше, через невідшкодування державою різниці у витратах і економічно необгрунтованих тарифах (приблизно 16 мільйонів гривень). По-друге, через заборгованість за тепло чернівчан (вісім мільйонів гривень).

– Нині нас затиснули в кліщі, – каже Олександр МЕЛЕНЧУК, директор "Чернівцітеплокомуненерго". – Забор­говують і споживачі, і держава не компенсує. Якщо НКРЕ затвердила економічно необгрунтовані тарифи, то й мала би відшкодувати. Але цього не сталося, тому борги тепловиків зростають.

Теплокомуненерго щодня споживає газу та електроенергії на 600 тисяч гривень, а сплачує газовикам 100-200 тисяч. Тільки за січень і лютий заборгованість підприємства збільшилася на 11 мільйонів гривень.

– Ситуація змінюється кардинально швидко, причому в негативний бік. І наразі змін на краще не бачу, – зауважує О. Меленчук. – Нині вирішення проблеми в руках чернівчан. Якщо люди розрахуються, це покращить ситуацію. Приблизно 60 відсотків боржників мають заборгованість від місяця до трьох. Тобто це та категорія, яка може розрахуватися. Якщо чернівчани розрахуються, ми кардинально борги не погасимо, але тоді зможемо говорити, що свою функцію не виконує держава.
Наразі теплокомуненерго обмежило подачу газу. Але морозів сильних немає, і підприємство справляється. Якщо обмежить ще більше – котельні зупиняться.

За словами Олександра Меленчука, минулими роками було легше, оскільки не було такого великого розриву між ціною газу й тарифом для населення. "Наші доходи в рази не покривають витрати. Нині підприємство опинилося на межі банкрутства. І нас покинули напризволяще", – говорить директор підприємства.

Через значну заборгованість ДК "Газ України" прикрутив газовий вентиль вже 12 підприємствам комунальної енергетики в різних областях України. Борг теплоенергетиків становить понад 3,5 мільярда гривень. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляє, що відключення боржників відбуватимуться і надалі.
Марина Карасьова

Коментар
Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова:

– Головні причини ситуації, яка склалася, всім відомі – це неефективна робота теплокомуненерго, підприємств ЖКГ, які працюють за старими нормативними актами. І невідомо, хто в них реальний господар. Тобто панує повна безгосподарність. По-друге, населення не має достатньої кількості лічильників обліку теплової енергії і води. Тобто неможливо реально проконтролювати, скільки ж гігакалорій люди реально споживають. На цьому наживаються ділки від ЖКГ. Але найголовніша причина – це неузгоджена робота урядових структур із регіональною владою. Різниця між ціною імпортного газу й поставками на підприємства теплокомуненерго повинна бути компенсована за рахунок держбюджету. Але цього не було зроблено повною мірою, і фактично проблема лягла тягарем на місцеву владу. Уряд від цієї теми відмежувався, а в регіонах – значний дефіцит коштів. Хоча у нас при владі й Партія регіонів, але гроші все одно концентруються в центрі. Також треба сказати, що недостатньо продумана робота НКРЕ, яка відповідає за це питання. Вона не узгодила відповідні ціни, не зробила пропозицій уряду… І всі ці фактори демонструють недолугу діяльність урядових структур і їхню нездатність координувати вирішення регіональних питань.

– Скільки областям-боржникам доведеться жити без тепла?

– Усе залежить від того, як на ситуацію відреагує центральна влада і чи вчасно компенсує з держбюджету, чи знайде інші механізми для покриття різниці в ціні. Наразі відбувається неадекватна повільна реакція уряду, який вважає, що все само вирішиться. У держбюджеті на це коштів не передбачено, а регіональні бюджети це не здатні зробити. Виходить замкнене коло: центральна влада киває на регіональну, а регіональна на центральну. А хто за що відповідає – невідомо. Ця ситуація тягнеться вже роками. І цього року можна було передбачити проблеми з розрахунками за газ. На мою думку, основна причина – невідповідна урядова політика, яка породжує системні проблеми незалежно від того, хто при владі.
28-01-2011, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 1 910

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.